Όστιν και Μπλίνκεν θέλουν η Ουκρανία να συνεχίσει τον πόλεμο που δεν μπορεί να κερδίσει

Μετά τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken και του Υπουργού Άμυνας Lloyd Austin με τον Ουκρανό Πρόεδρο Volodymyr Zelensky στις 24 Απριλίου, το Κίεβο είναι φαινομενικά πιο αποφασισμένο να μη διαπραγματευτεί με τη Μόσχα για τον τερματισμό του πολέμου. Στην πραγματικότητα, οι ΗΠΑ απλώς ενθαρρύνουν και ενθαρρύνουν την Ουκρανία να συνεχίσει την πολεμική της προσπάθεια παρά τις ελάχιστες προοπτικές για νίκη. Ουσιαστικά, οι ΗΠΑ ελπίζουν ότι η Ουκρανία θα είναι ένα μόνιμο ζήτημα για τη Ρωσία και από την πλευρά του, ο Ζελένσκι υποτάσσεται ευτυχώς σε αυτό το αίτημα που θα διασφαλίσει πως ο πόλεμος θα συνεχιστεί περισσότερο από όσο χρειάζεται.

Παύλος Αντωνόπουλος, ανεξάρτητος γεωπολιτικός αναλυτής - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου σε άγνωστη τοποθεσία στην Πολωνία, κοντά στα ουκρανικά σύνορα, ο Όστιν είπε: «Θέλουμε να δούμε τη Ρωσία αποδυναμωμένη σε βαθμό που δεν μπορεί να κάνει τα πράγματα που έκανε στην εισβολή στην Ουκρανία. Άρα έχει ήδη χάσει μεγάλη στρατιωτική ικανότητα. Και πολλά από τα στρατεύματά της, ειλικρινά. Και θέλουμε να τους δούμε να μην έχουν την ικανότητα να αναπαράγουν πολύ γρήγορα αυτήν την ικανότητα».

Ο Μπλίνκεν από την πλευρά του είπε στους δημοσιογράφους πως οι προσπάθειες του Βλαντιμίρ Πούτιν να «υποτάξει την Ουκρανία και να πάρει την ανεξαρτησία της» έχουν «αποτύχει» και ότι ως «αποτέλεσμα των κυρώσεων» η ρωσική οικονομία «είναι σε ερείπιο».

Παρά το γεγονός πως ο ρωσικός στρατός βρίσκεται στο κατώφλι του Κιέβου και ότι πόλη μετά από πόλη καταλαμβάνεται από τις υποστηριζόμενες από τη Ρωσία αυτονομιστικές δυνάμεις στο Ντονμπάς, οι κορυφαίοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ εξακολουθούν να ενθαρρύνουν την Ουκρανία να συνεχίσει την πολεμική της προσπάθεια υποστηρίζοντας ανειλικρινά ότι ο ρωσικός στρατός έχει χάσει την «ικανότητά του» και παραδέχεται ότι στόχος τους είναι να δουν τη Ρωσία μόνιμα αποδυναμωμένη.

Με αυτόν τον τρόπο, φαίνεται πως ο Όστιν ελπίζει ότι η Ουκρανία μπορεί να γίνει κάποιο είδος τέλματος για τη Ρωσία που θα απορροφήσει πολλούς από τους πόρους, την ενέργεια και την εστίασή της – κάτι παρόμοιο με την 20ετή αμερικανική κατοχή του Αφγανιστάν. Εξαιτίας αυτού, το Κίεβο θα γίνει σίγουρα πιο προκλητικό στις διαπραγματεύσεις του με τη Μόσχα.

Προς υποστήριξη αυτής της προσπάθειας, ο Όστιν ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα διαθέσουν περισσότερα από 700 εκατομμύρια δολάρια σε άμεση και έμμεση στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία. Όπως αναφέρουν οι New York Times, το ταξίδι στο Κίεβο σχεδιάστηκε υπό άκρως απόρρητες συνθήκες, με τους Blinken και Austin να πετούν με αεροπλάνο φορτίου της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, συνοδευόμενοι από μια χούφτα αξιωματούχους από τα τμήματα.

Το ταξίδι του Blinken και του Austin στο Κίεβο ήταν το πρώτο από ανώτερους Αμερικανούς αξιωματούχους στην Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου, καθιστώντας το ακόμη πιο συμβολικό καθώς έρχεται σε μια περίοδο που οι ρωσικές δυνάμεις συμμετέχουν σε μια τεράστια εκστρατεία στο Donbass που έχει ήδη δει τους μεγάλους οικισμούς να πέφτουν και στοιχεία του ουκρανικού στρατού και των νεοναζί συμμάχων τους στο τάγμα Azov περιορίστηκαν στην κατοχή μόνο ενός εργοστασίου στη μεγάλη πόλη-λιμάνι της Μαριούπολης.

Ένας εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας δήλωσε στις 21 Απριλίου πως οι ΗΠΑ θέλουν να κερδίσει η Ουκρανία και «γι' αυτό κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε την Ουκρανία να υπερασπιστεί την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα και να ενισχύσουμε τα χέρια των Ουκρανών στο πεδίο της μάχης και στο τραπέζι διαπραγματεύσεων».

Ακόμη και αν η Ουκρανία συμφωνήσει να διατηρήσει ένα ουδέτερο καθεστώς με εξωτερικές εγγυήσεις ασφαλείας, υπάρχει κάθε πιθανότητα ότι σε λίγα μόνο χρόνια θα μπορούσε να υπάρξει ένα νέο πραξικόπημα στο Μαϊντάν στο Κίεβο. Αυτή η πιθανότητα έχει ήδη κάνει τη Μόσχα καχύποπτη, αλλά η δέσμευση των ΗΠΑ να βοηθήσουν την Ουκρανία να αποδυναμώσει τη Ρωσία το επιτείνει.

Οι ΗΠΑ φιλοξένησαν στη Γερμανία στις 26 Απριλίου συνομιλίες για την Ουκρανία που διεξήχθησαν υπό τον Όστιν. Ο στρατηγός Mark Milley, πρόεδρος του Γενικού Επιτελείου των ΗΠΑ, είπε πως βασικός στόχος των συνομιλιών ήταν ο συντονισμός της αυξανόμενης βοήθειας ασφαλείας προς το Κίεβο που περιελάμβανε βαρύ οπλισμό, όπως οβίδες, καθώς και οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυρομαχικά.

«Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι πολύ, πολύ κρίσιμες», είπε ο Milley. «Χρειάζονται συνεχή υποστήριξη για να έχουν επιτυχία στο πεδίο της μάχης. Και αυτός είναι πραγματικά ο σκοπός αυτού του συνεδρίου».

Με αυτόν τον τρόπο, υπογραμμίζει και πάλι πως η Δύση δεν αναζητά έναν τρόπο να ολοκληρώσει τον πόλεμο, αλλά έναν τρόπο να τον διατηρήσει όσο το δυνατόν περισσότερο, με την ελπίδα ότι ο ρωσικός στρατός θα αποδυναμωθεί σε σημαντικές διαστάσεις και δε θα είναι πλέον σε θέση να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της Ρωσίας, είτε πρόκειται για την Ανατολική Ευρώπη, την Κεντρική Ασία, τον Καύκασο, τη Μέση Ανατολή ή αλλού. Αυτή η δυτική ελπίδα όχι μόνο θα αποτύχει να υλοποιηθεί, αλλά θα παρατείνει επίσης τα δεινά του ουκρανικού λαού.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail