Η Κίνα επιδιώκει να διαδεχθεί τη Shell και τη Renault στη Ρωσία

sinopecgroup.com
Freepen.gr - Οι μεγαλύτερες κρατικές εταιρείες ενέργειας της Κίνας φέρεται να διαπραγματεύονται την ευκαιρία να αγοράσουν μερίδιο σε ένα μεγάλο έργο εξαγωγής ρωσικού φυσικού αερίου από τη Shell μετά την αποχώρηση της βρετανικής εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Οι Cnooc, CNPC και Sinopec Group βρίσκονται σε κοινές συνομιλίες με τη Shell για το μερίδιο 27,5% της εταιρείας στην επιχείρηση υγροποιημένου φυσικού αερίου Sakhalin-2, σύμφωνα με άτομα με γνώση του θέματος, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Οι συζητήσεις, που βρίσκονται σε πρώιμα στάδια, φέρεται να περιλαμβάνουν την πώληση του μεριδίου σε μία ή δύο από τις κινεζικές εταιρείες ή σε μια κοινοπραξία και των τριών μεγάλων. Η Shell είναι επίσης ανοιχτή σε διαπραγματεύσεις με άλλους πιθανούς αγοραστές εκτός Κίνας, είπαν στα μέσα ενημέρωσης οι πηγές, που ζήτησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.

Τον Μάρτιο, η Shell ανακοίνωσε σχέδια για έξοδο από τις κοινοπραξίες της με τον ρωσικό κρατικό γίγαντα φυσικού αερίου Gazprom και άλλες σχετικές οντότητες. Η απόφαση ακολουθεί παρόμοια βήματα που ανακοινώθηκαν από τη γαλλική Total, τη βρετανική BP και τη νορβηγική Equinor ASA. Αργότερα, η εταιρεία είπε ότι θα έπρεπε να διαγράψει έως και 5 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία λόγω της εξόδου από τη Ρωσία.

Η αυτοκινητοβιομηχανία της Κίνας εξετάζει επίσης ευκαιρίες στη Ρωσία. Μία από τις κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες ενδέχεται να αγοράσει το μερίδιο της Renault στη ρωσική αυτοκινητοβιομηχανία Avtovaz, σύμφωνα με πηγή σε κυβερνητικές υπηρεσίες, που επικαλείται το TASS. Η Renault κατέχει το 68% της Lada Auto Holding, μια κοινοπραξία με τη Rostec, η οποία κατέχει το 100% της Avtovaz.

Από τη μία πλευρά η Δύση ανησυχεί για την αυξανόμενη συνεργασία Ρωσίας - Κίνας και από την άλλη της ανοίγει ζωτικό έδαφος σε στρατηγικής σημασίας έργα και σχέδια. 

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail