Η πρόοδος των Κινέζων στα πυρηνικά τρομοκρατεί τις ΗΠΑ

Two fighter jets attached to a naval aviation brigade under the PLA Southern Theater Command prepare to take off in alongside formation during a 2-day continuous flight training exercise from February 24 to 25. Multi types of fighter jets participated in the flight training mission which included various offense and defense operations. (eng.chinamil.com.cn/Photo by Gao Hongwei)
Εάν αποτύχει η στρατηγική αποτροπή, κανένα άλλο αμυντικό σχέδιο δε θα λειτουργήσει, φέρεται να προειδοποίησε η Στρατηγική Διοίκηση των ΗΠΑ

Freepen.gr - Η Κίνα βρίσκεται στα πρόθυρα να κάνει μια σημαντική ανακάλυψη στις δυνατότητές της για πυρηνικά όπλα που θα ισοδυναμούσε με μια σημαντική αλλαγή στην παγκόσμια ισορροπία ασφάλειας, έγραψε ο ναύαρχος Τσαρλς Ρίτσαρντ, επικεφαλής της Στρατηγικής Διοίκησης των ΗΠΑ, σε μαρτυρία που ετοιμάστηκε για ακρόαση στο Καπιτώλιο ανέφερε το Bloomberg τη Δευτέρα, γράφει το rt.com.

Ο αξιωματούχος έχει προγραμματιστεί να συναντηθεί με την υποεπιτροπή των πιστώσεων άμυνας της Βουλής σε ακρόαση κεκλεισμένων των θυρών την Τρίτη. Η «συναρπαστική επέκταση» του στρατηγικού πυρηνικού του οπλοστασίου της Κίνας σημαίνει έναν ραγδαία κλιμακούμενο κίνδυνο για την Ουάσιγκτον, πιστεύει ο Richard.

Ο ναύαρχος αναφέρεται ιδιαίτερα σε μια δοκιμή υπερηχητικού ανεμόπτερου με εκτόξευση διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων που διεξήχθη στο Πεκίνο τον Ιούλιο του 2021. Η επιχείρηση είδε το υπερηχητικό όχημα να πετά περίπου 40.000 χιλιόμετρα για περισσότερα από 100 λεπτά, σύμφωνα με τη μαρτυρία. Ήταν «η μεγαλύτερη απόσταση και ο μεγαλύτερος χρόνος πτήσης από οποιοδήποτε οπλικό σύστημα χερσαίας επίθεσης οποιουδήποτε έθνους μέχρι σήμερα», υποτίθεται είπε.

Αυτή η τεχνολογική πρόοδος από την πλευρά της Κίνας θα σήμαινε «σοβαρές επιπτώσεις για την στρατηγική σταθερότητα», προειδοποίησε ο Richard, προσθέτοντας ότι οι στρατιωτικές δυνατότητες και στρατηγικές των ΗΠΑ βασίζονται στην «υπόθεση ότι η στρατηγική αποτροπή, και ιδιαίτερα η πυρηνική αποτροπή, θα ισχύσει».

«Εάν αποτύχει η στρατηγική ή η πυρηνική αποτροπή, η ολοκληρωμένη αποτροπή και κανένα άλλο σχέδιο ή ικανότητα στο Υπουργείο Άμυνας θα λειτουργήσει όπως έχει σχεδιαστεί», πρόσθεσε. Ως αποτέλεσμα, η Στρατηγική Διοίκηση των ΗΠΑ πιστεύει πως η Αμερική μπορεί να χρειαστεί να αντιμετωπίσει δύο πιθανούς αντιπάλους που διαθέτουν τεράστια και εκσυγχρονισμένα πυρηνικά οπλοστάσια: την Κίνα και τη Ρωσία.

Και τα δύο αυτά έθνη έχουν τώρα τη δυνατότητα «να κλιμακώσουν μονομερώς μια σύγκρουση σε οποιοδήποτε επίπεδο βίας, σε οποιονδήποτε τομέα, παγκοσμίως, με οποιοδήποτε μέσο εθνικής εξουσίας και ανά πάσα στιγμή», έγραψε προφανώς ο ναύαρχος στην κατάθεσή του.

Ο Ρίτσαρντ προειδοποιεί για την ταχέως μεταβαλλόμενη στρατηγική ισορροπία εδώ και αρκετό καιρό. Δήλωσε ήδη, κατά την επίσκεψή του στην Ευρώπη τον Οκτώβριο του 2021, ότι οι συνδυασμένες πυρηνικές δυνατότητες της Κίνας και της Ρωσίας θα έστελναν τις ΗΠΑ σε «αχαρτογράφητα ύδατα». Εκείνη την εποχή, προειδοποίησε επίσης ότι το Πεκίνο είναι πλέον αρκετά ικανό να εκτελέσει «οποιαδήποτε πιθανή πυρηνική στρατηγική».

Τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν – τουλάχιστον από τα μέσα του 2021 – ότι το Πεκίνο φέρεται να κατασκευάζει περισσότερα από 100 σιλό πυραύλων σε μια έρημο στο δυτικό τμήμα της χώρας. Τώρα, ο Ρίτσαρντ μίλησε για «πυρηνικά πεδία πυραύλων» με περίπου 120 σιλό το καθένα που θα παρείχαν στο Πεκίνο μια «ισχυρή» ικανότητα να φτάσει στις ηπειρωτικές ΗΠΑ.
 


Ο Αμερικανός ναύαρχος κατηγόρησε επίσης τη Μόσχα και το Πεκίνο ότι αναπτύσσουν «καταναγκαστικές» στρατηγικές στις οποίες οι ΗΠΑ θα πρέπει να είναι έτοιμες να «αντέξουν». Ισχυρίστηκε ιδιαίτερα πως η Ρωσία θα μπορούσε να εξαπολύσει μια μικρής κλίμακας τακτική πυρηνική επίθεση εναντίον ενός μη πυρηνικού μέλους του ΝΑΤΟ για να αναγκάσει το στρατιωτικό μπλοκ να αποσυρθεί σε οποιαδήποτε πιθανή σύγκρουση ως μέρος της υποτιθέμενης στρατηγικής της «κλιμάκωσης προς αποκλιμάκωση».

Ο ναύαρχος προφανώς σημείωσε επίσης ότι η Μόσχα επανεκκινεί το πρόγραμμα στρατηγικών βομβαρδιστικών με ικανότητα πυρηνικής ενέργειας Tu-160, το οποίο ονόμασε «ένα επίτευγμα που δεν έχουμε δει από τον Ψυχρό Πόλεμο».

Το Πεκίνο κατηγόρησε την Ουάσιγκτον την περασμένη εβδομάδα ότι προσπαθεί να «περιορίσει και να καταστείλει» την Κίνα και τη Ρωσία, αφού η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε χαρακτηρίσει την Κίνα «τον πιο συνεπή στρατηγικό ανταγωνιστή της». Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Wang Wenbin συμβούλεψε την Αμερική να μην «εγκαθιδρύει φανταστικούς εχθρούς, να αγνοεί τις νόμιμες ανησυχίες για την ασφάλεια άλλων χωρών και να υποκινεί την αντιπαράθεση του μπλοκ» εκείνη τη στιγμή, προσθέτοντας επίσης ότι οποιεσδήποτε προσπάθειες περιορισμού δεν θα πετύχουν.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail