Η Τουρκία θα διορίσει εκ νέου απεσταλμένο στην Αίγυπτο

Η τουρκική πρεσβεία στο Κάιρο - Φώτο του Γαλλικού Πρακτορείου
Freepen.gr - Η Τουρκία πρόκειται να διορίσει εκ νέου πρεσβευτή στην Αίγυπτο, τερματίζοντας μια αντιπαράθεση εννέα ετών, καθώς επιδιώκει να επιδιορθώσει τους ξεφτισμένους δεσμούς της με το Κάιρο, ανέφερε την Τρίτη το Middle East Eye, επικαλούμενο δύο άγνωστους Τούρκους αξιωματούχους.

Ο Salih Mutlu Şen, πρώην εκπρόσωπος της Τουρκίας στον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC), θα είναι ο νέος πρεσβευτής της Άγκυρας στη χώρα, ανέφερε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος.

Η Τουρκία και η Αίγυπτος απέσυραν τους αντίστοιχους πρεσβευτές τους το 2013, όταν οι σχέσεις διακόπηκαν μετά την άνοδο στην εξουσία του Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι με στρατιωτικό πραξικόπημα. Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είχε σφυρηλατήσει στενούς δεσμούς με τον έκπτωτο Αιγύπτιο Πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι, αντιτάχθηκε σθεναρά στην στρατιωτική ανάληψη και κατήγγειλε συχνά τον Ελ Σίσι ως δικτάτορα.

Η Τουρκία ζητά τώρα επιβεβαίωση από την κυβέρνηση του Καΐρου ότι ο Şen μπορεί να υπηρετήσει στη θέση, ανέφερε το Middle East Eye.

Πέρυσι, η Αίγυπτος και η Τουρκία επανέλαβαν τις διπλωματικές επαφές, πραγματοποιώντας γύρους διερευνητικών συνομιλιών σε επίπεδο υφυπουργού Εξωτερικών τον Μάιο και τον Σεπτέμβριο.



Η Τουρκία έδωσε επίσης εντολή στα τηλεοπτικά κανάλια που συνδέονται με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα με έδρα την Κωνσταντινούπολη να σταματήσουν την κριτική στην Αίγυπτο πριν αρκετούς μήνες ως ένα βήμα προσέγγισης προς το Κάιρο.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail