19χρονη βιάστηκε από κατάδικο που ήταν έξω με άδεια...Τι δεν καταλαβαίνουμε πια;

thatsphotography / pixabay
Πάνε πάρα πολλά χρόνια από τότε που θεσμοθετήθηκε ένα μέτρο παράξενο για την ελληνική κοινωνία. Η παροχή άδειας σε φυλακισμένους. Το μέτρο δεν είναι κακό, ούτε όλοι όσοι επωφελούνται είναι επικίνδυνοι, επωφελούνται όμως κι όλοι οι επικίνδυνοι. Πόσες φορές άλλωστε δε διαβάσαμε ανακοινώσεις της ΕΛΑΣ για κατάδικους που έφυγαν με άδεια και δεν ξαναγύρισαν;

Του Στρατή Μαζίδη

Αλλά και πόσες φορές οι ίδιοι ρισκάροντας τη ζωή τους δε συνέλαβαν ξανά πρόσωπα που κανονικά θα έπρεπε να βρίσκονταν στη φυλακή ή να έχουν απομακρυνθεί από τη χώρα.

Και τι έκανε λοιπόν ένα κορίτσι 19 ετών, λίγη ώρα πριν πιάσει δουλειά στο ξενοδοχείο που εργάζεται για το μεροκάματο; Μια βουτιά στη θάλασσα. Αλλά όπως αναφέρει η εφημερίδα "Μακεδονία" αλλά για κακή του τύχη από εκεί περνούσε ένα 60χρονος κατάδικος που βρισκόταν έξω με άδεια σύμφωνα με το "Πρώτο Θέμα".

Κι αναρωτιέται κανείς, σχεδόν 30 χρόνια μετά, πόσο θα περιμένουμε ώστε το μέτρο των αδειών σε καταδίκους να εξορθολογιστεί; Για ποιο λόγο πχ κλέφτες, βιαστές και έμποροι ναρκωτικών θα πρέπει να λαμβάνουν άδειες; Ο 60χρονος για τι είχε καταδικαστεί; Αν υποθέσουμε από το τελευταίο συμβάν, μάλλον όχι γιατί πχ χρωστούσε. 

Αν όμως βρισκόταν εκεί που έπρεπε, δηλαδή στο κελί του, το κορίτσι δε θα είχε βιαστεί. Ο 60χρονος εντελώς ωμά και κυνικά, τι είχε, τι έχασε. Βέβαια υπάρχει μια ακόμη παράμετρος, αυτοί που αποφασίζουν για το αν κάποιος θα πάρει άδεια ή όχι. Δεν πρέπει κι αυτοί να είναι υπόλογοι; Δεν οφείλουν να αναλαμβάνουν την ευθύνη για αυτούς στους οποίους χορηγούν άδειες;

Καιρός λοιπόν το πλαίσιο χορήγησης αδειών να διορθωθεί, άλλωστε το έγκλημα στην Ελλάδα του 1993-4 δεν έχει σχέση με αυτό του 2022, οι προϋποθέσεις να επανεξεταστούν και όσοι βάζουν την υπογραφή τους για την άδεια, να αναλαμβάνουν και τις αντίστοιχες ευθύνες. 

Τέλος, σε μια άλλη χώρα, σε ένα σοβαρό κράτος, η πολιτεία θα είχε ήδη σπεύσει στο πλευρό της 19χρονης. Βέβαια σε ένα σοβαρό κράτος, μάλλον δε θα είχε συμβεί τίποτε.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail