Οι ρωσικές κυρώσεις επηρεάζουν την αφρικανική βιομηχανία όπλων - Κρυφογελά η Κίνα;

(eng.chinamil.com.cn/Photo by Zhao Ningning and Sha Lingyun)
Οι κυρώσεις του δυτικού κόσμου στη Ρωσία προκαλούν ορισμένες παρενέργειες στην αφρικανική αμυντική αγορά. Πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Ρωσία προμήθευε το 44% των αμυντικών εισαγωγών της Αφρικής, σύμφωνα με το SIPRI. Προσφέρει φθηνότερες τιμές από τις δυτικές προμήθειες με λιγότερα εμπόδια εισόδου, καθιστώντας τα ρωσικά όπλα την ιδανική επιλογή για τις αναπτυσσόμενες χώρες.

defenseworld.net - Παρουσίαση Freepen.gr

Ένα καλό παράδειγμα είναι η Νιγηρία, η πιο πυκνοκατοικημένη χώρα της αφρικανικής ηπείρου, η οποία μπορεί να χρειαστεί να γυρίσει από τα ρωσικά όπλα σε αυτά που κατασκευάζουν οι Κινέζοι.

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία και τη γειτονική Λευκορωσία που στοχεύουν τόσο την παγκόσμια οικονομία όσο και μεμονωμένους τομείς. Αυτό περιλαμβάνει σημαντικές κυρώσεις σε τουλάχιστον 5 ρωσικές αμυντικές εταιρείες, κυρίως εκείνων των οποίων χρησιμοποιούνται όπλα για την εισβολή στην Ουκρανία. 

Παρόλο που αυτές οι εταιρείες εδρεύουν στη Ρωσία, πολλές από τις πρώτες ύλες που απαιτούνται για την κατασκευή της τεχνολογίας που πωλούν προέρχονται από πηγές εκτός της χώρας τους. Τουλάχιστον αυτήν την στιγμή, δεν ενδιαφέρονται πολλές εταιρείες να προμηθεύουν ανταλλακτικά σε ρωσικές εταιρείες που κατασκευάζουν άρματα μάχης, πυραύλους και όπλα. 

Ο νιγηριανός στρατός θα αποφασίσει εάν η Ρωσία είναι ή όχι μια βιώσιμη επιλογή για να συνεχίσει να αγοράζει στο μέλλον ενώ συνεχίζει να αντιμετωπίζει συγκρούσεις από αυτονομιστικές ομάδες και από τις δύο πλευρές του πολιτικού φάσματος και αυτό μπορεί να τον οδηγήσει σε ένα φτηνό, ακομπλεξάριστο έθνος για να αγοράσει όπλα, την Κίνα.

Αυτό δεν θα ήταν κάτι καινούργιο. Το 2019 η Κίνα παρείχε στη Νιγηρία ένοπλα, μη επανδρωμένα εναέρια συστήματα προκειμένου να βελτιώσει τις δυνατότητες της χώρας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Ωστόσο, η ποιότητα του προϊόντος ήταν εξαιρετικά κακή και δεν χρησιμοποιούνται πολύ. Το 2020 η Νιγηρία αγόρασε επίσης drones από την Κίνα, συμπεριλαμβανομένων των drones Wing Loong II που μιμούνται τα αμερικανικά drones MQ-9 Reaper, εκτός φυσικά από την τιμή τους.

Ανεξάρτητα από αυτό, οι αφρικανικές χώρες όπως η Νιγηρία μπορεί να μην έχουν άλλη επιλογή. Δεν έχουν τα κεφάλαια κι ούτε χρειάζονται κορυφαία τεχνολογία από τις ΗΠΑ και τη Γαλλία. Οι κύριοι ανταγωνιστές τους δεν είναι ακριβώς οι τεράστιες παγκόσμιες απειλές, περισσότερο οι λατρείες και οι βίαιες πολιτικές ομάδες, αφήνοντας την Κίνα ως μια λογική, οικονομικά προσιτή και προσβάσιμη πηγή που πρέπει να αξιοποιηθεί. 

Προς το παρόν είναι δύσκολο να δεις χώρες όπως η Νιγηρία να επιλέγουν κάτι άλλο. Οι επιπλοκές της απόκτησης υλικού από τη Ρωσία, η τιμή των προϊόντων της Βόρειας Αμερικής και το γεγονός ότι η Κίνα έχει επενδύσει πάνω από 300 δισεκατομμύρια σε πάνω από το 90% των αφρικανικών χωρών προσφέροντας την κατασκευή φραγμάτων, υδάτινων οδών, γεφυρών και άλλων υποδομών σε αντάλλαγμα για «χάρες» καθιστά τον ασιατικό γίγαντα μια πολύ ελκυστική επιλογή.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail