Τουρισμός 2022 - Γιατί κινδυνεύει να σκάσει σαν φούσκα;

Didiwo / pixabay
Η φετινή τουριστική χρονιά προμηνύεται με βάση τα δεδομένα των κρατήσεων εξαιρετική αν όχι και ονειρική, ιδιαίτερα για τιους 5 βασικούς τουριστικούς προορισμούς της χώρας μας (Μύκονος, Ρόδος, Χανιά, Κέρκυρα, Σαντορίνη), ενώ και οι υπόλοιποι με τα υπάρχοντα στοιχεία πάνε για νούμερα αρκετά καλύτερα σε σχέση με το 2020 και το 2021.

Του Ζαχαρία Μυτιληνιού

Όμως όλο αυτό το ρεύμα απειλείται και απειλείται πολύ σοβαρά και μάλιστα να σκάσει με τέτοιο τρόπο που μπορεί να δημιουργήσει συστημικό κίνδυνο για τον τουρισμό των επόμενων ετών αλλά και την εθνική οικονομία. 

Το πρόβλημα έχει τρία σκέλη.

Το πρώτο είναι το προφανές, ο πόλεμος Ρωσίας - Ουκρανίας που έχει δημιουργήσει μια γενικότερη αβεβαιότητα. 

Το δεύτερο έρχεται ως επακόλουθο του Lockdown 2 και την παγκόσμια κατάρρευση της εφοδιαστικής αλυσίδας και το συνεπακόλουθο κύμα ακρίβειας. 

Το τρίτο πλήγμα έρχεται από την Κίνα. Η πολιτική zero covid και τα αυστηρά στρατιωτικά μέτρα που λαμβάνονται απειλούν την παγκόσμια αγορά και φυσικά πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις το πρώτο πράγμα που λαβώνεται είναι η παροχή υπηρεσιών, δηλαδή ο Τουρισμός. Αν και τα lockdown της Κίνας έρχονται σαν δώρο θεού για την σταθεροποίηση των τιμών των προϊόντων, θα στερήσουν όμως την παγκόσμια αγορά, άρα και την Ελληνική, από περίπου 1 δις τουρίστες. 

Στην Ελλάδα το πρόβλημα έχει και άλλα σκέλη, που δημιουργούν ένα άκρως επικίνδυνο κοκτέιλ που απειλεί την εθνική οικονομία αλλά και το μέλλον της λεγόμενης βαριάς μας βιομηχανίας, την ύπαρξη του ίδιου του τουρισμού. 

Για να κατανοήσετε το πρόβλημα και το μέγεθος του θα πρέπει να σας κάνω ένα μικρό "μάθημα" τουριστικών υπηρεσιών. Ο τουρισμός είναι ένα πολυδαίδαλο σύστημα που για να σου φέρει έναν πελάτη από το εξωτερικό 9 μήνες πριν την έναρξη της τουριστικής σεζόν το κράτος μαζί με την ιδιωτική πρωτοβουλία και της ομοσπονδίες πουλούν το προϊόν μας στις χώρες του εξωτερικού. 

Το μεγαλύτερο μέρος των κρατήσεων γίνεται από το Σεπτέμβριο έως και το Δεκέμβριο κάθε χρόνου για το επόμενο καλοκαίρι. Τα συμβόλαια προκαταβάλλονται και ουσιαστικά τα χρήματα αυτά είναι η κινητήριος δύναμη για την προετοιμασία των κλάδων διαμονής και επισιτισμού για τους μήνες Απρίλιο έως και Ιούνιο. Οι κρατήσεις Ιανουαρίου - Μαρτίου (που συνήθως αφορούν τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο) είναι ουσιαστικά το κέρδος των επιχειρήσεων.

Τους μήνες Σεπτέμβριο μέχρι και Ιανουάριο υπήρξε και πολιτική πίεση για συμπίεση των τιμών ώστε να μπορέσει η χώρα να ανταπεξέλθει στο πάμφθηνο τουριστικό προϊόν της Τουρκίας (πάμφθηνο λόγω ισοτιμίας και πληθωρισμού). 

Εκεί ακριβώς βρίσκεται το πρόβλημα. Οι επιχειρήσεις έκλεισαν συμβόλαια με χαμηλές τιμές 2021 μόνον που τα έξοδα τους είναι με τιμές 2022, με αποτέλεσμα όχι μόνον τα κέρδη να πάνε περίπατο αλλά πολλές επιχειρήσεις να απειλούνται ακόμα και με χρεωκοπίες. 

Ο κλάδος για να μπορέσει να ανταποκριθεί στη χασούρα βρήκε την εύκολη λύση. Συμπίεση στις κατώτερες αμοιβές των εργαζομένων από τα 1200 ευρώ το μήνα (εννοείται χωρίς ρεπό για 3 έως και 6 μήνες και με 12 ώρες βάρδιες) στα 800 ευρώ. 

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι νέοι που κλασσικά πήγαιναν στις τουριστικές περιοχές για σεζόν να γυρίσουν την πλάτη (και καλά έκαναν) και αυτήν την στιγμή ξενοδοχεία και κλάδος εστίασης να κλαίγονται ότι δε βρίσκουν προσωπικό. 

Αν αυτό το πολύπλευρο πρόβλημα δε λυθεί τον επόμενο έναν μήνα (δλδ μέχρι τα μέσα Μαΐου) τότε ο κίνδυνος που θα δημιουργηθεί θα είναι τεράστιος και με ολέθρια αποτελέσματα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail