Φινλανδία και Σουηδία στο ΝΑΤΟ σημαίνει αλλαγή στην πυρηνική στάση – Μόσχα

Freepen.gr - Η Ρωσία θα πρέπει να αναπτύξει σημαντικές δυνάμεις στα βορειοδυτικά της σύνορα εάν η Σουηδία και η Φινλανδία ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, προειδοποίησε την Πέμπτη ο πρώην πρόεδρος της χώρας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Πρόσθεσε ότι η ανάπτυξη πυρηνικών όπλων στην περιοχή μπορεί κάλλιστα να είναι ένας τρόπος «αποκατάστασης της ισορροπίας» της ασφάλειας.

Τα δύο κράτη προσχωρώντας στο στρατιωτικό μπλοκ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ θα σήμαιναν απλώς πως η Ρωσία θα έχει περισσότερους «επίσημα εγγεγραμμένους αντιπάλους», έγραψε ο πρώην πρόεδρος σε μια μακροσκελή ανάρτηση στο Telegram σχολιάζοντας τις φιλοδοξίες της Στοκχόλμης και του Ελσίνκι.

Το μήκος των χερσαίων συνόρων μεταξύ της Ρωσίας και του στρατιωτικού μπλοκ θα διπλασιαστεί σχεδόν εάν τα σχέδια υλοποιηθούν, πρόσθεσε ο Μεντβέντεφ, ο οποίος είναι επί του παρόντος αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας. «Η [ασφάλεια] αυτών των συνόρων θα πρέπει να ενισχυθεί», συνέχισε.

Πιθανές επιλογές βελτίωσης περιλαμβάνουν «δραστική αύξηση του αριθμού των χερσαίων δυνάμεων και της αεράμυνας» στην περιοχή και την ανάπτυξη πρόσθετων πολεμικών πλοίων στον Κόλπο της Φινλανδίας.

«Το μη πυρηνικό καθεστώς της περιοχής της Βαλτικής δε θα αμφισβητηθεί σε αυτή την περίπτωση. Η ισορροπία [δυνάμεων] θα πρέπει να διατηρηθεί», προειδοποίησε ο Μεντβέντεφ, προσθέτοντας πως η Ρωσία δεν είχε καν σκεφτεί μια τέτοια επιλογή μέχρι τώρα.

Ο πρώην πρόεδρος είπε επίσης πως στην πραγματικότητα υπάρχει ελάχιστος λόγος για τη Σουηδία και τη Φινλανδία να ενταχθούν στο στρατιωτικό μπλοκ, προσθέτοντας ότι όλες οι αναφορές στη συνεχιζόμενη στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι άσχετες σε αυτή την περίπτωση. «Δεν έχουμε εδαφικές διαφωνίες με αυτά τα έθνη», εξήγησε.

Ο Μεντβέντεφ εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι θα επικρατήσει η «κοινή λογική», προσθέτοντας πως οι «λογικοί» άνθρωποι στη Σουηδία και τη Φινλανδία δύσκολα θα ήθελαν να δουν «αυξημένη φορολογική επιβάρυνση», καθώς και «εντάσεις κατά μήκος των συνόρων των εθνών τους» και πλοία με πυρηνικά όπλα σε απόσταση αναπνοής από τα σπίτια τους».

Τα λόγια του έρχονται μια ημέρα αφότου η Φινλανδή πρωθυπουργός Sanna Marin και η Σουηδή ομόλογός της Magdalena Andersson επιβεβαίωσαν ότι θέλουν τα έθνη τους να ενταχθούν στο μπλοκ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ «αρκετά γρήγορα». Η Μάριν επεσήμανε ιδιαίτερα τη συνεχιζόμενη ρωσική στρατιωτική επίθεση στην Ουκρανία ως λόγο αλλαγής της μακροχρόνιας πολιτικής ουδετερότητας της Φινλανδίας.

Ορισμένες αναφορές μέσων ενημέρωσης ανέφεραν ότι και τα δύο έθνη θα υποβάλουν τις αιτήσεις τους αυτό το καλοκαίρι, αν και δεν έχει υπάρξει επίσημη επιβεβαίωση για πιθανές ημερομηνίες. Τα σχέδια έχουν επίσης επικριθεί από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο είπε ότι το Ελσίνκι και η Στοκχόλμη θα πήγαιναν ενάντια στα δικά τους συμφέροντα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail