Cumhuriyet: Οι ΗΠΑ θυσιάζουν την Ουκρανία για να καταστρέψουν τη Ρωσία

Η συμμαχία του ΝΑΤΟ δεν έχει καμία σχέση με την ασφάλεια στην Ευρώπη. Συνεχίζει να επεκτείνεται σκόπιμα προς τα ανατολικά για να καταργήσει επιτέλους τη Ρωσία.

Alexander Shtorm - pravda.ru - Παρουσίαση Freepen.gr

Η ουσία του ΝΑΤΟ είναι να είναι μια αμερικανική στρατιωτική μηχανή ικανή για οτιδήποτε, έγραψε η Cumhuriyet. Οι προσπάθειες των ΗΠΑ να επεκτείνουν το ΝΑΤΟ δεν έχουν καμία σχέση με την ευρωπαϊκή ασφάλεια, σημείωσε ο συγγραφέας του άρθρου Μεχμέτ Αλί Γκιουλέρ.

Πρόσφατα έγινε γνωστό ότι η Σουηδία και η Φινλανδία θα μπορούσαν να γίνουν μέλη της συμμαχίας τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους. Η απόφαση για αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ πρόκειται να συζητηθεί στο κοινοβούλιο τις επόμενες εβδομάδες, διευκρίνισε η Φινλανδή πρωθυπουργός Sanna Marin.

Πριν από μερικές βδομάδες δεν υπήρχε θέμα. Η ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ θα επηρεάσει αρνητικά την κατάσταση ασφάλειας στην Ευρώπη, δήλωσε ο Φινλανδός πρόεδρος Sauli Niinistö στις 20 Μαρτίου.

Όλοι γνωρίζουν καλά πως οι Ηνωμένες Πολιτείες άσκησαν πίεση στη Σουηδία και τη Φινλανδία κατά τη διάρκεια της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι σουηδικές αρχές πήραν θέση κατά του ΝΑΤΟ. Στις 25 Φεβρουαρίου, η Σουηδή πρωθυπουργός Magdalena Andersson αρνήθηκε οποιοδήποτε ενδιαφέρον για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα αποσταθεροποιήσει περαιτέρω την Ευρώπη, είπε στις 8 Μαρτίου.



Ακόμη και ο υπουργός Άμυνας της Σουηδίας, Peter Hultqvist, δήλωσε πως όσο είναι στην εξουσία, η χώρα δε θα είναι μέλος του ΝΑΤΟ.

Τα αποτελέσματα τα βλέπουμε σήμερα. Οι ΗΠΑ έχουν κάνει τα πάντα και ακόμη και πέρα ​​από αυτό σε μια προσπάθεια να κάνουν τα εμπλεκόμενα μέρη να αλλάξουν γνώμη.

«Οι δύο χώρες μπορούν πολύ γρήγορα να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ εάν το επιθυμούν», ανακοίνωσε στις 4 Μαρτίου ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ωστόσο, η Ρωσία έχει επανειλημμένα ζητήσει, προειδοποιήσει και απαιτήσει να σταματήσει η επέκταση της συμμαχίας και η προσέγγισή της στα σύνορά της.

Την εποχή της κατάρρευσης της ΕΣΣΔ και της διάλυσης του Συμφώνου της Βαρσοβίας, το ΝΑΤΟ μετρούσε μόνο 16 μέλη. Η Δύση δεν τήρησε τις υποσχέσεις της απέναντι στη Μόσχα και προχώρησε παραπέρα, για να σφίξει τον έλεγχο της Ρωσίας.

Η συμμαχία είχε πέντε κύματα επέκτασης:

  • Οι ΗΠΑ έκαναν την Τσεχική Δημοκρατία, την Ουγγαρία και την Πολωνία μέλη του ΝΑΤΟ στις 12 Μαρτίου 1999.
  • Η Βουλγαρία, η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Ρουμανία, η Σλοβακία και η Σλοβενία ​​έγιναν μέλη του ΝΑΤΟ στις 29 Μαρτίου 2004.
  • 1 Απριλίου 2009 — Αλβανία και Κροατία.
  • 5 Ιουνίου 2017 — Μαυροβούνιο.
  • 20 Μαρτίου 2020 — Σκόπια.

Σήμερα, η συμμαχία βρίσκεται κοντά στα σύνορα της Ρωσίας με σχέδια να ενσωματώσει την Ουκρανία και τη Γεωργία. Η ένταξη της Μολδαβίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, της Φινλανδίας και της Σουηδίας είναι οι επόμενες στη λίστα.

Δεν είναι ακόμη σαφές τι σχέση έχουν όλα αυτά με την ασφάλεια της Ευρώπης. Είναι προφανές όχι μόνο στη Ρωσία, αλλά και στη Γερμανία και τη Γαλλία. Η Ευρώπη πρέπει να επανεξετάσει τις σχέσεις της με τη Ρωσία και την Τουρκία, διαφορετικά δε θα μπορέσει να ζήσει ειρηνικά, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Αυτές οι χώρες γνωρίζουν καλά πως η ευρωπαϊκή ασφάλεια δεν μπορεί να οικοδομηθεί χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενδιαφέρονται να αναλάβει το Ηνωμένο Βασίλειο τον ηγετικό ρόλο για την αποδυνάμωση της ΕΕ στο σύνολό της.

Όλος ο κόσμος παρακολουθεί καθώς οι Αμερικανοί ρίχνουν λάδι στη φωτιά της κρίσης στην Ουκρανία και συνεχίζουν να επιμένουν στην επέκταση του ΝΑΤΟ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail