Ρωσική νίκη στην Ουκρανία σημαίνει κακά μαντάτα για τα προγράμματα drone της Τουρκίας – αναλυτές

Freepen.gr - Η ανάπτυξη τουρκικών drones και άλλα αεροδιαστημικά προγράμματα θα μπορούσαν να επηρεαστούν σοβαρά εάν η Ρωσία ανατρέψει επιτυχώς την κυβέρνηση της Ουκρανίας, έγραψε ο αναλυτής Paul Iddon σε άρθρο του για το Forbes το Σάββατο.

Η Ουκρανία έχει αγοράσει τουλάχιστον 20 μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2 από την Τουρκία τα τελευταία χρόνια και χρησιμοποιεί τα ένοπλα UAV αποτελεσματικά κατά των ρωσικών δυνάμεων στην εισβολή που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου.

Άγκυρα και Κίεβο υπέγραψαν πέρυσι συμφωνία για την κατασκευή drones στην Ουκρανία, ενισχύοντας την στρατιωτική τους συνεργασία. Μια ουκρανική εταιρεία παρέχει τους κινητήρες σε διάφορα έργα, ειδικά μετά το εμπάργκο του Καναδά στην Τουρκία για τις στρατιωτικές ενέργειες της Άγκυρας στη βόρεια Συρία.

Η στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών καθιερώθηκε από την κυβέρνηση του Volodymyr Zelensky και πιθανότατα θα πρέπει να τερματιστεί σε περίπτωση ανόδου καθεστώτος που θα υποστηρίζεται από τη Ρωσία, σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Διευθυντή της Μονάδας Ανθρώπινης Ασφάλειας στο Newlines Institute for Strategy and Policy, Nicholas Heras.

 
Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση θα «καθιστούσαν δύσκολο» για την Τουρκία να συνεργαστεί με την Ουκρανία εάν η Ρωσία πετύχει την αλλαγή καθεστώτος, είπε ο Heras στον Iddon.

«Η φιλορωσική ηγεσία δεν πρόκειται να είναι τόσο εγκάρδια με την Άγκυρα - μέλος του ΝΑΤΟ - και θα υπάρχει λιγότερος ενθουσιασμός για την πώληση εξοπλισμού στην Τουρκία», δήλωσε ο Άαρον Στάιν, διευθυντής του Ερευνητικού Ινστιτούτου Εξωτερικής Πολιτικής.

«Η Τουρκία θα πρέπει να βρει εναλλακτικούς προμηθευτές», είπε ο Στάιν.

Ο Στάιν σημείωσε επίσης αναφορές σχετικά με την Τουρκία που πιθανώς επιδιώκει να χρησιμοποιήσει ουκρανικούς κινητήρες για το έργο μαχητικών stealth της, που βρίσκεται υπό ανάπτυξη στην Τουρκική Αεροδιαστημική Βιομηχανία (TAI), και ένα άλλο έργο για την Baykar Defence, τον κατασκευαστή των μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar TB2.

"Η βασική μου υπόθεση είναι ότι αυτές οι δύο εκκολαπτόμενες προσπάθειες θα αποδειχθούν καπνός", πρόσθεσε ο Στάιν. Σύμφωνα με τον Στάιν, η Τουρκία θα μπορούσε να εξετάσει τις αμερικανικές εταιρείες για εναλλακτικές λύσεις, «αλλά αυτή είναι μια επιλογή που πρέπει να κάνουν οι άνθρωποι στην Άγκυρα».

Μια ρωσική νίκη θα προκαλούσε επιβράδυνση στα έργα παραγωγής και ανάπτυξης drone, δήλωσε ο καθηγητής Πολεμικών Σπουδών Τζέιμς Ρότζερς από το SDU της Δανίας. «Αυτό πιθανότατα θα υποβαθμίσει τις προγραμματισμένες εξαγωγές drone της Τουρκίας και θα επιβραδύνει την ενίσχυση του δικού της οπλοστασίου».

Ακόμη και χωρίς να αντικαταστήσει την κυβέρνηση του Ζελένσκι, η Ρωσία θα μπορούσε να προσπαθήσει να απαγορεύσει την απόκτηση από την Ουκρανία πολεμικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών μεγάλης εμβέλειας «ως τίμημα για την ειρήνη», δήλωσε ο αναλυτής ερευνών του Κέντρου Ναυτικών Αναλύσεων, Σάμουελ Μπέντετ, «παρόμοιος με τον πιθανό περιορισμό στην ανάπτυξη και χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς».

Τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη ήταν σημαντικά στην άμυνα της Ουκρανίας κατά της Ρωσίας, αλλά δεν θα παίξουν τόσο καθοριστικό ρόλο στη σύγκρουση όπως έπαιξαν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ το 2020, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Πρώτον, η Ρωσία έχει «πολύ περισσότερη εμπειρία» στην αεράμυνα κατά των μη επανδρωμένων αεροσκαφών λόγω της συριακής σύγκρουσης από ό,τι οι αρμενικές δυνάμεις εναντίον του Αζερμπαϊτζάν στα αμφισβητούμενα εδάφη, είπε ο Ρότζερς.

Ωστόσο, τα drones που δεν αποδεικνύονται αποτελεσματικά κατά της Ρωσίας «δεν θα επηρεάσουν την ικανότητα της Τουρκίας να τα εμπορεύεται και να τα εξάγει», πρόσθεσε ο Bendett. «Το TB2 θεωρείται από πολλές χώρες ως μια καλή συμφωνία και έως ότου ένας καλός ανταγωνιστής εισέλθει στην αγορά, μπορεί να απολαμβάνει ισχυρές πωλήσεις».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail