Η Μόσχα διαμαρτύρεται στην Αγκυρα για τις πωλήσεις drones στην Ουκρανία

.facebook.com/BaykarTech
Freepen.gr - Η Μόσχα έχει παραπονεθεί στην Τουρκία για την πώληση οπλισμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar TB2 στην Ουκρανία, ανέφερε την Παρασκευή το Reuters, επικαλούμενο υψηλόβαθμο Τούρκο γραφειοκράτη.

Οι εν λόγω πωλήσεις έγιναν από ιδιωτική τουρκική εταιρεία και όχι συμφωνία μεταξύ Άγκυρας και Κιέβου, δήλωσε ο αξιωματούχος στο πρακτορείο.

Η Τουρκία διατηρεί καλούς δεσμούς τόσο με τη Ρωσία όσο και με την Ουκρανία και έχει εμφανιστεί ως μεσολαβητής στο συνεχιζόμενο πόλεμο, ο οποίος ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου.

Η Ουκρανία έχει αγοράσει τουλάχιστον 20 μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2 από την Τουρκία τα τελευταία χρόνια και χρησιμοποιεί τα ένοπλα UAV αποτελεσματικά ενάντια στις ρωσικές δυνάμεις κατά την εισβολή.

Η Ρωσία είχε προηγουμένως καταδικάσει την πώληση πολεμικών drones από την Τουρκία στον στρατό της Ουκρανίας. Τον Απρίλιο του 2021, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ προειδοποίησε την Άγκυρα να σταματήσει να προμηθεύει όπλα στο Κίεβο και να ενθαρρύνει «μιλιταριστικά αισθήματα», ανέφερε το Reuters.

Η Ρωσία επέκρινε επίσης την Τουρκία πως «αποσταθεροποίησε» την κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία προμηθεύοντας τη χώρα, αφού ανέπτυξε το TB-2 για πρώτη φορά σε μάχη καταστρέφοντας ένα πυροβολικό των Ρωσόφωνων στις 26 Οκτωβρίου.

«Οι Ρώσοι είναι αναστατωμένοι και από καιρό σε καιρό παραπονιούνται για τις πωλήσεις drones. Κάποτε παραπονιόντουσαν και παραπονιούνται αυτήν την στιγμή», είπε ο γραφειοκράτης στο Reuters. «Αλλά έχουμε ήδη δώσει την απάντηση… ότι πρόκειται για ιδιωτικές εταιρείες και ότι αυτές οι αγορές drones είχαν γίνει και πριν από τον πόλεμο».


Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail