Η Βουλγαρία και η Πολωνία είναι υπεύθυνες για το χειρότερο ενεργειακό σενάριο της Ευρώπης

Η Gazprom ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι έκλεισε την στρόφιγγα για τη Βουλγαρία και την Πολωνία αφού οι δύο σύμμαχοι των ΗΠΑ αρνήθηκαν να συμμορφωθούν με την γεωοικονομική κίνηση του προέδρου Πούτιν να απαιτήσει πληρωμή για το φυσικό αέριο σε ρούβλια. Δήλωσε επίσης ότι θα μειώσει τις προμήθειες σε άλλες κατά το ποσό που αυτές οι δύο χώρες θα μπορούσαν να αποσπάσουν από τη διαμετακόμιση σε άλλες. Αυτή η αλληλουχία γεγονότων ισοδυναμεί με το χειρότερο ενεργειακό σενάριο της Ευρώπης, το οποίο κινδυνεύει να προκαλέσει μια από τις μεγαλύτερες οικονομικές κρίσεις που έχει δει ποτέ το μπλοκ.

Του Andrew Korybko - oneworld.press / Παρουσίαση Freepen.gr

Όλοι στην Ευρώπη έχουν ήδη αγωνιστεί αρκετά, καθώς οφείλεται στις οικονομικές συνέπειες που συνδέονται με τις επιδημιολογικές πολιτικές των κυβερνήσεών τους για τον περιορισμό του COVID-19. Τώρα, ωστόσο, είναι επίσης αναγκασμένοι να αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο κλείσιμο των εργοστασίων τους λόγω της διακοπής στον εφοδιασμό με ρωσικό φυσικό αέριο που θα ήταν πλήρης ευθύνη της Βουλγαρίας και της Πολωνίας εάν συμβεί. Αν τολμήσουν να αποσπάσουν τις προμήθειες άλλων, τότε αναπόφευκτα θα υποφέρουν και αυτές οι χώρες.

Αυτό θα μπορούσε γρήγορα να καταλύσει μια αλυσιδωτή αντίδραση γεγονότων όπου η ευρωπαϊκή παραγωγή σταματάει, συμπεριλαμβανομένου, ενδεχομένως, της γερμανικής οικονομικής μηχανής της. Οι κοινωνικοπολιτικές συνέπειες θα μπορούσαν να είναι τεράστιες αφού οι άνθρωποι έχουν ήδη δείξει πόσο επαναστάτες γίνονται μετά την οργάνωση μαζικών συγκεντρώσεων ενάντια στις επιδημιολογικές πολιτικές των κυβερνήσεών τους, όπως εξηγήθηκε στην προηγούμενη παράγραφο. Θα μπορούσαν κάλλιστα να αρχίσουν να διαμαρτύρονται για τη διακοπή της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου επίσης.

Ο μόνος τρόπος με τον οποίο το μπλοκ θα μπορούσε να περιορίσει αυτή την δυνητικά πανευρωπαϊκή αναταραχή που θα μπορούσε να συμβεί πολύ σύντομα θα ήταν μέσω σκληρών τακτικών που κινδυνεύουν να αποδώσουν δυσφημώντας τις αυτοαποκαλούμενες «αξίες» της ΕΕ και επίσης πιθανώς να δημιουργήσουν ακόμη μεγαλύτερη αναταραχή. Αυτό το σπειροειδές σενάριο θα μπορούσε να οδηγήσει σε βαθιές αλλαγές στην ευρωπαϊκή πολιτική, ακόμη και στον ίδιο τον τρόπο ζωής των πολιτών της. Το μπλοκ μπορεί αναπόφευκτα να γίνει πιο ολοκληρωτικό και φτωχότερο από ό,τι είναι ήδη.

Η μεγαλύτερη τάση που έχει τεθεί σε κίνηση είναι πως ο Δυτικός Πολιτισμός βιώνει ένα μετασχηματισμό πλήρους φάσματος, μερικοί από τους οποίους είχαν προσχεδιαστεί νωρίτερα από τις φιλελεύθερες-ολοκληρωτικές ελίτ του, αλλά άλλες πτυχές του οποίου αναδύονται οργανικά ως αποτέλεσμα της πολύπλοκης αλληλεπίδρασης αναρίθμητων μεταβλητών συνδέεται με τον πόλεμο διαμεσολάβησης της Δύσης υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στη Ρωσία μέσω της Ουκρανίας. Μέχρι να ειπωθούν και να γίνουν όλα, όσο καιρό κι αν χρειαστεί, η Δύση μπορεί να είναι αγνώριστη από αυτό που ήταν προηγουμένως.

Για το λόγο αυτό, μπορεί να συναχθεί το συμπέρασμα πως η συνεχιζόμενη ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία επιτάχυνε πράγματι προϋπάρχουσες πολυπολικές τάσεις, οι οποίες στο πλαίσιο της παρούσας ανάλυσης περιλαμβάνουν αυτήν που σχετίζεται με την εμφάνιση πολιτισμών ως παραγόντων στις Διεθνείς Σχέσεις. Η υπό την ηγεσία των ΗΠΑ Δύση έχει γαλβανιστεί ως αποτέλεσμα αυτής της εκστρατείας και της επακόλουθης επαναβεβαίωσης της ηγεμονίας της Αμερικής σε αυτόν τον πολιτισμό, αλλά είναι επίσης στα πρόθυρα μιας πολύ επώδυνης οικονομικής κρίσης που θα τον μεταμορφώσει εντελώς.

Ταυτόχρονα, οι μη δυτικές χώρες του Παγκόσμιου Νότου διαφοροποιούνται ενεργά από την πάλαι ποτέ δυσανάλογη εξάρτησή τους από το Golden Billion, γεγονός που θα τις οδηγήσει στο να γίνουν πολύ πιο στρατηγικά αυτόνομες και επομένως πιο σίγουροι παράγοντες στις Διεθνείς Σχέσεις. Αυτό σημαίνει ότι η μεγα-τάση που παίζει είναι η «δισχιδής αποσύνδεση» του προηγουμένως κυριαρχούμενου από τις ΗΠΑ παγκοσμιοποιημένου κόσμου στα δύο κύρια μπλοκ του Παγκόσμιου Νότου και του Golden Billion.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail