Η «μη φιλική» Δύση καθυστερεί τις πληρωμές για το αέριο, θα πουλήσουμε αλλού – Πούτιν

PublicDomainPictures / pixabay
Freepen.gr -
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε την Πέμπτη πως ορισμένες δυτικές χώρες δεν πληρώνουν έγκαιρα για την παράδοση της ρωσικής ενέργειας.

«Οι τράπεζες από τις περισσότερες «μη φιλικές» χώρες καθυστερούν τη μεταφορά πληρωμών», είπε ο Πούτιν.

Σύμφωνα με το Ρώσο Πρόεδρο, παρά τις εκκλήσεις για μείωση του ενεργειακού εφοδιασμού, τα δυτικά έθνη παραδέχονται ότι δεν μπορούν να κάνουν χωρίς ρωσικούς ενεργειακούς πόρους. Έτσι «ανεβάζουν τις τιμές και αποσταθεροποιούν την αγορά», είπε, προειδοποιώντας πως η Μόσχα θα ανακατευθύνει την ενέργειά της προς τα ανατολικά.

Οι προσπάθειες της Δύσης να εξαντλήσουν τις προμήθειες ενέργειας θα επηρεάσουν αναπόφευκτα ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία, είπε ο Πούτιν, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει καμία λογική αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη αυτήν την στιγμή.

«Αρχικά, σοβαροί ειδικοί και αναλυτές προειδοποίησαν και είπαν δημόσια πως μια επιταχυνόμενη πράσινη μετάβαση θα ήταν αδύνατο να εφαρμοστεί στην πράξη χωρίς μεγάλο κόστος. Έτσι έγιναν όλα στην πράξη», είπε. «Και τώρα υπάρχει ένας υπέροχος λόγος να καλύπτουν τους εσφαλμένους υπολογισμούς τους και να κατηγορούν για όλα τη Ρωσία».

Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή η εντολή να χρησιμοποιούνται εθνικά νομίσματα στις πληρωμές για ενέργεια και να απομακρυνθούν σταδιακά από το δολάριο και το ευρώ.

«Γενικά, σκοπεύουμε να αυξήσουμε ριζικά το μερίδιο των διακανονισμών σε εθνικά νομίσματα στο εξωτερικό εμπόριο. Και το βασικό καθήκον εδώ είναι να προετοιμάσουμε την αγορά συναλλάγματος για μια τέτοια μετάβαση, ώστε οποιοδήποτε ξένο νόμισμα να μπορεί ελεύθερα και στο απαιτούμενο ποσό να ανταλλάσσεται με ρωσικά ρούβλια».

Ο Πούτιν έθεσε επίσης τρία βασικά καθήκοντα για το εγγύς μέλλον για τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου της χώρας. Πρώτα απ 'όλα, είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί ο βιώσιμος εφοδιασμός ενεργειακών πόρων στην εγχώρια αγορά και να αυξηθούν οι προμήθειες για τους Ρώσους καταναλωτές, είπε.

Δεύτερον, οι εξαγωγές θα πρέπει να διαφοροποιηθούν και να επαναπροσανατολιστούν σε ταχέως αναπτυσσόμενες αγορές στο νότο και την ανατολή.

Τρίτον, διέταξε την ανάπτυξη βαθιάς επεξεργασίας πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail