Η Ουκρανία μπορεί να επιτεθεί στην Υπερδνειστερία για να διεθνοποιήσει τη σύγκρουση

Ενώ τα δυτικά πρακτορεία μέσων ενημέρωσης συνεχίζουν να αναρωτιούνται για το ενδεχόμενο η Ρωσία να «επεκτείνει» την στρατιωτική της επιχείρηση στην Ουκρανία σε άλλες χώρες, δημιουργώντας μια διεθνοποίηση της τρέχουσας σύγκρουσης, είναι το Κίεβο που φαίνεται να είναι το πιο ενδιαφερόμενο μέρος για να μεταφέρει τον πόλεμο σε άλλα έθνη. Μια πρόσφατη επίθεση σε μια αποθήκη όπλων στην Υπερδνειστερία, που πιθανώς λειτούργησε από τις δυνάμεις του Κιέβου ως πρόκληση κατά της Ρωσίας, δημιούργησε υποψίες και φόβους για την εξάπλωση της σύγκρουσης, αλλά ο δυτικός κόσμος επιμένει να αγνοεί την απειλή.

Lucas Leiroz, ερευνητής στις Κοινωνικές Επιστήμες στο Rural Federal University του Ρίο ντε Τζανέιρο,γεωπολιτικός σύμβουλος - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Στις 27 Απριλίου, οι αρχές της Υπερδνειστερίας είχαν αναφέρει μια επίθεση στο έδαφός τους, η οποία είχε στόχο μια αποθήκη όπλων και πυρομαχικών που κρατούσαν οι ρωσικές δυνάμεις. Ελέγχοντας την προέλευση της επίθεσης, επισημάνθηκε από τις αρχές πως οι βολές προήλθαν από ουκρανικά drones. Το περιστατικό ακολούθησε μια σειρά άλλων εκρήξεων χαμηλού δυναμικού που συνέβησαν στην περιοχή πρόσφατα, συμπεριλαμβανομένης μιας επίθεσης με βομβίδες σε εγκαταστάσεις των δυνάμεων ασφαλείας στην Τιρασπόλ, πρωτεύουσα της δημοκρατίας.

Προηγουμένως, πολλά ουκρανικά στρατιωτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη είχαν ήδη δει να πετούν πάνω από τον εναέριο χώρο της Υπερδνειστερίας, όπως ανέφεραν τα επίσημα κανάλια ΜΜΕ της τοπικής κυβέρνησης. Μεταξύ των σημείων όπου είχε τεκμηριωθεί η παρουσία των drones, ήταν το χωριό Kolbasna, όπου βρίσκεται η αποθήκη που δέχτηκε αργότερα επίθεση, γι' αυτό και η κυβέρνηση της Υπερδνειστερίας πιστεύει στην ουκρανική πατρότητα.

Τις επόμενες ημέρες, η ουκρανική κυβέρνηση αρνήθηκε επανειλημμένα την ευθύνη για τις επιθέσεις. Σχολιάζοντας την υπόθεση, ο Vitalie Marinuta, πρώην υπουργός Άμυνας της Μολδαβίας, είπε ότι τα επεισόδια προκλήθηκαν από την ίδια τη ρωσική υπηρεσία πληροφοριών, σε μια πιθανή επιχείρηση ψευδούς σημαίας [προβοκάτσια] για να δικαιολογήσει μελλοντικές εισβολές στην περιοχή. Άλλοι Μολδαβοί και Ρουμάνοι αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν πως τα γεγονότα ήταν απλώς «προσχήματα» για να αυξήσουν τις εντάσεις.

Ωστόσο, δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι θα υπήρχε ένα ρωσικό σχέδιο για την αύξηση της έντασης στην Υπερδνειστερία, απλώς και μόνο επειδή δεν ταιριάζει με την στρατηγική της Μόσχας να διατηρήσει το επίκεντρο της στρατιωτικής δράσης στην περιοχή του Ντονμπάς και σε άλλα μέρη της ανατολικής Ουκρανίας. Από την άλλη πλευρά, το να πιστεύουμε ότι το Κίεβο οργανώνει αυτό το είδος δράσης ακούγεται σαν κάτι στρατηγικά συνεκτικό, καθώς θα ήταν ένας τρόπος να αποσπαστεί η προσοχή της Ρωσίας και να εξαναγκαστεί η εμπλοκή εξωτερικών παραγόντων στη σύγκρουση.

Ένας από τους πιθανούς πράκτορες που θα εμπλέκονται σε αυτή την υπόθεση είναι η Ρουμανία, η οποία είναι μέρος του ΝΑΤΟ, ο εχθρός της Ρωσίας για το ζήτημα της Υπερδνειστερίας και, σύμφωνα με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, έχει μυστικά σχέδια εισβολής στην περιοχή. Αυτό θα ήταν ένας τρόπος για το Κίεβο να εξαναγκάσει τη συμμετοχή του ΝΑΤΟ στη σύγκρουση, γεγονός που δικαιολογεί μεγαλύτερη υποψία για την ουκρανική πατρότητα των επιθέσεων.

Η Μόσχα διατηρεί επί του παρόντος περίπου 1.600 στρατιώτες στο έδαφος της Υπερδνειστερίας, χωρισμένους μεταξύ μιας ειρηνευτικής αποστολής και μιας σειράς επιχειρησιακών ταγμάτων. Στις 3 Απριλίου, οι ρωσικές δυνάμεις ξεκίνησαν μια εκκένωση των οικογενειών των στρατιωτών που σταθμεύουν στη δημοκρατία, η οποία είναι μια διαδικασία πρωτοκόλλου σε καταστάσεις επικείμενης έναρξης ένοπλων συγκρούσεων. Η κυβέρνηση της Υπερδνειστερίας εξακολουθεί να προσπαθεί να «ελαφρύνει» την κατάσταση διατηρώντας την ουδετερότητά της στο ουκρανικό ζήτημα.

Παρά το γεγονός πως είναι σύμμαχος της Ρωσίας, η Υπερδνειστερία εξαρτάται από την Ευρώπη για να διατηρήσει τις εμπορικές της σχέσεις και ως εκ τούτου φοβάται αντίποινα και κυρώσεις. Ωστόσο, δεδομένης της σοβαρότητας της κατάστασης, φαίνεται αναπόφευκτο ότι τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση θα ζητήσει αύξηση της ρωσικής παρουσίας προκειμένου να εγγυηθεί την ασφάλεια του τοπικού πληθυσμού, τόσο έναντι νέων ουκρανικών εισβολών όσο και έναντι πιθανής εμπλοκής της Ρουμανίας, όπου έχει διατεθεί σημαντικός αριθμός στρατευμάτων του ΝΑΤΟ από το Φεβρουάριο.

Για άλλη μια φορά, ο δυτικός κόσμος παραμένει σιωπηλός μπροστά σε μια μεγάλη κρίση ασφαλείας που επηρεάζει άμεσα την Ευρώπη. Η ρωσική ειδική στρατιωτική επιχείρηση είχε πάντα σαφείς στόχους και ποτέ δεν απείλησε να επεκτείνει με οποιονδήποτε τρόπο τα όρια της ουκρανικής επικράτειας. Προφανώς, εάν ήταν προς το συμφέρον της Μόσχας, θα ήταν δυνατό να χρησιμοποιηθεί το έδαφος της Υπερδνειστερίας ως οδός επιθέσεων κατά της Ουκρανίας, αλλά αυτή δεν ήταν ποτέ η πρόθεση της Ρωσίας, η οποία απέφυγε όσο το δυνατόν περισσότερο να προωθήσει την περιττή διεθνοποίηση της σύγκρουσης.

Ωστόσο, ακόμη κι έτσι, η ρωσική στάση δεχόταν πάντα κριτική και συνεχίζουν να εξαπλώνονται φήμες για μια πιθανή ρωσική επιθυμία να «επεκτείνει τον πόλεμο» σε άλλα μέρη της ευρωπαϊκής ηπείρου. Από την άλλη πλευρά, το Κίεβο προφανώς επιτίθεται στην Υπερδνειστερία χωρίς λόγο, απλώς για να αναγκάσει τη ρωσική αντίδραση και τη ρουμανική ανάμειξη να εκπληρώσει την επιθυμία του Ζελένσκι να φέρει το ΝΑΤΟ στη σύγκρουση. Κι όμως, δεν υπάρχει καμία δήλωση εκ μέρους των δυτικών χωρών, που σίγουρα δεν έχουν τίποτα να κερδίσουν με το να εξαναγκαστούν σε νέο πόλεμο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail