Μέσω της Νότιας Ουκρανίας, η Ρωσία βλέπει «μια άλλη διαδρομή» στην Υπερδνειστερία της Μολδαβίας

Russian and Transnistrian soldiers march together on May 9, 2016, on the streets during a military ceremony held in Tiraspol, the breakaway region of Transnistria. Photo: Transnistrian diplomacy website
Freepen.gr -
Καθιερώνοντας τον έλεγχο στη νότια Ουκρανία, η Ρωσία θα εξασφαλίσει «μια άλλη διαδρομή» προς την αποσχισθείσα περιοχή της Μολδαβίας, Υπερδνειστερία, όπου εδρεύουν τα ρωσικά στρατεύματα μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, δήλωσε την Παρασκευή ένας ανώτερος Ρώσος στρατιωτικός διοικητής.

«Ο έλεγχος στη νότια Ουκρανία είναι ένας άλλος δρόμος προς την Υπερδνειστερία, όπου υπάρχουν επίσης στοιχεία ότι καταπιέζεται ο ρωσόφωνος πληθυσμός», δήλωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο τον υποστράτηγο Rustam Minnekayev.

Τέτοια σχόλια, που απηχούν μέρος του επίσημου σκεπτικού του Κρεμλίνου για εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, θα τροφοδοτήσουν την ανησυχία στη Μολδαβία για τις ρωσικές προθέσεις στην περιοχή των ανταρτών, γράφει το πρακτορείο BIRN.

Καταλαμβάνοντας τμήματα της νότιας Ουκρανίας, η Ρωσία θέλει ένα χερσαίο διάδρομο μεταξύ της Κριμαίας, την οποία προσάρτησε η Ρωσία το 2014, και της περιοχής Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας, όπου οι ρωσικές δυνάμεις συγκεντρώνουν τώρα τις προσπάθειές τους.

 
Τα λόγια του Minnekayev μπορεί να υποδηλώνουν ακόμη μεγαλύτερες φιλοδοξίες. Ορισμένοι Ουκρανοί και Μολδαβοί στρατιωτικοί αναλυτές υποπτεύονται ότι η Ρωσία σχεδιάζει να εμπλέξει τις δυνάμεις της, καθώς και τοπικούς παραστρατιωτικούς, στην Υπερδνειστερία σε μια επίθεση στο κοντινό λιμάνι της Οδησσού στη Μαύρη Θάλασσα.

Η Ρωσία έχει περίπου 2.000 στρατιώτες στην Υπερδνειστερία από το 1992. Ένα μέρος ανήκει σε μια ειρηνευτική αποστολή που έχει εντολή να βρίσκεται στο έδαφος της Μολδαβίας. Η άλλη είναι η Επιχειρησιακή Ομάδα Ρωσικών Στρατευμάτων, OGRT, η οποία φυλάει μια τεράστια αποθήκη πυρομαχικών και θεωρείται παράνομη από τη Μολδαβία και τη Δύση.

Το OGTR υπάγεται στη Δυτική Περιφέρεια του ρωσικού στρατού, με έδρα την Αγία Πετρούπολη.

Ο Minnekayev, αναπληρωτής διοικητής της Κεντρικής Στρατιωτικής Περιφέρειας της Ρωσίας, μιλούσε στην ετήσια συνάντηση της Ένωσης Αμυντικών Βιομηχανιών της Περιφέρειας Σβερντλόφσκ.

«Φαίνεται ότι είμαστε τώρα σε πόλεμο με όλο τον κόσμο, όπως ήταν στον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο, ολόκληρη η Ευρώπη, ολόκληρος ο κόσμος είναι εναντίον μας. Έτσι κι αλλιώς ποτέ δεν τους άρεσε η Ρωσία», είπε.

«Δεν ξεκινήσαμε αυτόν τον πόλεμο, αλλά θα τον τελειώσουμε».
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail