Η αναβάθμιση των τουρκικών F-16 είναι στρατηγικό ατόπημα – Michael Rubin

Freepen.gr - Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα δρούσαν «κατά της εθνικής ασφάλειας» εάν συμφωνήσουν σε αναβάθμιση του τουρκικού στόλου μαχητικών αεροσκαφών F-16, σημειώνει ο Μάικλ Ρούμπιν, μελετητής στο American Enterprise Institute.

Η Τουρκία έχει ζητήσει να αγοράσει 40 από τα πιο πρόσφατα F-16 και σχεδόν 80 κιτ εκσυγχρονισμού για τα υπάρχοντα πολεμικά αεροσκάφη της από τη Lockheed Martin Corp.

Σε επιστολή προς το Κογκρέσο με ημερομηνία 17 Μαρτίου, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε ότι μια πιθανή πώληση των αεροσκαφών θα ήταν προς το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών και της μακροπρόθεσμης ενότητας του ΝΑΤΟ, ανέφερε το Reuters την περασμένη εβδομάδα.

«Τα προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη δεν αποτελούν δικαίωμα, ειδικά όταν είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιηθούν ενάντια σε Αμερικανικούς συμμάχους παρά σε αντιπάλους», δήλωσε ο Ρούμπιν σε άρθρο για την Washington Examiner τη Δευτέρα.

Η κυβέρνηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χρησιμοποίησε τον υπάρχοντα στόλο των F-16 της χώρας για να βομβαρδίσει τη μειονότητα των Γιαζίντι στο Ιράκ, να επιτεθεί στους Σύριους Κούρδους συμμάχους της Αμερικής και να απειλήσει, το μέλος του ΝΑΤΟ και γειτονική Ελλάδα, είπε ο Ρούμπιν.

Η επιστολή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ήρθε ως απάντηση σε μια επιστολή του Φεβρουαρίου που υπογράφηκε από τον Δημοκρατικό στο Κογκρέσο Φρανκ Παλόνε και υποστηρίχθηκε από περισσότερους από 50 νομοθέτες και από τις δύο πλευρές του διαδρόμου, ζητώντας από τον Λευκό Οίκο να απορρίψει το αίτημα της Άγκυρας να αγοράσει τα F-16. Ανέφεραν την έλλειψη δέσμευσης του Ερντογάν στο ΝΑΤΟ και τις «τεράστιες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

«Με απλά λόγια, είναι κακή πρακτική της εθνικής ασφάλειας να εξοπλίζεις και να εξοπλίζεις ένα καθεστώς που σκοπεύει να επιτεθεί στα θύματα της γενοκτονίας και στους συμμάχους της Αμερικής», είπε ο Ρούμπιν.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail