Η ενέργεια στην Ανατολική Μεσόγειο και ο ρόλος Λευκωσίας και Αθήνας

Για χρόνια επιμένουμε ότι η αξιοποίηση της ενέργειας μπορεί να λειτουργήσει ως αφετηρία συνεργασίας των λαών στην Αν. Μεσόγειο, εξυπηρετώντας ταυτοχρόνως τις ανάγκες της ΕΕ. Η νέα εποχή της στρατηγικής αυτονομίας επανέφερε το θέμα στο προσκήνιο σε ΕΕ και ΗΠΑ. Το εγχείρημα που άλλοι θέλουν να εκμεταλλευτούν, στην ευφάνταστη εξωτερική πολιτική της Λευκωσίας θεωρήθηκε εμπόδιο στη λύση του Κυπριακού! 

Την εβδομάδα που πέρασε, η αναβαθμισμένη ενεργειακή σημασία της Αν. Μεσογείου αναδείχθηκε μέσω δύο αντίθετων προσεγγίσεων, με επίκεντρο τον αγωγό East-Med. Στο Ευρωκοινοβούλιο αποφασίσαμε δεσμευτικά την παραμονή του αγωγού στα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος της ΕΕ με την ανάλογη πολιτική στήριξη, ενώ τις προάλλες η κ. Νιούλαντ (Υφυπουργός Εξωτερικών ΗΠΑ) επισκεπτόμενη την Άγκυρα-Αθήνα-Λευκωσία, επέμενε στον αποκλεισμό κάθε σεναρίου για τον αγωγό. Είναι το Γραφείο της που διοχέτευσε στο τέλος του 2021 (πριν την Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία), έγγραφο προς πρόσωπα-κλειδιά στην ΕΕ, με σκοπό να αποκλειστεί το έργο εσωτερικά από την ΕΕ. 

Το «περίεργο» είναι που στο Υφυπουργείο της αποφάσισαν από το 2021 ότι ο αγωγός είναι μη βιώσιμος, χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες μέχρι και σήμερα, και αφού απέτυχαν, επανήλθαν τώρα. Για την κ. Νιούλαντ, η οποία έδειξε «περίεργη» κατανόηση που η Τουρκία δεν εφαρμόζει τις κυρώσεις στη Ρωσία αλλά έγινε καταφύγιο των ολιγαρχών του Πούτιν, προέχει το συμφέρον των ΗΠΑ, και όπως το αντιλαμβάνεται, θα πρέπει να αποκλειστεί ο αγωγός East Med υιοθετώντας τις τουρκικές απαιτήσεις. Επίσης «περίεργο» που ευρισκόμενη στην Τουρκία αναφέρθηκε στην ανάγκη για νέους αγωγούς, αποκλείοντας ωστόσο τον East-Med… Στην ΕΕ δεν έχει αποφασιστεί ο καλύτερος τρόπος αξιοποίησης της ενέργειας της Αν. Μεσογείου, αλλά είναι ολοφάνερο ότι εκτός από την Τουρκία, υπάρχει άλλος ένας που… «πολεμά» για να αποκλειστεί κάθε σενάριο για τον αγωγό. Βρέθηκε άραγε ένας αρμόδιος σε Λευκωσία-Αθήνα να θέσει τις «περίεργες» αντιφάσεις στην Υφυπουργό; 

Το συγκεκριμένο θέμα αναδεικνύει και τον ευρύτερο προσανατολισμό της ΕΕ. Τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Αν. Μεσογείου σε πλήρη ανάπτυξη, συνυπολογίζοντας και εκείνα νοτίως της Κρήτης, εκτιμώνται στο 30-50% της ευρωπαϊκής ανάγκης. Έτσι, θα περιοριστεί η σημερινή τιμή από 22 ευρώ στα 4, όπως σε Ισραήλ και Αίγυπτο.

Σε μια εποχή που η επιρροή ΗΠΑ και ΝΑΤΟ βρίσκονταν σε «υποχώρηση» από την Ευρώπη, η εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία επανέφερε ΝΑΤΟ και ΗΠΑ ως προασπιστές της άμυνας της Ευρώπης. Τα στρατηγικά μας συμφέροντα εξυπηρετούνται μέσω του ευρωπαϊκού μας προσανατολισμού και η αυτοπροστασία μας έναντι των απειλών είναι δική μας ευθύνη. Στις εγχώριες φωνές που μας θέλουν έξω από την ΕΕ, το παραθέτω παραστατικά: Εν μέσω σφοδρής καταιγίδας δεν εγκαταλείπεις το κοινό σπίτι για να γλυτώσεις από τα νερά επειδή μπάζει η στέγη, ενώ έξω σε περιμένει η λυσσασμένη τουρκική αγέλη λύκων. 

Κώστας Μαυρίδης, Ευρωβουλευτής ΔΗΚΟ (S&D), Πρόεδρος Πολιτικής Επιτροπής για την Μεσόγειο

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail