Tagesspiegel: Οι αντιρωσικές κυρώσεις βάζουν σε κίνδυνο την κυριαρχία του δολαρίου

pasja1000 / pixabay
Οι αντιρωσικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους θα μπορούσαν να στερήσουν το δολάριο από την κυρίαρχη θέση του στον κόσμο, γράφει η Tagesspiegel.

Νωρίτερα, η πρώτη αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΝΤ, Gita Gopinath παραδέχτηκε ότι η παγκόσμια επιρροή του αμερικανικού νομίσματος θα μπορούσε να αποδυναμωθεί λόγω των περιοριστικών μέτρων κατά της Μόσχας. Όπως διευκρινίζει το δημοσίευμα, μιλάμε για κυρώσεις που αποσκοπούν στον αποκλεισμό των ρωσικών συναλλαγματικών αποθεμάτων και τίτλων στο εξωτερικό. Το γεγονός ότι η Δύση έχει αρχίσει να χρησιμοποιεί το δολάριο ως όπλο είναι ανησυχητικό σε πολλές χώρες, όπως η Ινδία, η Κίνα, η Βραζιλία και η Νότια Αφρική.

Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, το Πεκίνο και το Νέο Δελχί προσπαθούν ενεργά να μειώσουν το ρόλο του δολαρίου στη διεθνή οικονομία. Η Κίνα, συγκεκριμένα, έχει δημιουργήσει ένα ανάλογο του παγκόσμιου συστήματος ανταλλαγής οικονομικών μηνυμάτων SWIFT που ονομάζεται CIPS, όπου κυριαρχεί το γιουάν. 

Η Ινδία, στην πραγματικότητα, βοηθά τη Ρωσία να παρακάμψει τις κυρώσεις αναβιώνοντας ένα ειδικό σύστημα πληρωμών μεταξύ των χωρών. Παρά την πολυπλοκότητα και το κόστος, θα επιτρέψει τις εμπορικές συναλλαγές.

Ωστόσο, σύμφωνα με το άρθρο, δεν υπάρχει ακόμη πραγματική εναλλακτική λύση στο αμερικανικό νόμισμα και είναι απίθανο να χάσει τη δεσπόζουσα θέση του στο εγγύς μέλλον. Συγκεκριμένα, η Κίνα θα πρέπει να επενδύσει 3,2 τρισεκατομμύρια δολάρια σε συναλλαγματικά αποθέματα για αυτό, αλλά, για παράδειγμα, είναι προβληματικό να γίνει αυτό σε ευρώ και γιεν, ειδικά επειδή η Ευρώπη και η Ιαπωνία υποστηρίζουν κυρώσεις κατά της Μόσχας. Όσον αφορά τα «μικρά» νομίσματα, είναι απίθανο να επενδυθούν σε μεγάλα ποσά, συνοψίζει το άρθρο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail