Μπορεί η ΕΕ να αντέξει οικονομικά να απειλήσει και να τιμωρήσει την Κίνα;

8268513 / pixabay
Καθώς οι ΗΠΑ πιέζουν τους Ευρωπαίους συμμάχους τους να εδραιωθούν επιπλήττοντας το Πεκίνο, είναι πραγματικά εφικτή μια τέτοια ενότητα;

Τιμούρ Φομένκο - rt.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Από τότε που ξεκίνησε η σύγκρουση στην Ουκρανία, υπήρξε μια συντονισμένη προσπάθεια για να δημιουργηθεί μεγαλύτερος «διατλαντικός» έλεγχος στην εξωτερική πολιτική της Δυτικής Ευρώπης, ή για να μιλήσουμε πιο ρητά, για να ευθυγραμμιστεί με αυτήν των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι επιχειρήσεις ξένης επιρροής της Αμερικής στην ήπειρο είναι τεράστιες, που κυμαίνονται από έναν στρατό χρηματοδοτούμενων δεξαμενών σκέψης, σε συμμαχικούς δημοσιογράφους και φυσικά σε πολιτικούς. Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός πως η κατάσταση με τη Ρωσία έχει συνυφαστεί στη μακροχρόνια προσπάθεια να πειστεί η Ευρώπη να συμμορφωθεί επίσης με τις προτιμήσεις της Αμερικής για την Κίνα, επίσης, και να διαλύσει την «κληρονομιά της Μέρκελ» της δέσμευσης με το Πεκίνο.

Αυτό καθιστά τη σύνοδο κορυφής Κίνας-ΕΕ, την Παρασκευή, μια τόσο κρίσιμη συγκυρία. Είναι αναπόφευκτο ότι εφημερίδες όπως οι Financial Times προσπάθησαν να πλαισιώσουν αυτό το γεγονός σε αποκλειστικά αρνητικές αφηγήσεις για το Πεκίνο, δημοσιεύοντας ένα άρθρο με τίτλο: «Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία σφυρηλατεί νέα ενότητα του σκοπού της ΕΕ για την Κίνα» και προβλέποντας μια πιο σκληρή στάση απέναντι στην Κίνα που θα επιχειρήσει να την «πιέσει» να αποκηρύξει τη Μόσχα.

Αλλά αυτή η στάση απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Αυτό που λέει η ΕΕ και αυτό που κάνει η ΕΕ είναι συχνά δύο ξεχωριστά πράγματα, που επιδιώκουν να προβάλουν την εμφάνιση της ενότητας ανεξάρτητα από το οτιδήποτε. Στην πράξη, οι Βρυξέλλες δεν έχουν πλέον την πολιτική βούληση, την ενότητα ή τα μέσα για να αναγκάσουν συνολικά το Πεκίνο να κάνει οτιδήποτε, ειδικά αφού επιβεβαίωσε ότι η στρατηγική της εταιρική σχέση με τη Ρωσία εξακολουθεί να είναι «χωρίς όρια».

Όχι μόνο, εν προκειμένω, η φαινομενική ενότητα της ΕΕ για τη Ρωσία, την οποία το άρθρο των Financial Times επιχειρεί να χαρακτηρίσει ως «έκπληξη» για το Πεκίνο, είναι σημαντικά υπερβολική, αλλά φαίνεται ακόμη λιγότερο εύλογο πως το μπλοκ έχει την πολιτική βούληση να αντέξει τον πόνο μιας μετωπικής σύγκρουσης εναντίον ενός πολύ ισχυρότερου οικονομικού εταίρου όπως η Κίνα, η οποία είναι πλέον μεγαλύτερη από ολόκληρη την ΕΕ ως προς το ονομαστικό ΑΕΠ.

Είτε έτσι είτε αλλιώς, φαίνεται ξεκάθαρο πως η οδός ευθυγράμμισης με τα συμφέροντα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής πρόκειται να κάνει τη Δυτική Ευρώπη πιο αδύναμη, φτωχότερη και λιγότερο σχετική από ποτέ – χαρακτηριστικό της αυτο-δολιοφθοράς που έχει συχνά επιβάλει στον εαυτό της κατ' εντολή της Ουάσιγκτον .

Η προσέγγιση των δυτικών εθνών απέναντι στην Κίνα σε σχέση με την Ουκρανία είναι ολοένα και περισσότερο αυτή του να έχουν το κέικ τους και να το τρώνε επίσης – το Πεκίνο παρουσιάζεται ως αντίπαλος κι ανταγωνιστής. Απεικονίζεται συνεχώς με καχυποψία, περιφρόνηση και σκεπτικισμό στα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης. Υπάρχει μια κίνηση προσπάθειας και στρατιωτικοποίησης ολόκληρου του περιβάλλοντος, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να προτρέπουν τις ευρωπαϊκές χώρες να υιοθετήσουν στρατηγικές «Ινδο-Ειρηνικού», να στείλουν πολεμικά πλοία στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και να υποστηρίξουν την Ταϊβάν, ενώ οι σχέσεις μαζί της παρουσιάζονται ως δυαδικός αγώνας για κυριαρχία μεταξύ αυταρχισμού και φιλελεύθερης δημοκρατίας.

Τα τελευταία δύο χρόνια, η καλή θέληση που επέδειξε συλλογικά η Δύση προς την Κίνα ήταν ελάχιστη. Ενώ το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης δεν ήταν στο ίδιο επίπεδο με τα αγγλόφωνα έθνη, οι προσπάθειες των ΗΠΑ να αλλάξουν τις κατευθύνσεις έγιναν αισθητές μέσω των καναλιών επιρροής τους. Ωστόσο, παρά το γεγονός αυτό, η Κίνα εξακολουθεί να αναμένεται να συνεργαστεί και να κάνει τις προσφορές της Δύσης σε διάφορα πράγματα που εξυπηρετούν τα δικά της συμφέροντα, συχνά υπό την πλάτη διαφόρων απειλών.

Είναι αναπόφευκτο σε μια τέτοια στάση η Κίνα να συνεχίσει να βλέπει την στρατηγική της συνεργασία με τη Ρωσία ως πολύπλευρη και κρίσιμη. Γιατί το Πεκίνο να ρίξει τη Μόσχα κάτω από το λεωφορείο υπέρ της Δύσης, όταν η Δύση ρητά δε δείχνει καμία καλή θέληση ή πρόθεση προς την Κίνα; Το Πεκίνο έχει δίκιο να αντισταθμίζει τις επιλογές και τα συμφέροντά του ανάλογα. Αν και αυτό μπορεί να μη συνεπάγεται την πλήρη έγκριση της κατάστασης στην Ουκρανία, ούτε και την καταδίκη της κατόπιν αιτήματος ορισμένων χωρών. Η αντιστάθμιση της Κίνας είναι συνετή και στρατηγική – θα ήταν αφελές να εμπιστευτούμε τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους. Εάν υπάρχει οποιαδήποτε συνεργασία ή εύνοια για αυτήν την κατάσταση, το Πεκίνο έχει το δικαίωμά του να απαιτήσει υψηλό τίμημα ως αντάλλαγμα. 

Θέλουν τα μέλη της ΕΕ ειρηνευτικές συνομιλίες; Στη συνέχεια, για παράδειγμα, η προώθηση της συνολικής επενδυτικής συμφωνίας Κίνας-ΕΕ (CAI) πρέπει να είναι μέρος της ή να τερματιστεί ο γελοίος τυχοδιωκτισμός της Λιθουανίας σχετικά με την Ταϊβάν. Πέρα από την σκληρή ρητορική, πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι η ΕΕ δεν είναι σε θέση δύναμης αυτήν την στιγμή να απωθήσει σοβαρά την Κίνα, ακόμη κι αν το θέλει. Η ετήσια πρόβλεψη για την οικονομική ανάπτυξη της Γερμανίας μειώθηκε σε μόλις 1,8% καθώς οι καταστροφικές ενεργειακές της πολιτικές αρχίζουν να ξεδιπλώνονται, ενώ ο πληθωρισμός έφτασε σε ρεκόρ σχεδόν 10% στην Ισπανία. Μπορεί η ΕΕ να αντέξει οικονομικά να απειλήσει και να τιμωρήσει την Κίνα; Και θα το υποστηρίξει κάθε κράτος της ΕΕ; Δεν υπάρχει περίπτωση.

Έτσι, πέρα ​​από τη συνήθη πολιτική στάση, η Κίνα θα προσεγγίσει τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ με οξυδέρκεια και πραγματισμό, κρατώντας προσεκτικά και διακριτικά το χέρι της διασφαλίζοντας ότι δε θέλει να κουνήσει το σκάφος. Η Ευρώπη, φυσικά, μπορεί να μην είναι φιλική ή συμβιβαστική προς την Κίνα όπως ήταν κάποτε, δεδομένων των επιρροών που ασκούνται σε αυτήν, αλλά αυτό είναι ένα εντελώς διαφορετικό παιχνίδι από το να ενωθεί ή να έχει τον χώρο να απωθήσει το Πεκίνο ως μπλοκ, δεδομένου ότι μετά βίας το κάνει με τη Μόσχα. Αλλά τελικά, εάν οι ευρωπαϊκές χώρες θέλουν πραγματικά αποτελέσματα εδώ, θα πρέπει να είναι πρόθυμες να δώσουν τουλάχιστον όσο θέλουν στην προσέγγισή τους στην Κίνα και να σταματήσουν να πιστεύουν στις υπερατλαντικές φαντασιώσεις. Θα πρέπει επιτέλους να αναρωτηθούν: Υπάρχει πραγματικά η αυτοαποκαλούμενη στρατηγική αυτονομία τους; Ή μήπως πρόκειται να απορρίψουν τη διπλωματία win-win με τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους τους για να ανταποκριθούν στους ενδοιασμούς της Ουάσιγκτον; Είναι πολύ κρίσιμη ώρα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail