Ήταν η στρατιωτική βοήθεια της Σουηδίας στην Ουκρανία απλώς μια απάτη για να αρμέξει χρήματα από τις Βρυξέλλες;

Το σουηδικό ραδιόφωνο μετέδωσε την Τετάρτη ότι η χώρα απαιτεί από την ΕΕ να της επιστρέψει τα υποτιθέμενα έξοδα που συνδέονται με την στρατιωτική βοήθεια που έδωσε πρόσφατα στην Ουκρανία. Συγκεκριμένα, αποκαλύφθηκε πως η Στοκχόλμη θέλει 10 εκατομμύρια δολάρια από τις Βρυξέλλες για τα 5.000 κράνη που έστειλε μόνη της, χωρίς καν να υπολογίζει ό,τι μπορεί να απαιτήσει και για τα αντιαρματικά όπλα και τον εξοπλισμό αποναρκοθέτησής της. Το τοπικό ραδιόφωνο ισχυρίζεται πως ενώ το ποσό είναι μεγαλύτερο από αυτό που κόστισε ο υποτιθέμενος παλιός εξοπλισμός, η Σουηδία μπορεί τελικά να επιβαρυνθεί με κόστος αντί να αποκομίσει κέρδη. Ωστόσο, μπορεί να μην είναι αυτό που συμβαίνει.

Του Andrew Korybko - oneworld.press / Παρουσίαση Freepen.gr

Δεδομένου ότι οι λεπτομέρειες σχετικά με τα κράνη είναι σπάνιες, οι παρατηρητές πρέπει να βασίζονται σε αξιόπιστες πηγές για να αποκτήσουν μια σαφέστερη εικόνα του πόσο πιθανότατα κοστίζει κάθε συγκεκριμένο κομμάτι αυτού του εξοπλισμού. Σύμφωνα με τη Σουηδία, κάθε κράνος αξίζει 2.000 δολάρια, ωστόσο οι Hard Head Veterans – μακριά από μια πύλη που ονομάζεται «φιλική προς τη Ρωσία», «φιλο-ρωσική» ή «ελεγχόμενη από το Κρεμλίνο» – έγραψαν πως «Για ένα κράνος που πληροί κάθε ασφάλεια και τα πρότυπα δοκιμών αναμένουν να πληρώσουν 400 $ ή περισσότερα, και για ένα υψηλότερου επιπέδου, το ελαφρύ κράνος αναμένεται να πληρώσει $1000 ή περισσότερο». Αυτό εγείρει ερωτήματα σχετικά με το πώς η Σουηδία έφτασε στο ποσό των 2.000 $ ανά κράνος, το οποίο είναι διπλάσιο από αυτό.

Δεν μπορεί να γίνει γνωστό με βεβαιότητα, αλλά μπορεί κάλλιστα να ισχύει πως η στρατιωτική βοήθεια της Σουηδίας στην Ουκρανία ήταν απλώς μια απάτη για να αρμέξει χρήματα από τις Βρυξέλλες. Στην πραγματικότητα, με περαιτέρω παρέκταση, η βοήθεια της Δύσης υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στην πρώην Σοβιετική Δημοκρατία μπορεί να αντιπροσωπεύει ακόμη και μια από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές-βιομηχανικές απάτες στη σύγχρονη ιστορία, εκτός από αυτή που συνδέθηκε με τον πόλεμο στο Αφγανιστάν. Οι εργολάβοι μπορούν να χρεώνουν αστρονομικές τιμές επειδή γνωρίζουν πόσο απελπισμένα θέλουν οι πελάτες τους να σταλεί αυτός ο εξοπλισμός στην Ουκρανία και κυβερνήσεις όπως η Σουηδία μπορούν επίσης να απαιτήσουν παρόμοια γελοία αποζημίωση.  

Με άλλα λόγια, μια τεράστια επιχείρηση ξεπλύματος βρώμικου χρήματος θα μπορούσε να διαδραματίζεται μπροστά στα μάτια του κόσμου, μια επιχείρηση που θα μπορούσε να είχε απορριφθεί ως αποκαλούμενη «θεωρία συνωμοσίας» από τους σκεπτικιστές, αν δεν ήταν η παράλογη απαίτηση της Σουηδίας να αποζημιώσουν οι Βρυξέλλες για τα κράνη που έστελνε στην Ουκρανία με το εντυπωσιακό ποσό των $2.000 το ένα. Οι Hard Head Veterans, οι οποίοι περιγράφουν τους εαυτούς τους ως πραγματικούς βετεράνους των ΗΠΑ και επομένως θα πρέπει να θεωρούνται αξιόπιστες πηγές πληροφοριών σχετικά με τέτοιο εξοπλισμό, μοιράστηκαν το εκτιμώμενο κόστος ανά κράνος που υποδηλώνει ότι οι Σουηδοί αξιωματούχοι υπερβάλλουν τον αριθμό τους κατά τουλάχιστον το διπλάσιο.

Είναι απίθανο να συμβεί, αλλά η σουηδική κοινωνία των πολιτών θα πρέπει να πιέσει τους αξιωματούχους της να διεξαγάγουν αμέσως μια ολοκληρωμένη και εντελώς ανοιχτή έρευνα για αυτό το σκάνδαλο. Στην πραγματικότητα, η κοινωνία των πολιτών σε όλες εκείνες τις χώρες που έχουν στείλει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία θα πρέπει επίσης να πράξει το ίδιο, καθώς είναι πολύ πιθανό ότι οι δικές τους κυβερνήσεις επίσης πιθανόν να κάνουν μια παρόμοια απάτη με το δικό τους τρόπο. Κανείς δεν πρέπει να εικάζει πως οι βετεράνοι των ΗΠΑ θα έλεγαν ψέματα για το κόστος του κράνους, ενώ η υποψήφια προς το ΝΑΤΟ Σουηδία θα έλεγε την αλήθεια. Η Στοκχόλμη έχει ιδιοτελείς λόγους για να αρμέξει τις Βρυξέλλες, αλλά η δική της απληστία μόλις αποκάλυψε αυτήν την απάτη.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail