Ως πότε παλικάρια θα… γεμίζετε με υποσχέσεις την Αεροπορία για τα F-16 Block 50;

Ακόμα και η κοροϊδία, δεν μπορεί παρά να έχει όριο! Η διαρροή της είδησης ότι την ερχόμενη Πέμπτη το μεσημέρι επίκειται συνεδρίαση προς ενημέρωση της Επιτροπής Εξοπλισμών από την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, δημιούργησε για μια ακόμη φορά την ελπίδα, ότι έχει έρθει, επιτέλους, η ώρα για το φλέγον για την Πολεμική Αεροπορία ζήτημα: Αυτό της αναβάθμισης των F-16 Block 50 από τα απάρτια της αναβάθμισης των F-16 Block 52+ και F-16 Block 52+ Advanced σε F-16 Block 72 (F-16V).

Από: defence-point.gr

Λίγο αργότερα εντοπιζόταν η σχετική ανακοίνωση στον διαδικτυακό κόμβο της Βουλής, με αποτέλεσμα οι ελπίδες να διαψευσθούν άλλη μια φορά. “Η ΕΙΔΙΚΗ ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ θα συνεδριάσει με θέμα ημερήσιας διάταξης: Ενημέρωση από τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Νικόλαο Χαρδαλιά, για θέματα αρμοδιότητάς του.”

Αυτό σημαίνει ότι τα προγράμματα σε εξέλιξη για τα οποία θα ενημερωθεί η Επιτροπή Εξοπλισμών ανέρχονται μέχρι του ύψους των 10 εκατ. ευρώ. Εξηγούμαστε προς αποφυγή παρεξηγήσεων, πολλά από αυτά τα μικρά, για τα δεδομένα των μεγάλων εξοπλιστικών συμβάσεων, προγράμματα, είναι εξαιρετικής σημασίας και συχνά αφορούν θεαματική επαύξηση των δυνατοτήτων των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων σε τομείς που δεν βλέπουν, παρά τη σημασία τους, το φως της δημοσιότητας. Εν προκειμένω, όπως πληροφορείται το DP, η ενημέρωση αφορά τα ναυτικά πυροβόλα…

Λόγω του παράλογου χαρακτήρα περαιτέρω καθυστέρησης και για λόγους που θα επαναλάβουμε για πολλοστή φορά αμέσως παρακάτω, υπάρχει μια ελπίδα η παραπομπή του θέματος στη Βουλή να είναι θέμα ημερών. Απλά να αφορά κάποια άλλη συνεδρίαση που θα ανακοινωθεί προσεχώς.

Ίσως να αφορά δε και την επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο, οπότε η προώθηση του προγράμματος έχει λάβει και τα πολιτικά του χαρακτηριστικά. Εκτός κι αν την ενεργειακή-οικονομική κρίση την πληρώσουν ξανά, ακόμα και απολύτως απαραίτητα προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων που θα έπρεπε να έχουν ήδη ολοκληρωθεί.

Όσον αφορά δε τον “παραλογισμό”: Στο τελευταίο ρεπορτάζ που είχε κάνει για το θέμα το DP, η εταιρία Lockheed Martin μας είχε πληροφορήσει ότι η επιθυμία εκτέλεσης του προγράμματος από ελληνικής πλευράς είναι δεδομένη, σύμφωνα με όσα γνωρίζει από πολιτικούς και στρατιωτικούς συνομιλητές της. Κατά συνέπεια, διατηρεί στην Ελλάδα προσωπικό έτοιμο να εμπλακεί μόλις δοθεί το σήμα, καθώς υπάρχουν πολλές δουλειές που πρέπει να γίνουν.

Εγείρεται αυτόματα η απορία εάν το προσωπικό της εταιρίας βρίσκεται ακόμα εδώ. Τουλάχιστον τώρα που “ανοίγει ο καιρός”, θα μπορούσαν να απολαύσουν το μεσογειακό κλίμα και τις υπέροχες θάλασσες. Δεν δουλεύεις… που δεν δουλεύεις για το πρόγραμμα των Block 50! Αν δεν ασχολείσαι με το ψάρεμα, μπορείς τουλάχιστον να πας για μπάνιο. Καλοί οι αστεϊσμοί, μόνο που η εν λόγω υπόθεση δεν είναι για γέλια.

Διότι αν θυμόμαστε καλά, μαζί με το πρόγραμμα αυτό θα ερχόταν στη Βουλή για έγκριση και το πρόγραμμα απόκτησης των υπερπολύτιμων για τον αεροπορικό στόλο μαχητικών, ατρακτιδίων στοχοποίησης SNIPER. Δεν τολμούμε καν να αναφερθούμε σε πληροφορίες που αφορούν με πόσα από τα LANTIRN καλείται να φέρει σε πέρας το έργο της η Πολεμική Αεροπορία, διότι η συζήτηση θα επεκταθεί επικίνδυνα.

Αυτό που είναι αδύνατο να κατανοήσει κανείς, είναι το πως δεν αντιλαμβάνεται το ΥΠΕΘΑ και κατ΄επέκταση η κυβέρνηση, ότι το μόνο που χρειάζεται να φύγει για τις ΗΠΑ είναι η περίφημη LOR (Letter of Request) for LOA (Letter of Offer and Agreement). Αυτό ΔΕΝ ΚΟΣΤΙΖΕΙ! Απλά ξεκινά τη διαδικασία!

Έχουμε πολύ μέλλον μπροστά μας, αλλά κανείς δεν φαίνεται να ανησυχεί για τα ήδη χαμένα δυο χρόνια, τα οποία θα διπλασιαστούν ακόμα κι αν ξεκινούσαμε σήμερα! Διότι σύμβαση θα υπογραφτεί αφού πρώτα απαντηθεί η LOR με την αποστολή της LOA μετά από 6-9 μήνες, ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις της εταιρίας με την αμερικανική κυβέρνηση και στη συνέχεια αυτές της ελληνικής πλευράς με την εταιρία!

Δεν αντιλαμβάνεται κανείς από προγραμματισμό; Μάλλον ισχύει το “ζήσε Μάη μου”. Μιας και μπήκαμε στον μήνα των λουλουδιών… Να τους πούμε τώρα ότι θα απαιτηθεί και ένα περίπου έτος ακόμα για την κατασκευή των νέων υποδομών στην 111 Πτέρυγα Μάχης που θα φιλοξενήσει το έργο;

Μιας και αναφερθήκαμε στην εν λόγω Πτέρυγα Μάχης, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχοντας καλύτερη γνώση από όλους αναφορικά με τον επείγοντα χαρακτήρα της αναβάθμισης των “50αριών”, περιμένουν το πράσινο φως της πολιτικής ηγεσίας για να ξεκινήσουν. Ως γνωστόν, οι στρατιωτικοί δεν γκρινιάζουν, αν και σε βαθμό παρεξηγήσεως ενίοτε. Δεν διαμαρτύρονται, δεν απεργούν. Απλά υπομένουν στωικά τους πολιτικούς.

Διότι αντιλαμβάνονται πολύ καλά, ότι τα απάρτια που θα αφαιρεθούν από τα αναβαθμιζόμενα σε F-16V αεροσκάφη, έχουν μια άτυπη “ημερομηνία λήξης”. Πολλές φορές έχουμε αναφερθεί ότι θα κινδυνεύσουν να τεθούν εκτός λειτουργίας, εάν η αποθήκευσή τους επεκταθεί χρονικά. Τόσο δύσκολο είναι η πολιτική ηγεσία να αντιληφθεί ότι π.χ. τα ραντάρ που θα αφαιρεθούν θα χρειαστούν συντήρηση και δεν θα στοιβαχτούν απλά σε μια αποθήκη;

Ας ελπίσουμε λοιπόν, ότι οι φόβοι που εκφράζονται θα αποδειχθούν πολύ σύντομα ανυπόστατοι. Καθώς δύσκολα βρίσκεις ασχολούμενους με τον χώρο της άμυνας που να μην αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα της αναβάθμισης των Block 50 (το DP επιμένει σταθερά στην ανάγκη να ακολουθήσουν και τα Block 30, αλλά αυτό είναι άλλη υπόθεση), ελπίζουμε πολύ σύντομα η κυβέρνηση να ακολουθήσει τον δρόμο της λογικής και να μη θυμίζουν το προηγούμενο της αναβάθμισης των MEKO 200HN που ακόμα την συζητάμε…

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail