Η Τουρκία θα επανεκκινήσει τις προσπάθειες για την απόκτηση των συστημάτων αεράμυνας Eurosam

The SAMP/T air defense system takes a test shot in 2015. (MBDA)
Freepen.gr - Οι δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι την περασμένη εβδομάδα υπονοούν την πιθανή αναβίωση των παγωμένων προσπαθειών της Τουρκίας να αγοράσει συστήματα αεράμυνας SAMP/T, ανέφερε την Παρασκευή το Defense News.

Σύμφωνα με τους δύο ηγέτες, η τριπλή ομάδα συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας, Ιταλίας και Γαλλίας θα αναβιώσει σύντομα.

«Συζητήσαμε το θέμα με τον Ντράγκι, όπως ακριβώς το συζητήσαμε με τον [Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν]», είπε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα.

«Αποφασίσαμε να ενεργοποιήσουμε εκ νέου τον όμιλο μεταξύ Τουρκίας, Γαλλίας και Ιταλίας, μια από τις πλατφόρμες συνεργασίας που δημιουργήθηκε με τα χρόνια και στη συνέχεια διακόπηκε. Σύντομα, οι τρεις χώρες θα έχουν μια συνάντηση», είπε ο Ντράγκι, μιλώντας σε ιταλικά μέσα ενημέρωσης αμέσως μετά.

Το Surface to Air Missile Platform/ Terrain (SAMP/T) κατασκευάζεται από την Eurosam, τη γαλλο-ιταλική συνεργασία που εστιάζει στα αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα.

Οι τρεις χώρες υπέγραψαν δήλωση προθέσεων για την κοινή παραγωγή συστημάτων Eurosam το 2017, ακολουθούμενη από σύμβαση που υπεγράφη το 2018. Τον Ιανουάριο του 2020, η Γαλλία πάγωσε τη συμφωνία για τις ενέργειες της Τουρκίας στη βόρεια Συρία.
 

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail