Η απαίτηση της Αμερικής από την Ινδία να εγκαταλείψει την ουδετερότητά της είναι νεκρή με το "καλημέρα"

Η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουέντι Σέρμαν είπε στο Κογκρέσο την περασμένη εβδομάδα ότι η χώρα τους απαιτεί από την Ινδία να εγκαταλείψει την ιστορική της πολιτική ουδετερότητας και μη ευθυγράμμισης. Τα ακριβή της λόγια ήταν πως «εμείς, προφανώς, θα προτιμούσαμε η Ινδία να απομακρυνθεί από τη μακροπρόθεσμη ιστορία της αδέσμευτης συνεργασίας της G77 με τη Ρωσία». Αυτή η πολιτική είναι νεκρή με το καλημέρα, ωστόσο, καθώς η μεγάλη στρατηγική της Ινδίας είναι να συνεχίσει περήφανα την στρατηγική της αυτονομία και στην πραγματικότητα να προσπαθήσει να συγκεντρώσει από κοινού ένα νέο Κίνημα των Αδεσμεύτων («Neo-NAM») με τη Ρωσία για τη δημιουργία ενός τρίτου πόλου επιρροής στην ολοένα και πιο δι-πολυπολική παγκόσμια τάξη.

Του Andrew Korybko - oneworld.press / Παρουσίαση Freepen.gr

Η δήλωση της Σέρμαν ήταν η ενσάρκωση της «αμερικανικής εξαιρετικότητας» και της αλαζονείας που συνοδεύει περιβόητα αυτήν την απαξιωμένη ιδεολογία. Η χώρα της επιδιώκει σταθερά να δυσφημήσει την αρχή της ουδετερότητας της Ινδίας έναντι της συνεχιζόμενης ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία και να την πιέσει να καταδικάσει δημόσια τον ειδικό και προνομιούχο στρατηγικό της εταίρο σε πλήρη αντίθεση με τα αντικειμενικά εθνικά της συμφέροντα. Αυτή η πολιτική έχει εφαρμοστεί δημόσια από την Jen Psaki, τη Victoria Nuland, τον Daleep Singh, τον Lloyd Austin και τον Brian Deese, μεταξύ άλλων. Αρκεί να πούμε, ότι όλοι απέτυχαν θεαματικά.

Δεν υπάρχει απολύτως καμία περίπτωση η Ινδία να θυσιάσει τα μεγάλα στρατηγικά της συμφέροντα για χάρη των ΗΠΑ. Όλες οι προσπάθειες της Αμερικής να την πιέσουν προς αυτή την κατεύθυνση είναι καταδικασμένες να αποτύχουν επειδή η ειδική και προνομιακή στρατηγική εταιρική σχέση της Ινδίας με τη Ρωσία θεωρείται από τους στρατηγούς της κρίσιμης σημασίας για τη διατήρηση της ισορροπίας επιρροής σε όλη την Ευρασία μεταξύ αυτών των δύο de facto συμμάχων και της Κίνας. Η εγκατάλειψη της Μόσχας απλώς θα την ωθούσε κατευθείαν στην αγκαλιά του Πεκίνου και, κατά συνέπεια, θα κινδύνευε να ασκήσει η Λαϊκή Δημοκρατία δυνητικά δυσανάλογη επιρροή στο Κρεμλίνο εις βάρος του Νέου Δελχί.



Αυτό είναι βασική γεωπολιτική, αλλά δε γίνεται κατανοητό από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ, πιθανότατα λόγω της επιρροής που έχει η ιδεολογία του «αμερικανικού εξαιρετικού χαρακτήρα» στο να τους τυφλώσει σε αυτή την απλή πραγματικότητα. Δηλώσεις όπως αυτή της Σέρμαν είναι στην πραγματικότητα αντιπαραγωγικές για τα συμφέροντα των ΗΠΑ, καθώς χρησιμεύουν ως τεκμηριωμένες αποδείξεις ότι η Ουάσιγκτον αναμειγνύεται ανοιχτά στις υποθέσεις της Ινδίας, γεγονός που με τη σειρά του καθιστά λιγότερο πιθανό το Νέο Δελχί να συμβιβαστεί ποτέ σε αυτό το θέμα από φόβο μήπως εμφανιστεί ο λαός του να έχει θυσιάσει τα εθνικά του συμφέροντα μπροστά στην αμερικανική πίεση.

Καμία κυβέρνηση στην Ινδία δε θα μπορούσε να επιβιώσει από μια τέτοια αντίληψη, αφού θα την εξέθετε ως μαριονέτα μιας ξένης δύναμης, ειδικά αν φτύνουν στο πρόσωπο τους ειδικούς και προνομιούχους στρατηγικούς εταίρους της χώρας τους στη Ρωσία. Το συναισθηματικό στοιχείο στις σχέσεις τους σημαίνει πως η Ινδία θα απεικονιζόταν σαν να μαχαιρώνει τη Ρωσία χωρίς κανέναν άλλο λόγο παρά μόνο για κάποιους αξιωματούχους να δεχτούν ένα χτύπημα στην πλάτη από τους Αμερικανούς προστάτες τους. Αυτό είναι απολύτως απαράδεκτο για τις ινδικές μάζες, οι οποίες θα απαιτούσαν να επιστρέψουν αμέσως οι πατριώτες στην εξουσία στη χώρα τους για να αντικαταστήσουν αυτές τις μαριονέτες.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail