Προσωρινές συντάξεις μέχρι και 10 χρόνια!

Μέχρι και μια δεκαετία μπορεί να διαρκέσει η προσωρινότητα των γρήγορων συντάξεων, που θα εκδίδει στο εξής ο ΕΦΚΑ στο πλαίσιο της επίσπευσης των διαδικασιών απονομής, που καθιερώνεται με τον πρόσφατο νόμο.

Από: sofokleousin.gr

Στόχος είναι να μειωθεί άμεσα το στοκ των συντάξεων, αλλά από την εγκύκλιο του Διοικητή του ΕΦΚΑ, προκύπτει πως οι συντάξεις «εμπιστοσύνης» ή οι «fast track», μπορούν να παραμείνουν σε εκκρεμότητα για 5 ή 10 χρόνια, ενώ σε περίπτωση λάθους, ο συνταξιοδοτούμενος, μπορεί να κληθεί να επιστρέψει  συντάξιμες αποδοχές, εφόσον κριθεί από τις υπηρεσίες, ότι τις δικαιούνταν.

Με τον νέο νόμο που εξειδικεύει η εγκύκλιος του ΕΦΚΑ, τα αιτήματα των συντάξεων διακρίνονται σε δύο κατηγορίες:

  • Στις αιτήσεις συνταξιοδότησης που υποβλήθηκαν έως την 31η Μαρτίου 2022 και οι οποίες αποκαλούνται «συντάξεις εμπιστοσύνης» και
  • Στις αιτήσεις που υποβλήθηκαν από την 1η Απριλίου 2022 και μετά, οι οποίες αποκαλούνται «συντάξεις fast track».

Ωστόσο από την εγκύκλιο προκύπτει, πως, όταν στην αίτηση δηλώνεται ασφαλιστικός χρόνος, αλλά χωρίς να τεκμηριώνεται από τον αιτούντα, ( δεν προσκομίζει τα ένσημα) τότε ναι μεν ο χρόνος ασφάλισης γίνεται δεκτός, αλλά οι εισφορές που θα αναγνωρίζει ο ΕΦΚΑ θα είναι εκείνες που αντιστοιχούν στο ημερομίσθιο ανειδίκευτου εργάτη, αν πρόκειται για μισθωτό, ή στην κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία αν πρόκειται για ασφαλισμένο άλλης κατηγορίας και σε κάθε περίπτωση, όπως αυτοί ίσχυαν κατά την χρονική περίοδο που ζητήθηκε να αναγνωριστεί.

Έτσι η συγκεκριμένη κατηγορία των ασφαλισμένων, που δεν μπορεί να βρει τα ένσημα που επικαλείται, θα λαμβάνει ενδεχομένως μικρότερη, καθώς οι συντάξιμες αποδοχές του, θα υπολογιστούν με τις κατώτερες εισφορές, για τη συγκεκριμένη περίοδο.

Ο ασφαλισμένος που έχει «σκοτεινά» χρόνια ασφάλισης, θα έχει τη δυνατότητα να αναζητήσει τα παλαιά του ένσημα και να τα προσκομίσει στις αρμόδιες υπηρεσίες, προκειμένου να αποκατασταθούν οι αποδοχές του, πριν από τον έλεγχο του ΕΦΚΑ.

Επίσης, η εκκρεμότητα για τον ΕΦΚΑ θα λήξει το αργότερο σε μια δεκαετία, καθώς με τον επανέλεγχο που θα γίνει, θα προσδιοριστεί το οριστικό ύψος της σύνταξης, με τα στοιχεία που υπάρχουν στις υπηρεσίες είτε εκείνα που προσκόμισε ο ασφαλισμένος.

Το διάστημα της οριστικοποίησης της σύνταξης ορίζεται:

  • Σε έως 5 χρόνια για τις συντάξεις «fast track»
  • Σε έως και 10 χρόνια για τις συντάξεις «εμπιστοσύνης».

Δηλαδή, όσοι λάβουν σύνταξη «εμπιστοσύνης», αυτή θα μπορεί να είναι σε εκκρεμότητα και «προσωρινή» για μια δεκαετία από την έκδοσή της.

Επίσης, όσοι λάβουν «fast track» σύνταξη θα δεσμεύονται ότι για μια 10αετία από την έκδοσή της θα διατηρούν όλα τα έγγραφα που έχουν στην διάθεσή τους για την θεμελίωση του όποιου χρόνου ασφάλισης.

Ακόμη, οι έλεγχοι για τις πράξεις απονομής σύνταξης που έχουν εκδοθεί σύμφωνα με την fast track διαδικασία, πρέπει να γίνουν εντός τριετίας από την έκδοση της πράξης και το αργότερο εντός της πενταετίας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail