Συνταγματάρχης αεράμυνας της Γιουγκοσλαβίας: Έτσι καταρρίψαμε το F-117 της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ

Οι χωρικοί ελέγχουν τα συντρίμμια του αμερικανικού μαχητικού F-117 stealth που καταρρίφθηκε στις 28 Μαρτίου 1999, πάνω από το χωριό Budjanovci, Σερβία, περίπου 40 χλμ δυτικά του Βελιγραδίου - Reuters
Freepen.gr - Ο συνταγματάρχης των αντιαεροπορικών πυραυλικών δυνάμεων της Γιουγκοσλαβικής Αεράμυνας, Γιάνκο Αλεξίτς, κατά τη διάρκεια συνάντησης με φοιτητές του Ρωσικού Κρατικού Ανθρωπιστικού Πανεπιστημίου την Τρίτη στη Μόσχα, αναφέρθηκε στις λεπτομέρειες του επεισοδίου όταν, για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία, ένας μαχητικό F-117 των ΗΠΑ, που κατασκευάστηκε με τεχνολογία stealth, καταρρίφθηκε.

Αυτό συνέβη στις 27 Μαρτίου 1999 κατά τη διάρκεια του βομβαρδισμού της Αμερικανικής Αεροπορίας στη Γιουγκοσλαβία.

«Κάποια στιγμή, ένας στόχος μπήκε στη ζώνη καταστροφής του τρίτου τμήματος αεράμυνας και διέταξα (τον αντισυνταγματάρχη Zoltau) Dani να καταστρέψει αυτόν τον στόχο. Το πλήρωμα μάχης της 3ης μεραρχίας ολοκλήρωσε με επιτυχία την αποστολή μάχης. Έτσι, για την πρώτη φορά στην ιστορία, ένα "αόρατο" αεροσκάφος καταρρίφθηκε», είπε ο συνταγματάρχης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, κατά τη διάρκεια εκείνης της αντιαεροπορικής μάχης, οι γιουγκοσλάβοι αντιαεροπορικοί πυροβολητές δε γνώριζαν ότι δούλευαν με «στελθ». Το αεροσκάφος εντοπίστηκε από το ραντάρ, συνοδευόμενο από ραδιοφωνικό σταθμό καθοδήγησης πυραύλων, η κεφαλή του πυραύλου έπεσε σε μια ασφάλεια ραδιοφώνου.

Η τεχνολογία «Stealth» δεν βοήθησε. Η μορφή εμφάνισης του F-117A δε διέφερε πολύ από άλλους στόχους», τόνισε ο Αλεξίτς.

Ο συνταγματάρχης παρουσίασε ένα θραύσμα του καταρριφθέντος F-117 στη Μόσχα . "Έφερα μαζί μου ένα κομμάτι αόρατου. Αυτές είναι κηρήθρες από το φτερό ενός αεροπλάνου. Αυτές είναι κηρήθρες άνθρακα", σημείωσε ο Αλεξίτς.

Ο συνταγματάρχης παρουσίασε το βιβλίο «The Fall of the Nighthawk», το οποίο σκιαγραφεί, μεταξύ άλλων, τις λεπτομέρειες εκείνης της μάχης.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail