Μεγάλο μέρος της βοήθειας 54 δισ δολαρίων της Ουάσιγκτον για την Ουκρανία θα πάει σε τσέπες!

Η βοήθεια των ΗΠΑ προς την Ουκρανία έχει φτάσει σε εκπληκτικά ύψη από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την στρατιωτική της επιχείρηση στις 24 Φεβρουαρίου, με συνεχείς ροές όπλων, πυρομαχικών και υπηρεσιών πληροφοριών να ρέουν στη χώρα. Σε μια εποχή που το κόστος διαβίωσης γίνεται όλο και πιο δυσβάσταχτο για τον μέσο Αμερικανό, το Κογκρέσο είναι έτοιμο να εγκρίνει περισσότερα από 40 δισεκατομμύρια δολάρια σε έκτακτη χρηματοδότηση για τη στήριξη της Ουκρανίας, ποσό σχεδόν τρεις φορές μεγαλύτερο από αυτό που έχουν ήδη δεσμεύσει οι ΗΠΑ. Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα αυτής της βοήθειας τίθεται υπό αμφισβήτηση λαμβάνοντας υπόψη τη συστημική διαφθορά στην Ουκρανία και το μικρό ποσοστό επιβίωσης των δυτικών όπλων μόλις εισέλθουν στη χώρα.

Παύλος Αντωνόπουλος, ανεξάρτητος γεωπολιτικός αναλυτής - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Εάν το Κογκρέσο εγκρίνει 40 δισεκατομμύρια δολάρια, μαζί με τα 13,6 δισεκατομμύρια δολάρια που εγκρίθηκαν το Μάρτιο, τα συνολικά 53,7 δισεκατομμύρια δολάρια είναι περίπου το 81% του αμυντικού προϋπολογισμού της Ρωσίας για το 2021. Αν και φαίνεται ότι οι ΗΠΑ καταβάλλουν μια σοβαρή και αφοσιωμένη προσπάθεια για τις ουκρανικές δυνάμεις να ξεπεράσουν τον ρωσικό στρατό, η διαφορά που θα έκανε αυτή η στρατιωτική βοήθεια είναι αμφίβολη αφού μεγάλο μέρος της θα καταστραφεί από ρωσικές αεροπορικές και πυραυλικές επιθέσεις κατά την είσοδό της στην Ουκρανία.

Το Μάρτιο, το Κογκρέσο ενέκρινε βοήθεια 13,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εκ των οποίων τα 6,9 δισεκατομμύρια δολάρια θα σταλούν μέσω παραδοσιακών ξένων καναλιών βοήθειας. Αυτή η βοήθεια υποτίθεται ότι θα πάει προς την ενίσχυση της ασφάλειας και της οικονομίας της Ουκρανίας, την επισιτιστική βοήθεια, την υγειονομική περίθαλψη και την επείγουσα βοήθεια στους πρόσφυγες, καθώς και για όπλα. Αναμένεται πως τα επιπλέον 40 δισεκατομμύρια δολάρια, τα οποία πιθανότατα θα εγκριθούν από το Κογκρέσο, θα δαπανηθούν κατά πολύ με τον ίδιο τρόπο.

Η Ουκρανία είναι από καιρό μια από τις πιο διεφθαρμένες χώρες στον κόσμο και δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι αυτό έχει αντιστραφεί μόνο και μόνο λόγω του πολέμου. Με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να αναμένεται πως μεγάλο μέρος των 53,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα κλαπεί σε σχέδια διαφθοράς που ενορχηστρώθηκαν από τον στρατό, τους ολιγάρχες και τους κυβερνητικούς αξιωματούχους της Ουκρανίας. Αυτό που είναι γνωστό είναι ότι 13,9 δισ. δολάρια θα πάνε έμμεσα στην κυβέρνηση του Κιέβου ώστε τα υπουργεία να συνεχίσουν να λειτουργούν. 4,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε επείγουσα επισιτιστική βοήθεια θα διατεθούν στην Ουκρανία (και σε άλλες χώρες επίσης). Τέλος, 900 εκατομμύρια δολάρια θα διατεθούν για στέγαση, εκπαίδευση στην αγγλική γλώσσα και θεραπεία τραυμάτων για Ουκρανούς πρόσφυγες.

Σύμφωνα με τους New York Times, οι ΗΠΑ έδειξαν πρωτοφανή γενναιοδωρία προς το Κίεβο όταν το Κογκρέσο δεν θέλει να λάβει κρίσιμα μέτρα οικονομικής τόνωσης. Και αυτό σε μια εποχή που ο πληθωρισμός φτάνει σε πρωτοφανή ύψη, τα καύσιμα σημειώνουν νέα ρεκόρ και οι τιμές των τροφίμων είναι απρόσιτες.

Στις 12 Μαΐου, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Ραντ Πολ αντιτάχθηκε στο νομοσχέδιο για την παροχή πρόσθετης υποστήριξης στην Ουκρανία. Όπως είπε: «Δεν μπορούμε να σώσουμε την Ουκρανία καταδικάζοντας την οικονομία των ΗΠΑ». Παρόλα αυτά, παρά την αντίθεση του Ραντ Πολ, η Γερουσία πιθανότατα θα εγκρίνει το νομοσχέδιο για τη βοήθεια, καθώς είναι ο μόνος που έχει ταχθεί εναντίον του.

Αν και το πακέτο βοήθειας φαίνεται αναμφίβολα γενναιόδωρο, η Ουάσιγκτον δεν κάνει ποτέ τέτοιες ενέργειες απλώς από φιλανθρωπία και μπορεί να αναμένεται πως όλη η βοήθεια είναι υπό όρους. Στις αρχές Μαΐου, ο Μπάιντεν υπέγραψε το Νόμο του 2022 για την άμυνα της Ουκρανίας για Δάνειο-Μίσθωση για να επισπεύσει την παράδοση των αποστολών όπλων των ΗΠΑ στην Ουκρανία.

Ο νόμος Lend-Lease χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου για την παροχή όπλων σε συμμαχικές χώρες, εν μέρει σε αμοιβαία βάση. Οι ΗΠΑ παρείχαν όπλα, στρατηγικά υλικά και τρόφιμα στη Βρετανία, τη Σοβιετική Ένωση, την κυβέρνηση Ντε Γκωλ στη Γαλλία και την Κίνα. Αλλά λόγω αυτών των πακέτων βοήθειας, το Ηνωμένο Βασίλειο χρωστούσε 31,4 δισεκατομμύρια δολάρια και η Σοβιετική Ένωση 10,9 δισεκατομμύρια δολάρια. Αν και η Ουάσιγκτον ακύρωσε το χρέος του Ηνωμένου Βασιλείου, η Ρωσία ολοκλήρωσε την εξόφληση του δανείου μόνο το 2006.

Το Κίεβο δεν σκέφτεται να χρειαστεί να αποπληρώσει όλο το χρέος του, αφού αναμένει ότι η Δύση θα καλύψει το κόστος, καθώς η ουκρανική οικονομία δυσκολεύεται λόγω της ανεξέλεγκτης διαφθοράς. Η Ουάσιγκτον θα διεκδικήσει αναπόφευκτα αποζημίωση για τον νόμο Lend-Lease - είτε με την προμήθεια φθηνών αγροτικών προϊόντων, τα δικαιώματα κατασκευής στρατιωτικών βάσεων στην ουκρανική επικράτεια, την υλοποίηση έργων που ωφελούν τις δυτικές εταιρείες ή με μια πληθώρα άλλων τρόπων.

Μέσω αυτής της υπό όρους βοήθειας, η Ουκρανία αναμένεται να συνεχίσει την πολεμική της προσπάθεια κατά της Ρωσίας αντί να βρει μια ειρηνική λύση. Ωστόσο, αυτό μόνο θα παρατείνει τα δεινά στην Ουκρανία, καθώς αυτή η βοήθεια θα έχει μικρή διαφορά, δεδομένου ότι μεγάλο μέρος της ανθρωπιστικής βοήθειας θα κλαπεί από διεφθαρμένους αξιωματούχους και η στρατιωτική βοήθεια πιθανότατα θα καταστραφεί από τις ρωσικές δυνάμεις καθώς θα εισέρχεται στη χώρα – αλλά οι Ουκρανοί φορολογούμενοι θα εξακολουθεί να αναμένεται να πληρώσουν το λογαριασμό.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail