Τα έσοδα από το ρωσικό πετρέλαιο εκτινάσσονται κατά 50%, σημειώνοντας ρεκόρ. Ποιες κυρώσεις;

jackmac34 / pixabay
Ζero Hedge, 13-5-22 - Mετάφραση: Μ. Στυλιανού

Και οι κυρώσεις συνεχίζουν να έρχονται.

Λίγες εβδομάδες αφότου μάθαμε ότι ο τρέχων λογαριασμός της Ρωσίας έφτασε σε υψηλό όλων των εποχών χάρη στις τιμές των εξαγωγών εμπορευμάτων (ακριβώς όπως το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ εκτινάχθηκε σε πρωτοφανή υψηλά επίπεδα από μόνο του)...

... μάθαμε ότι σε αντίθεση με τις προθέσεις των ευρωπαϊκών χωρών, ένας υπολογισμός από μια γερμανική δεξαμενή σκέψης διαπίστωσε ότι τα έσοδα της Ρωσίας από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο έφτασαν σε πρωτοφανή υψηλά επίπεδα τον Απρίλιο, αυξάνοντας σε 1,8 τρισεκατομμύρια ρούβλια σε ένα μήνα, μετά από 1,2 τρισεκατομμύρια τον Μάρτιο, οδηγώντας στα ακόλουθα εκπληκτικά στατιστικά στοιχεία "Μετά από μόλις 4 μήνες, ο ομοσπονδιακός προϋπολογισμός της Ρωσίας έχει ήδη λάβει το 50% των προγραμματισμένων εσόδων πετρελαίου και φυσικού αερίου για το 2022 (9,5 τρισεκατομμύρια)." 

Σήμερα, το Bloomberg επιβεβαίωσε αυτό το εκπληκτικό στατιστικό στοιχείο και, επικαλούμενο την τελευταία έκθεση του IEA, γράφει ότι τα έσοδα της Ρωσίας από το πετρέλαιο αυξήθηκαν κατά 50% φέτος «ακόμα και όταν οι εμπορικοί περιορισμοί μετά την εισβολή στην Ουκρανία ώθησαν πολλά διυλιστήρια να αποφεύγουν τις προμήθειες». Προφανώς οι περιορισμοί - οι οποίοι ώθησαν την τιμή του πετρελαίου στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας και αύξησαν τα έσοδα για τους εξαγωγείς πετρελαίου - είναι ακριβώς αυτό που ήλπιζε ο Πούτιν.

Η Μόσχα κέρδιζε περίπου 20 δισεκατομμύρια δολάρια κάθε μήνα το 2022 από συνδυασμένες πωλήσεις αργού και προϊόντων που ανέρχονταν σε περίπου 8 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, ανέφερε ο ΙΕΑ με έδρα το Παρίσι στη μηνιαία έκθεσή του για την αγορά.

Όπως έχουμε καταγράψει συχνά, οι ρωσικές αποστολές συνέχισαν να ρέουν ελεύθερα ακόμη και όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση πλησιάζει προς την απαγόρευση των εισαγωγών, και διεθνείς μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες όπως η Shell και η Total Energies- έχουν δεσμευτεί να σταματήσουν τις αγορές. Αντιμετωπίζοντας αυτές τις αυτοεπιβαλλόμενες κυρώσεις, η Ασία παρέμεινε ένας ευγνώμων και έντονος πελάτης, με την Κίνα και την Ινδία να παραλαμβάνουν φορτία που δε ζητούνται πλέον στην Ευρώπη, και να το κάνουν με τεράστια έκπτωση.

Παρόλο που η Ρωσία έχει διατηρήσει σταθερή την παραγωγή πετρελαίου, οι μειωμένες ροές ρωσικών διυλισμένων προϊόντων όπως το ντίζελ, το μαζούτ και η νάφθα έχουν επιδεινώσει τη στενότητα στις παγκόσμιες αγορές, σημείωσε ο ΔΟΕ, απηχώντας όσα έχουμε πει σχεδόν καθημερινά τον τελευταίο μήνα. Τα αποθέματα έχουν μειωθεί για επτά συνεχόμενα τρίμηνα, με τα αποθέματα των λεγόμενων μεσαίων αποστάξεων να είναι τα χαμηλότερα από το 2008.

Παρά τις αναταραχές, η Μόσχα συνέχισε να απολαμβάνει απροσδόκητα κέρδη σε σύγκριση με το πρώτο τετράμηνο του 2021. Παρά τη δημόσια μομφή της ΕΕ για την επιθετικότητα του Κρεμλίνου, τα συνολικά έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 50% φέτος.

Ξεκαρδιστικά, παρά τη στάση και τη ρητορική, το ευρωπαϊκό μπλοκ παρέμεινε η μεγαλύτερη αγορά ρωσικών εξαγωγών τον Απρίλιο, εισάγοντας το 43% των εξαγωγών της Ρωσίας, ανέφερε ο ΙΕΑ.

Υπάρχει ακόμα κάποια ελπίδα ότι οι κυρώσεις της Ευρώπης δεν θα είναι όλες για το τίποτα: οι προμήθειες μειώθηκαν κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα τον περασμένο μήνα, και αυτές οι απώλειες θα μπορούσαν να τριπλασιαστούν το δεύτερο εξάμηνο του έτους, εκτιμά η υπηρεσία. Οι κυρώσεις της ΕΕ εναντίον ρωσικών κρατικών επιχειρήσεων, όπως ο κολοσσός Ροσνεφτ θα τεθούν σε ισχύ στις 15 Μαϊου και η ΕΕ κινείται προς την πλήρη απαγόρευση των εισαγωγών

«Εάν συμφωνηθούν, τα νέα εμπάργκο θα επιταχύνουν τον αναπροσανατολισμό των εμπορικών ροών που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και θα αναγκάσουν ρωσικές πετρελαϊκές εταιρείες να κλείσουν σε περισσότερα φρέατα», ανέφερε ο ΙΕΑ.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail