Η πληρωμή του φυσικού αερίου σε ρωσικό ρούβλι μπορεί να σηματοδοτήσει την έναρξη της πραγματικής αποδολαριοποίησης

Collage: dailysabah.com
Ένα σημάδι ότι μπορεί να αναδυθεί ένας νέος κόσμος μετά το δολάριο μπορεί να φανεί στο γεγονός πως η κεντρική τράπεζα μιας τεράστιας χώρας BRICS όπως η Βραζιλία έχει μόλις τετραπλασιάσει την έκθεσή της στο κινεζικό γουάν. Άλλες χώρες ενδέχεται να υιοθετήσουν παρόμοια μέτρα. Αυτό μπορεί να φανεί στο εξής πλαίσιο: την Πέμπτη, 31 Μαρτίου, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε ότι η Μόσχα μπορεί να σταματήσει τα συμβόλαια που προμηθεύουν την ευρωπαϊκή ήπειρο με φυσικό αέριο εκτός εάν οι χώρες της ΕΕ πληρώσουν σε ρούβλια ανοίγοντας λογαριασμούς σε ρούβλια σε ρωσικές τράπεζες. Αυτή η απαίτηση επιβλήθηκε στις «μη φιλικές χώρες». Ορισμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θεωρούν μια τέτοια απαίτηση ως παραβίαση των συμβάσεων.

Uriel Araujo, ερευνητής με έμφαση στις διεθνείς και εθνοτικές συγκρούσεις - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Με τα λόγια του Πούτιν: «Τι πραγματικά συμβαίνει, τι έχει ήδη συμβεί; Έχουμε προμηθεύσει τους Ευρωπαίους καταναλωτές με τους πόρους μας, στην προκειμένη περίπτωση φυσικό αέριο. Το παρέλαβαν, μας πλήρωσαν σε ευρώ, τα οποία μετά πάγωσαν οι ίδιοι. Από αυτή την άποψη, υπάρχει κάθε λόγος να πιστεύουμε ότι παραδώσαμε μέρος του φυσικού αερίου που παρέχεται στην Ευρώπη πρακτικά δωρεάν. Αυτό, φυσικά, δεν μπορεί να συνεχιστεί».

Η σκληρή αλήθεια όμως είναι πως η Ευρώπη δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει ξαφνικά πάνω από το ένα τρίτο του εφοδιασμού της σε φυσικό αέριο. Σε περιόδους πολέμου και εν μέσω του δυτικού οικονομικού blitzkrieg κατά της Ρωσίας (όπως έχει περιγραφεί) πρέπει να διεξαχθούν λεπτομερείς νομικές συζητήσεις για τις συμβάσεις στο πλαίσιο των πολιτικών αντιποίνων - λίγος νομικός και πολιτικός ρεαλισμός εδώ μπορεί να είναι αρκετά ευπρόσδεκτος.

Η ρωσική απόφαση ήταν μια έξυπνη κίνηση και δεν είναι καθόλου τραβηγμένο να υποθέσουμε ότι μετά την αρχική άρνηση η Ευρώπη δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να την αποδεχθεί. Πολιτικά, η απόφαση μπορεί να δικαιολογηθεί ως αντίμετρο, δεδομένου πως οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν κατασχέσει περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο δολάρια σε ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, προκαλώντας έτσι αρχικά την πτώση της αξίας του νομίσματος της χώρας (αν και ανακάμπτει). Μακροπρόθεσμα, η πολιτική της Μόσχας μπορεί να αποδειχθεί μοιραίο πλήγμα για την ηγεμονία του δολαρίου.

Οι ειδικοί του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου του Ρίο ντε Τζανέιρο, Λουίς Εντουάρντο Μελίν, και Ερνάνι Τεϊσέιρα περιγράφουν και οι δύο το οπλισμένο αμερικανικό νόμισμα ως «βόμβα δολαρίου». Ο βομβαρδισμός και η εισβολή μιας χώρας μπορεί να διαταράξει την οικονομία της με την καταστροφή των υλικών υποδομών, τη φτωχοποίηση του πληθυσμού και ούτω καθεξής, αλλά επιβάλλει ένα αρκετά μεγάλο βάρος στον ίδιο τον επιτιθέμενο. Η Ουάσιγκτον, με τη σειρά της, έχει αναλάβει τον έλεγχο του παγκόσμιου νομίσματος και έτσι μπορεί να εμπλακεί σε οικονομικό πόλεμο, επιτυγχάνοντας αυτά τα ίδια αποτελέσματα χωρίς κόστος. Με αυτόν τον τρόπο, ωστόσο, γίνεται εμφανής ο βαθιά ασύμμετρος χαρακτήρας της διεθνούς τάξης, οπότε κάθε φορά που οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν μια τέτοια «βόμβα δολαρίου» ως ύστατο όπλο, είναι και επίδειξη δύναμης και αδυναμίας.

Ο Βραζιλιάνος πολιτικός, δημοσιογράφος και πολιτολόγος Cesar Benjamin τονίζει την περίεργη κατάσταση που σχετίζεται με την ύπαρξη ενός νομίσματος fiat [χρήμα αναγκαστικής κυκλοφορίας] που εκδίδεται από ένα εθνικό κράτος (οι ΗΠΑ), το οποίο στην πράξη καθιστά ολόκληρο τον κόσμο χώρο αμερικανικής κυριαρχίας - χωρίς νέους παγκόσμιους ρυθμιστικούς θεσμούς. Λέει: «Μπορούμε να καταλάβουμε το μοντέλο λειτουργίας της αμερικανικής οικονομίας μόνο όταν το παρατηρούμε, ενώ έχουμε κατά νου μια ακόμη ανωμαλία: αυτή η τεράστια και εξαιρετικά ελλειμματική οικονομία εκδίδει το παγκόσμιο νόμισμα - χωρίς τίποτα να το υποστηρίξει και χωρίς κανόνες έκδοσης. Η χωρητικότητα του χρέους του είναι απίστευτα ελαστική, σε κλίμακα σχεδόν αδιανόητη σε παλαιότερες εποχές».

Ο Μπέντζαμιν προσθέτει ότι «το 1972, όπως είναι γνωστό, 28 χρόνια μετά τη συμφωνία του Μπρέτον Γουντς, οι Ηνωμένες Πολιτείες παραβίασαν μονομερώς τη συνθήκη και ουσιαστικά παραβίασαν τους κανόνες έκδοσής της. Έλυσαν το δολάριο και τον χρυσό, τερματίζοντας έτσι τη μετατρεψιμότητα, και στη συνέχεια υποτίμησαν το νόμισμα, εγκαταλείποντας έτσι την ισοτιμία, για να ανακτήσουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας τους. Οι άλλες χώρες έπρεπε να ακολουθήσουν παρόμοια πορεία, πραγματοποιώντας τις δικές τους ανταγωνιστικές υποτιμήσεις, οι οποίες σύντομα έγιναν διαδοχικές». Έτσι, το σύστημα του Μπρέτον Γουντς έπαψε να υπάρχει, δίνοντας τη θέση του σε αυτό που ο Μπέντζαμιν περιγράφει ως «μη σύστημα» μη υποστηριζόμενων νομισμάτων και κυμαινόμενων συναλλαγματικών ισοτιμιών. Αυτό το σενάριο έδωσε στον Αμερικανό, στην πράξη, ένα είδος δικαιώματος κυριότητας επί της παγκόσμιας οικονομίας -χωρίς τους περιορισμούς κανόνων έκδοσης. Αυτό εξυπηρέτησε καλά τις επιδιώξεις της αμερικανικής ηγεμονίας και αυτές πρέπει να γίνουν κατανοητές στο πλαίσιο ενός ευρύτερου έργου με οικονομικές, στρατιωτικές, πολιτικές και ακόμη και πολιτιστικές διαστάσεις. Το κύριο πρόβλημα εδώ είναι ότι το δολάριο είναι το μοναδικό παγκόσμιο νόμισμα.

Ο τραπεζίτης και οικονομολόγος Alasdair Macleod, χρηματιστής και μέλος του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου, σχολιάζει την τελευταία ρωσική πολιτική μόνο για ρούβλια και υποστηρίζει ότι ο Νίξον και ο Κίσινγκερ χρησιμοποίησαν παρόμοια στρατηγική για να δημιουργήσουν το Petrodollar το 1973: πείθοντας τη Σαουδική Αραβία να παίρνει μόνο δολάρια ως πληρωμή για το πετρέλαιο τότε, η Ουάσιγκτον μπόρεσε τότε να επιτύχει την υπεροχή του δολαρίου στον κόσμο μετά το Μπρέτον Γουντ. Η Ρωσία, ωστόσο, απλώς απαντά στις κυρώσεις και στην κλοπή των αποθεμάτων της. Ο Πούτιν έχει παρατηρήσει περίφημα πως τα χρηματοοικονομικά αποθέματα μπορούν να κλαπούν και έτσι αναμένει από πολλές χώρες να μετατρέψουν χαρτί και ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία σε «πραγματικά αποθέματα πρώτων υλών». Δηλώνοντάς το, ο Πούτιν επιβεβαίωσε εκ νέου την υπεροχή του πραγματικού κόσμου έναντι των οικονομικών φαντασιών.

Ο Ρικάρντο ντα Σίλβα Καρβάλιο, οικονομολόγος του Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο, τονίζει ότι η τρέχουσα δυτική αφήγηση (σύμφωνα με την οποία η ρωσική οικονομία είναι εξαιρετικά εύθραυστη) αντέχει στον έλεγχο: έχει «ένα ισχυρό και σταθερό Υπουργείο Οικονομικών, χαμηλό χρέος, χαμηλό φοροβάρος, πολλά αποθέματα» - αν και ορισμένα από αυτά έχουν πλέον «κλαπεί» από τις ΗΠΑ και την ΕΕ. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Ρωσία κρατά ακόμη και κάτω από τεράστια οικονομική επίθεση. Μάλιστα, παρά τις κυρώσεις, το ρωσικό ρούβλι και οι τράπεζες δείχνουν σημάδια ανάκαμψης.

Συνοψίζοντας, αυτή η πρόσφατη κίνηση του ρωσικού νομίσματος πρέπει να θεωρηθεί ως μια σκληρή απάντηση ενάντια σε αυστηρές και άνευ προηγουμένου κυρώσεις εναντίον Ρώσων επιχειρηματιών, εταιρειών και τραπεζών. Αποκτά επίσης ένα βαθύτερο νόημα: οι Ηνωμένες Πολιτείες οπλίζουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα εδώ και αρκετό καιρό - στην πραγματικότητα, θα μπορούσε να πει κανείς ότι το έκαναν τον τελευταίο μισό αιώνα. Επιπλέον, η τελευταία τολμηρή ζήτηση της Μόσχας μπορεί να σηματοδοτήσει την αρχή του τέλους της δολαριοποιημένης παγκόσμιας οικονομίας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail