Η μοίρα των Ουκρανών μαχητών που παραδόθηκαν στο Azovstal

Η συνεχιζόμενη παράδοση της φρουράς Azovstal έχει καίρια σημασία για την περαιτέρω ανάπτυξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ανατολική Ουκρανία. Η ρωσική πλευρά δήλωσε ότι μέλη των εθνικιστικών σχηματισμών, των μονάδων των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας και της Εθνικής Φρουράς παραδόθηκαν άνευ όρων. Με τη σειρά της, η ουκρανική πλευρά συνεχίζει μια ενεργή εκστρατεία ενημέρωσης, προωθώντας την αφήγηση ότι μια συγκεκριμένη ειδική επιχείρηση διεξάγεται υπό την αιγίδα της Κύριας Διεύθυνσης Πληροφοριών της Ουκρανίας για την «εκκένωση» των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένου του συντάγματος Azov, στην περιοχή που ελέγχεται από το Κίεβο. Αναφέρεται πως αυτό θα γίνει μέσω της διαδικασίας ανταλλαγής αιχμαλώτων πολέμου.

southfront.org - Παρουσίαση Freepen.gr

Τα πραγματικά γεγονότα, καθώς και τα διαθέσιμα πλάνα από το σημείο καταδεικνύουν ότι η διαδικασία αποχώρησης των στρατιωτών της AFU (Ενοπλες Δυνάμεις Ουκρανίας) από το έδαφος του Azovstal δε μοιάζει με εκκένωση, αλλά μάλλον με παράδοση. Οι κρατούμενοι που χρειάζονταν επείγουσα περίθαλψη στάλθηκαν στο νοσοκομείο του Novoazovsk, οι άλλοι στάλθηκαν στο στρατόπεδο στο χωριό Elenovka στη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ.

Σήμερα, τα βασικά ερωτήματα είναι αν θα υπάρξει καθόλου ανταλλαγή κρατουμένων; Θα ανταλλάσσονται οι μαχητές του συντάγματος Αζόφ που διέπραξαν εγκλήματα κατά αμάχων και αιχμαλώτων πολέμου; Θα γίνει δημόσια δίκη των αγωνιστών του συντάγματος του Αζόφ; Πού θα διεξαχθεί η δίκη, στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας ή της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ;

Εάν η ρωσική πλευρά συμφωνήσει με τους όρους του Κιέβου και μεταφέρει τους μαχητές του συντάγματος Αζόφ στην Ουκρανία χωρίς δίκη και καμία ετυμηγορία, θα σημάνει κρίσιμο πλήγμα σε ολόκληρη τη βάση πληροφοριών της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης που διεκδίκησε το Κρεμλίνο.

Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Ήδη λαμβάνονται μέτρα για το φιλτράρισμα των αιχμαλώτων πολέμου και τον εντοπισμό μεταξύ αυτών μαχητών του συντάγματος Αζόφ και άλλων προσώπων που εμπλέκονται στη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου.

Η διαδικασία φιλτραρίσματος θα διαρκέσει έως και μία εβδομάδα. Στη συνέχεια, οι ταυτοποιημένοι θα κατηγορηθούν σύμφωνα με τα διαπιστωμένα επεισόδια της εγκληματικής τους δράσης. Οι αρχικές διαδικαστικές ενέργειες είναι πιθανό να πραγματοποιηθούν στην επικράτεια της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ. Ωστόσο, η ίδια η δίκη και η περαιτέρω κράτηση θα πραγματοποιηθούν στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Η δίκη θα είναι μακρά. Η ρωσική πλευρά έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι έχει ήδη πολυάριθμες αποδείξεις για τις θηριωδίες των Ουκρανών εθνικιστών του συντάγματος του Αζόφ. Υπάρχει πιθανότητα μετά την ετυμηγορία, ορισμένοι μαχητές του Αζόφ να ανταλλαχθούν με Ρώσους αιχμαλώτους πολέμου. Ταυτόχρονα, οι καταδικασθέντες για φόνο και βασανιστήρια δεν θα υπόκεινται σε ανταλλαγή. Με τη σειρά τους, οι στρατιώτες της Εθνικής Φρουράς, της Συνοριακής Φρουράς και των τακτικών μονάδων της AFU, που δεν θα κατηγορούνταν για εγκλήματα πολέμου, θεωρούνται απλοί αιχμάλωτοι πολέμου. Κατά συνέπεια, είναι δυνατή η ανταλλαγή τους.

Στο εγγύς μέλλον, οι αιχμάλωτοι πολέμου από το Azovstal θα μεταφερθούν στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Οι φυλακές στην επικράτεια της DPR και της LPR ξεχειλίζουν ήδη από Ουκρανούς αιχμαλώτους πολέμου. Κάποιες πηγές αναφέρουν ότι στις 20 Μαΐου ο αριθμός τους ξεπερνά τις 3.000.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail