Οι ΗΠΑ συγκροτούν το δεύτερο μέτωπο στην Άπω Ανατολή

Οι ιαπωνικές αρχές μιλούν ξανά για τα «κατεχόμενα» εδάφη και την ανάγκη ανανέωσης της στρατιωτικής ισχύος της χώρας. Τέτοιες εξελίξεις υπαγορεύονται από πολλές πτυχές.

Η ιστορία είναι ένα καλό μέρος για να ξεκινήσετε. Η επιθυμία της Ιαπωνίας για εκδίκηση διατρέχει τον 20ο και τον 21ο αιώνα. Αυτήν την στιγμή, η Ιαπωνία δεν αισθάνεται ότι τα συμφέροντά της έχουν υλοποιηθεί πλήρως στρατηγικά, οικονομικά και στρατιωτικά. Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Fumio Kishida συνέχισε τη ρητορική των προκατόχων του για την υπεράσπιση των Κουρίλ Νήσων και την επιθυμία να αυξήσει την επιρροή του στην περιοχή. Μετά την περιοδεία του στην Ασία και την Ευρώπη, είχε μια συνομιλία με τους ηγέτες των Ηνωμένων Πολιτειών και της Αυστραλίας, οι οποίοι δεν ήταν ικανοποιημένοι με τις προσπάθειές του να κάνει την Ινδία να καταδικάσει τη Ρωσία για την στρατιωτική της επιχείρηση. Στη συνέχεια, ο Kishida πίεσε και την Ινδονησία, αλλά έχοντας κατά νου τα συμφέροντα των ΗΠΑ. Αυτή η συνεργασία μπορεί να χαρακτηριστεί ως ανταλλαγή: οι ΗΠΑ θα δημιουργήσουν ένα αντίστοιχο «Ανατολικό ΝΑΤΟ» των QUAD και AUKUS, ενώ η Ιαπωνία θα αναλάβει την ηγεσία σε αυτήν την ιεραρχία.

southfront.org - Παρουσίαση Freepen.gr

Ο πολιτικός επιστήμονας και διδάκτωρ ιστορίας Ανατόλι Κόσκιν εξήγησε γιατί η Ιαπωνία έχει γίνει τόσο ενεργή στην εξωτερική της πολιτική.

Ο Koshkin πιστεύει πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δε βιάζονται να ανοίξουν το «Δεύτερο Μέτωπο» στην Ανατολή. Ακόμη και η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι είπε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα ταξιδέψει στο Τόκιο και τη Σεούλ για να διαπραγματευτεί με χώρες για να στηρίξουν την Ουκρανία. Πιθανότατα, αυτό θα επηρεάσει τις προσπάθειες της Κίνας να επιστρέψει την Ταϊβάν στη χώρα.

Ως δεύτερο επιχείρημα, ο ειδικός σημείωσε την απροθυμία των αμερικανικών χερσαίων στρατευμάτων να συμμετάσχουν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον μεγάλων χωρών. Το μέγιστο που μπορεί να αναμένεται είναι η συνέχιση των προμηθειών όπλων στην Ταϊβάν και η αύξηση του στρατιωτικού σώματος στην Ιαπωνία.

Ο Anatoly Koshkin αμφιβάλλει επίσης πως οι ιαπωνικές δυνάμεις θα παράσχουν οποιαδήποτε άλλη βοήθεια εκτός από υλικοτεχνική ή επισιτιστική βοήθεια, καθώς η Ιαπωνία αντικειμενικά δεν έχει στρατό και η ιαπωνική κοινωνία έχει αρνητική στάση απέναντι σε οποιεσδήποτε συγκρούσεις.

Η επόμενη υπόθεση που σημείωσε ο ειδικός είναι η απροθυμία του μεγάλου μπλοκ των ιαπωνικών ελίτ να επιδεινώσει τις σχέσεις με τη Ρωσία. Αυτό υπαγορεύεται κυρίως από τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις στην ιαπωνική οικονομία και τις αντιφάσεις για το συμφέρον της ασφάλειας. Αν και το πρώτο μέρος αυτού του επιχειρήματος μπορεί να αμφισβητηθεί, δεδομένου ότι ο ρωσο-ιαπωνικός εμπορικός κύκλος εργασιών δεν είναι τόσο σημαντικός.

Το Τόκιο ήλπιζε πως μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, η ρωσική κυβέρνηση θα έκανε παραχωρήσεις στις εδαφικές απαιτήσεις με αντάλλαγμα την υπόσχεση για επενδύσεις, δάνεια και οικονομική συνεργασία. Επειδή όμως η ρωσική θέση στα εδαφικά ζητήματα ήταν σταθερή, η ιαπωνική πολιτική ηγεσία επανέλαβε την πρώην αντισοβιετική και τώρα αντιρωσική ρητορική της.

Ο εμπειρογνώμονας ξεχώρισε την κλιμάκωση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας και την επιθυμία να εμπλακούν οι χώρες της ASEAN στο αμερικανικό σχέδιο πολιτικής για να παραλύσουν τις οικονομικές δραστηριότητες της Ρωσίας στην περιοχή ως τελευταίο επιχείρημα.

Από τη μία πλευρά, τα επιχειρήματα του Anatoly Koshkin φαίνονται πολύ σημαντικά. Από την άλλη πλευρά, μπορεί κανείς να εξετάσει την κατάσταση στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού από μια ευρύτερη οπτική. Οι ΗΠΑ τουλάχιστον προετοιμάζουν ήδη ένα προγεφύρωμα για το Ανατολικό Μέτωπο με τη βοήθεια της Ιαπωνίας. Φαίνεται πως αυτό το μπλοκ στρέφεται κατά της Κίνας. 

Αλλά προκύπτουν ορισμένες αντιφάσεις: οι ΗΠΑ κήρυξαν εμπορικό πόλεμο κατά της Κίνας το 2018 και απείλησαν να ξεκινήσουν στρατιωτικές ενέργειες στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, αλλά στην πραγματικότητα, έχουν περάσει πέντε χρόνια χωρίς καμία στρατιωτική επιχείρηση. Η Κίνα έχει εντείνει τις στρατιωτικές περιπολίες στα νησιά Senkaku (Diaoyudao) και στην περιοχή της Ταϊβάν, ενώ οι ΗΠΑ περιορίστηκαν και πάλι σε απειλές. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν επιβάλει κυρώσεις στην Κίνα λόγω της ουδέτερης θέσης τους για την Ουκρανία και τις αγορές φυσικού αερίου από τη Ρωσία μέσω ιδιωτικών εταιρειών. Όλες αυτές οι πτυχές μπορεί να υποδηλώνουν ότι ο συνασπισμός που δημιουργήθηκε από τις ΗΠΑ δεν στρέφεται εναντίον της ΛΔΚ, αλλά της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Η επιτυχία αυτών των σχεδίων των ΗΠΑ θα εξαρτηθεί από τις ενέργειες της Ρωσίας στην περιοχή, την ικανότητα της Ιαπωνίας να επηρεάσει τις χώρες της ASEAN και την προθυμία της Ινδίας να εγκαταλείψει την πολιτική της μη ευθυγράμμισης (κάτι που είναι απίθανο).

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail