Γεννήθηκε επί Πούτιν, σκοτώθηκε επί Πούτιν: Έφηβοι στρατιώτες της Ρωσίας πεθαίνουν στην Ουκρανία

Igor Ivkin, 19, was killed in heavy fighting outside Kharkiv. Family archive
Η Γιούλια Ιβκίνα θα προτιμούσε ο σύζυγός της να γίνει ξυλουργός και όχι στρατιώτης.

Αλλά καθώς η πανδημία του κορωνοϊού έπληξε τη ρωσική αγορά εργασίας και οι νεόνυμφοι από τη δυτική πόλη Pskov προσπάθησαν να αποκτήσουν μωρό, ο 18χρονος Igor Ivkin σκέφτηκε ότι ένα βραχυπρόθεσμο συμβόλαιο στον στρατό ήταν η καλύτερη επιλογή για να διαφυλάξει το μέλλον της οικογένειάς του. 

James Beardsworth, Yanina Sorokina και Irina Shcherbakova - The Moscow Times - Παρουσίαση Freepen.gr

Ο Ιγκόρ επιστρατεύτηκε το Φεβρουάριο του 2021, λίγο πριν η Γιούλια καταλάβει ότι ήταν έγκυος. Λίγο περισσότερο από ένα χρόνο αργότερα, σκοτώθηκε σε σφοδρές μάχες έξω από το Χάρκοβο εν μέσω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Του έλειπαν επτά μήνες για τα 20α γενέθλιά του.

"Άνθρωποι από το στρατολογικό συμβούλιο μου είπαν για τον θάνατό του, ήρθαν σε μένα με ειδοποίηση θανάτου στις 25 Μαρτίου. Κηδεύτηκε στις 30 Μαρτίου στο χωριό Βορόντσοβο όπου γεννήθηκε", είπε η 24χρονη Ivkina στους The Moscow Times.

Ο Igor Ivkin είναι ένας από τους τουλάχιστον 25 έφηβους Ρώσους στρατιώτες που έχασαν τη ζωή τους πολεμώντας στην Ουκρανία, σύμφωνα με μια επισκόπηση επίσημων δηλώσεων και αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τους The Moscow Times. 

Ο Igor και η Yulia Ivkin την ημέρα του γάμου τους.Οικογενειακό αρχείο

Η Ρωσία παραδέχεται ότι έχασε 1.351 στρατιωτικούς από την έναρξη της εισβολής, αλλά ανεξάρτητα στοιχεία δείχνουν ότι ο πραγματικός αριθμός - καθώς και ο αριθμός των εφήβων που έχουν σκοτωθεί - είναι πολύ υψηλότερος.

Οι Ρώσοι έφηβοι που σκοτώθηκαν στην Ουκρανία ανήκουν στη λεγόμενη «γενιά του Πούτιν» εκείνων που γεννήθηκαν υπό την 22χρονη διακυβέρνηση του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Πολλοί από αυτούς τους νέους συμβασιούχους στρατιώτες στερούνται στρατιωτικής εξειδίκευσης και είναι πιο ευάλωτοι στην πρώτη γραμμή, σύμφωνα με τον Ρώσο στρατιωτικό ειδικό Πάβελ Λούζιν.

«Όταν είσαι 18 ή 19 χρονών δεν έχεις τόσο πολύ φόβο για το θάνατο όσο όταν είσαι 25 ετών και με πολλή τεστοστερόνη στο αίμα σου, κάνεις ανόητα πράγματα», είπε ο Λούζιν.

Ο ακριβής αριθμός των εφήβων στον ρωσικό στρατό είναι απόρρητος, αλλά είναι πιθανό να υπάρχουν χιλιάδες που πολεμούν αυτήν τη στιγμή στην Ουκρανία.

"Παιδιά! Είμαστε παιδιά. Μας πήραν στα 18 μας!». Μια ομάδα εξαγριωμένων στρατιωτών που προφανώς υπηρετούσαν στον ρωσικό στρατό σε μια επίθεση στην ουκρανική πόλη Σούμι φώναξε σε βιντεοκάμερα τον περασμένο μήνα. «Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν έχει ιδέα για εμάς, ή τι κάνουμε εδώ, μας ρίχνουν κατευθείαν σε αυτό το s***».


Ο Igor Ivkin με τη νεογέννητη κόρη του. Οικογενειακό αρχείο

Πολλοί από αυτούς τους νεοσύλλεκτους βρήκαν για πρώτη φορά το δρόμο τους στον στρατό μέσω της υποχρεωτικής θητείας, η οποία απαιτεί από όλους τους άνδρες ηλικίας 18 έως 27 ετών να υπηρετήσουν ένα χρόνο στις ένοπλες δυνάμεις.

Τις περισσότερες φορές, όσοι προέρχονται από μεγάλες πόλεις ή πιο μεσαία στρώματα μπορούν να αποφύγουν το στρατόπεδο με την εγγραφή τους σε πανεπιστήμια, εκμεταλλευόμενοι τα κενά ή κάνοντας δωροδοκίες. Αυτό σημαίνει πως οι περισσότεροι από τους νεότερους νεοσύλλεκτους είναι νεαροί άνδρες από μικρές πόλεις και χωριά από όλη τη Ρωσία.

«Θα έλεγε ότι… η αποφυγή του στρατού δεν ήταν επιλογή», ​​είπε η Ivkina για το σύζυγό της.

Οι νεότεροι Ρώσοι στρατιώτες που έχασαν τη ζωή τους στην Ουκρανία ήταν 18 ετών. Περιλαμβάνουν τον Ilya Kubik, ο οποίος πέθανε αρκετές εβδομάδες πριν από τα 19α γενέθλιά του, πάνω από 3.000 μίλια από την πατρίδα του στη Σιβηρία, το Bratsk. και ο David Arutunyan, επίσης 18 ετών, από τη ρωσική δημοκρατία της Buryatia που συνορεύει με τη Μογγολία, ο οποίος σκοτώθηκε από πυρά ουκρανικού πυροβολικού.

Τα κίνητρα αυτών των νεαρών ανδρών ποικίλλουν από οικονομική αναγκαιότητα έως πατριωτισμό.

Η Ivkina είπε ότι ο σύζυγός της ήταν υποχρεωμένος από μια αίσθηση καθήκοντος.

Σε ορισμένους έφηβους έχουν απονεμηθεί ακόμη και μετάλλια. Ο δεκαοκτάχρονος Arutyunyan έλαβε μετά θάνατον το Τάγμα Θάρρους επειδή φέρεται να τράβηξε έναν συνάδελφό του στρατιώτη σε ασφαλές σημείο πριν σκοτωθεί.

Αλλά οι λεπτομέρειες του θανάτου ενός στρατιώτη είναι πολύ δύσκολο να επαληθευτούν.

«Οι νεκροί του πολέμου της Ρωσίας θα χαρακτηρίζονται πάντα ως τραγικοί αλλά ηρωικοί. Σε πολλούς ανθρώπους δεν αρέσει να αισθάνονται ότι το παιδί τους πέθανε μάταια», είπε η Άλισον Έντουαρντς, Βρετανίδα ακαδημαϊκός που ειδικεύεται στο ρωσικό μιλιταρισμό και την πατριωτική εκπαίδευση.

Και υπάρχουν επίσης στοιχεία ότι οι στρατεύσιμοι πιέζονται να υπογράψουν συμβάσεις, οι οποίες διευκολύνουν τις στρατιωτικές αρχές να τους αναπτύξουν σε εμπόλεμη ζώνη.

«Αν είσαι κληρωτός στρατιώτης στις ένοπλες δυνάμεις, υπηρετείς τρεις μήνες και οι αξιωματικοί έρχονται σε σένα και σου προτείνουν να υπογράψεις σύμβαση. Αν πεις όχι, έρχονται ξανά μετά από έξι [μήνες], μετά από εννέα [μήνες] και αρκετές ημέρες πριν από την αποστράτευσή σου», είπε ο Λούζιν.

«Θα προσπαθήσουν να σου κάνουν πλύση εγκεφάλου ότι… οι ένοπλες δυνάμεις σε χρειάζονται. Τι θα κάνεις στο χωριό σου; Τι θα κάνεις στη ζωή σου; Θα πουν. Και οι άνθρωποι υπογράφουν το συμβόλαιο».

Πολλοί γονείς στρατιωτών ισχυρίζονται πως —πριν από την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία— ορισμένοι νεαροί νεοσύλλεκτοι εξαναγκάστηκαν να υπογράψουν συμβάσεις.

«Στους γονείς είπαν ότι οι γιοι τους απλώς πάρθηκαν μακριά από αξιωματικούς του στρατού, τα έγγραφά τους σφραγίστηκαν και τέλος - είναι πλέον συμβασιούχοι στρατιώτες», είπε η Όλγα Λάρκινα, διευθύντρια της Επιτροπής Μητέρων Στρατιωτών, στον ανεξάρτητο ειδησεογραφικό ιστότοπο Meduza τον Φεβρουάριο.

Στρατεύσιμοι έχουν αναπτυχθεί επανειλημμένα στο εξωτερικό στην πρόσφατη ιστορία της Ρωσίας, σύμφωνα με τον Luzhin, συμπεριλαμβανομένης της Τσετσενίας τη δεκαετία του 1990 και της Γεωργίας το 2008.

Ρώσοι αξιωματούχοι παραδέχθηκαν τον περασμένο μήνα ότι ορισμένοι στρατεύσιμοι ήταν παρόντες στην Ουκρανία μετά την εισβολή, αλλά είπαν ότι αυτό ήταν λάθος — και πως οι υπεύθυνοι θα τιμωρηθούν. 



Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι στρατεύσιμοι μπορεί να έχουν ριχτεί στη μάχη ως αποτέλεσμα της αλλαγής των σχεδίων μάχης μετά την έντονη ουκρανική αντίσταση, η οποία ακύρωσε τα σχέδια της Ρωσίας για μια αστραπιαία επιχείρηση. Υπήρξαν αναφορές για κακό ηθικό και απροθυμία να πολεμήσουν μεταξύ των ρωσικών στρατευμάτων, εκτός από σοβαρές υλικοτεχνικές δυσκολίες.

Η Yulia Ivkina είπε ότι ο σύζυγός της δεν είχε αρκετό φαγητό και ήταν μάρτυρας στρατιωτικής ανικανότητας πριν πεθάνει.

«Απογοητεύτηκε από το χάος στο στρατό, την παντελή έλλειψη πειθαρχίας, το γεγονός ότι χασομερούσαν συνεχώς», είπε.

Λίγες εβδομάδες πριν από την έναρξη της εισβολής στα τέλη Φεβρουαρίου, ο Ίβκιν μπόρεσε να επιστρέψει στο σπίτι από όπου βρισκόταν στο Κουρσκ, κοντά στα ουκρανικά σύνορα, για να δει τη νεογέννητη κόρη του.

Όμως, τέσσερις ημέρες μετά την υποτιθέμενη άδεια 10 ημερών, έλαβε κλήση από τον διοικητή του, ο οποίος του είπε να επιστρέψει αμέσως στη μονάδα του.

«Το κοριτσάκι μας ήταν μόλις δύο εβδομάδων», είπε η Γιούλια Ιβκίνα για την τελευταία επίσκεψη του συζύγου της. «Είχε καιρό να τη δει, να την κρατήσει στην αγκαλιά του. Είμαι πολύ χαρούμενη που το έκανε».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail