Η παροχή όπλων στην Ουκρανία θέτει σε κίνδυνο την παγκόσμια ειρήνη

Η Δύση επιμένει να δώσει στο Κίεβο όπλα, παρόλο που γνωρίζει ότι αυτό το μέτρο δε θα βοηθήσει στην επιστροφή της ειρήνης στην Ουκρανία. Όλο και περισσότερο, οι δυτικοί ηγέτες συμβάλλουν στην αποσταθεροποίηση της Ανατολικής Ευρώπης προωθώντας τη συνέχιση της σύγκρουσης μέσω της προμήθειας όπλων στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις και τις νεοναζιστικές πολιτοφυλακές υπέρ του Μαϊντάν. Λαμβάνοντας υπόψη την αδυναμία να νικήσει το Κίεβο τα ρωσικά στρατεύματα, το τέλος της σύγκρουσης εξαρτάται αποκλειστικά από την παράδοση του Ζελένσκι και την αποδοχή των απαιτήσεων της Μόσχας. Χωρίς αυτό, η ρωσική ειδική στρατιωτική επιχείρηση θα συνεχιστεί. Και, φυσικά, όσο περισσότερα όπλα λαμβάνει ο Ζελένσκι από τη Δύση, τόσο περισσότερο θα συνεχίσει να προσπαθεί να προωθήσει τη σύγκρουση, οδηγώντας στην ταλαιπωρία εκατομμυρίων Ουκρανών πολιτών που προσβλέπουν στην ειρήνη.

Lucas Leiroz, ερευνητής στις Κοινωνικές Επιστήμες στο Rural Federal University του Ρίο ντε Τζανέιρο, γεωπολιτικός σύμβουλος - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Ζοζέπ Μπορέλ ταξίδεψαν στην Ουκρανία την Παρασκευή 8 Απριλίου για να συναντηθούν με τον Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και άλλες ουκρανικές αρχές. Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών τέθηκαν ορισμένα σημαντικά θέματα που σχετίζονται με τη σύγκρουση, όπως το θέμα του πέμπτου πακέτου κυρώσεων κατά της Ρωσίας που ετοιμάζει το ευρωπαϊκό μπλοκ, το οποίο, σύμφωνα με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, περιλαμβάνει εμπάργκο στον ρωσικό άνθρακα, εκτός από την πιθανή ένταξη της Ουκρανίας στην Ε.Ε.

«Η Ρωσία θα πέσει σε οικονομική, χρηματοπιστωτική και τεχνολογική παρακμή, ενώ η Ουκρανία βαδίζει προς το ευρωπαϊκό μέλλον, αυτό βλέπω», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν κατά τη διάρκεια συνέντευξης. Επίσης, συγκεκριμένα για την πιθανή ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ, είπε: «Δε θα είναι ως συνήθως θέμα ετών (…) αλλά νομίζω θέμα εβδομάδων».

Σε αυτό το ταξίδι, τόσο η φον ντερ Λάιεν όσο και ο Μπορέλ επαίνεσαν πολύ την στρατιωτική πτυχή της «αναζήτησης επίλυσης» της σύγκρουσης, υποστηρίζοντας σε πολλές περιπτώσεις πως η Ουκρανία πρέπει να «νικήσει» τη Ρωσία. Προφανώς, οι Ευρωπαίοι παραιτούνται από οποιαδήποτε διπλωματική ή υπέρ της ειρήνης στάση και υιοθετώντας μια γραμμή που είναι απολύτως υπέρ της νίκης με όπλα – κάτι που, σύμφωνα με τους περισσότερους ειδικούς, είναι ουσιαστικά αδύνατο για την Ουκρανία.

Ο Μπορέλ υποσχέθηκε ότι θα στείλει αμέσως πρόσθετη βοήθεια 500 εκατομμυρίων ευρώ στο Κίεβο για αγορά όπλων. Προηγουμένως, η ΕΕ είχε ήδη στείλει άλλο ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Ο διπλωμάτης έκανε επίσης δηλώσεις υπονοώντας ότι θεωρεί πως ο τρέχων ευρωπαϊκός προϋπολογισμός στήριξης για την Ουκρανία είναι χαμηλός, συγκρίνοντάς τον με τις δαπάνες της ΕΕ για εισαγωγές από τη Ρωσία: «Αυτό μπορεί να φαίνεται πολύ, αλλά ένα δισεκατομμύριο ευρώ είναι αυτό για το οποίο πληρώνουμε τον Πούτιν κάθε μέρα. Την ενέργεια που μας παρέχει».

Σε άλλη περίπτωση, ο Μπορέλ κατέστησε σαφές τον αντιρωσικό ριζοσπαστισμό του και τη φιλοπολεμική του στάση, δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι «αυτός ο πόλεμος πρέπει να κερδηθεί στο πεδίο της μάχης». Λαμβάνοντας υπόψη την υψηλή θέση του Μπορέλ στην ΕΕ και την άμεση επιρροή του στη σύγκρουση, η δήλωση ακούγεται πραγματικά επικίνδυνη, καθώς η Ευρώπη φαίνεται πρόθυμη να χρηματοδοτήσει μια μεγάλη κλιμάκωση της σύγκρουσης.

Το βασικό πρόβλημα, ωστόσο, είναι πως η ΕΕ δεν είναι η μόνη πλευρά που ενδιαφέρεται να χρηματοδοτήσει μια τέτοια κλιμάκωση. Το ΗΒ έχει δείξει πολλές φορές ότι στοχεύει να προχωρήσει τη σύγκρουση μέχρι να συμβεί μια ενδεχόμενη «ουκρανική νίκη». Πρόσφατα, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον επισκέφθηκε επίσης το Κίεβο και συναντήθηκε με τον Ζελένσκι και άλλες ουκρανικές αρχές. Η στάση του Βρετανού ηγέτη ήταν πολύ παρόμοια με αυτή των Ευρωπαίων, με τον Τζόνσον να δεσμεύεται επίσης να στείλει πακέτα στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο.

Πριν ταξιδέψει στην Ουκρανία, ο πρωθυπουργός είχε ήδη ανακοινώσει ότι θα στείλει βοήθεια ύψους 130 εκατομμυρίων δολαρίων σε όπλα στο Κίεβο. Μεταξύ των όπλων του πακέτου θα είναι αντιαεροπορικοί και αντιαρματικοί πύραυλοι, πυρομαχικά ακριβείας, εξοπλισμός νυχτερινής όρασης. Το Σάββατο, 10 Απριλίου, ωστόσο, ήδη στην Ουκρανία, ο Τζόνσον υποσχέθηκε άλλα 500 εκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια, κάτι που δείχνει πως πραγματικά αυξάνει την υποστήριξή του στα πολεμικά σχέδια του Ζελένσκι.

Είναι επίσης σημαντικό να θυμόμαστε ότι πριν από τον πρώτο γύρο διαπραγματεύσεων μεταξύ της ρωσικής και της ουκρανικής διπλωματικής αντιπροσωπείας στην Άγκυρα, ο Τζόνσον είχε τηλεφωνήσει στον Ζελένσκι και έδωσε εντολή στον Ουκρανό πρόεδρο να μην παραδεχτεί πως οι διπλωμάτες του «έδωσαν πάρα πολλά» κατά τη διάρκεια των συνομιλιών. Ο Τζόνσον φαίνεται πολύ αποφασισμένος να ισχυριστεί ότι η νίκη μπορεί να έρθει μόνο μέσω όπλων, δίνοντας εντολή στις ουκρανικές αρχές να αποφύγουν τον αποτελεσματικό διπλωματικό διάλογο.

Είναι περίεργο να δούμε πώς οι Δυτικοί θέλουν να προωθήσουν αυτήν τη σύγκρουση, με τα στρατεύματά τους να μην εμπλέκονται άμεσα στις μάχες. Η θέση των Ευρωπαίων και Βρετανών ηγετών είναι πολύ άνετη: στέλνουν χρήματα και όπλα στους Ουκρανούς για να πολεμήσουν έναν πόλεμο που δεν μπορούν να κερδίσουν, μόνο για να συνεχίσουν να αποσταθεροποιούν το ρωσικό στρατηγικό περιβάλλον και να καθυστερούν την αναπόφευκτη νίκη της ειδικής επιχείρησης της Μόσχας. Για τη Δύση, η Ουκρανία είναι μια απελπιστική περίπτωση και όσο περισσότερο διαρκέσει η σύγκρουση τόσο το καλύτερο. Αυτός είναι ένας τρόπος για να κερδίσετε χρόνο μπροστά σε ένα σενάριο αναβαλλόμενης ήττας. Οι Ουκρανοί απλώς χρησιμεύουν ως όργανα σε ένα παιχνίδι που δεν είναι ήδη δικό τους.

Επίσης, πρέπει να αναφερθεί ότι εάν το Κίεβο συνεχίσει να λαμβάνει βαρέα όπλα και να εξαπολύσει ολοένα και πιο σκληρές επιθέσεις, το Κρεμλίνο θα αναγκαστεί να αλλάξει την στρατηγική του, χρησιμοποιώντας πιθανώς μεγαλύτερο μέρος της στρατιωτικής του ικανότητας, του οποίου το δυναμικό ήταν πολύ ελεγχόμενο κατά τη διάρκεια της επιχείρησης για να αποφύγει μεγάλης κλίμακας ζημιές στον ουκρανικό λαό. Υπό αυτή την έννοια, η δυτική στρατιωτική και οικονομική «βοήθεια» απειλεί άμεσα την ειρήνη όλου του κόσμου, που υφίσταται τις συνέπειες της σύγκρουσης.

Όσο περισσότερο «αντιστέκεται» ο Ζελένσκι, τόσο περισσότερα δεινά θα πρέπει να υπομείνει ο ουκρανικός λαός για να συνεχίσει μια σύγκρουση όπου το Κίεβο έχει ήδη εν μέρει ηττηθεί.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail