Η Ρωσία διακόπτει την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας και σε άλλη χώρα της ΕΕ

kostya-tarlin / pixabay
Η Ρωσία σταμάτησε να παρέχει ηλεκτρική ενέργεια στη Λιθουανία, ανακοίνωσε την Κυριακή ο διαχειριστής του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας Litgrid.

Η Inter RAO, η οποία ήταν ο μόνος εισαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας από τη Ρωσία στη Λιθουανία, επιβεβαίωσε την αναστολή των παραδόσεων. Νωρίτερα αυτό το μήνα, το υποκατάστημα Nordic της Inter RAO σταμάτησε επίσης να παρέχει ηλεκτρική ενέργεια στη Φινλανδία.

Το υπουργείο Ενέργειας της Λιθουανίας ανακοίνωσε αρχικά ότι θα σταματήσει να αγοράζει ρωσική ηλεκτρική ενέργεια την Παρασκευή.

Σύμφωνα με την απόφαση της εταιρείας ανταλλαγής ηλεκτρικής ενέργειας Nord Pool, η διαπραγμάτευση ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται στη Ρωσία, η οποία διενεργήθηκε από την Inter RAO (μέσω της θυγατρικής της Inter RAO Lietuva), τερματίζεται από τις 22 Μαΐου, ανέφερε το υπουργείο σε δήλωση.

Μετά τον τερματισμό των ρωσικών προμηθειών, η Λιθουανία σχεδιάζει να καλύψει τις ανάγκες ηλεκτρικής ενέργειας μέσω τοπικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής και εισαγωγές από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ιδίως από τη Σουηδία, την Πολωνία και τη Λετονία, δήλωσε την Παρασκευή ο διευθύνων σύμβουλος της Litgrid, Ρόκας Μασιούλις. Σύμφωνα με την εταιρεία, οι ρωσικές εισαγωγές αντιπροσώπευαν το 16% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας της Λιθουανίας. 
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail