Οι Αμερικανοί οδηγοί προκαλούν έλλειψη καυσίμων στο Μεξικό

IADE-Michoko / pixabay
Freepen.gr -
Το Μεξικό αναγκάστηκε να ακυρώσει τις επιδοτήσεις βενζίνης σε περιοχές που συνορεύουν με τις ΗΠΑ, καθώς Αμερικανοί οδηγοί συρρέουν στην περιοχή για να προμηθευτούν φθηνότερα καύσιμα.

«Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι τιμές της βενζίνης είναι υψηλότερες από ό,τι στο Μεξικό, και οι πολίτες αυτής της χώρας περνούν τα σύνορα για να προμηθευτούν απόθεμα», ανέφερε το Υπουργείο Οικονομικών του Μεξικού σε δήλωση το Σάββατο, προσθέτοντας πως οι παραμεθόριες περιοχές υποφέρουν τώρα από έλλειψη βενζίνης «από μια ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης».

Το υπουργείο συνέχισε ανακοινώνοντας ότι η πολιτική επιδοτήσεων της χώρας, που εισήχθη πρόσφατα για την καταπολέμηση των αυξανόμενων τιμών των καυσίμων, δεν θα εφαρμοστεί στις παραμεθόριες περιοχές με τις ΗΠΑ από τις 2 Απριλίου έως τις 8 Απριλίου.

Η αναστολή ισχύει για πόλεις στις πολιτείες Tamaulipas, Nuevo Leon, Coahuila, Chihuahua, Sonora και Baja California, συμπεριλαμβανομένης της Τιχουάνα, που θεωρείται μία από τις πιο πολυσύχναστες συνοριακές διελεύσεις του κόσμου.

 
Οι τιμές της βενζίνης στις ΗΠΑ έσπασαν ιστορικά ρεκόρ τον περασμένο μήνα, καθώς οι παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου εκτοξεύτηκαν εν μέσω προβλημάτων εφοδιασμού σε σχέση με τη στρατιωτική επιχείρηση της Μόσχας στην Ουκρανία και τις επακόλουθες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, οι οποίες πολλοί φοβούνται ότι θα μπορούσαν να βλάψουν την ικανότητα της Ρωσίας να εξάγει πετρέλαιο. Η χώρα είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής πετρελαίου στον κόσμο στις παγκόσμιες αγορές, εξάγοντας περίπου 2,85 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA).

Παρά την παγκόσμια άνοδο της τιμής του πετρελαίου, ωστόσο, οι Μεξικανοί αυτοκινητιστές έχουν μέχρι στιγμής γλιτώσει από το υψηλότερο κόστος καυσίμων λόγω της επιδότησης που εισήγαγε πρόσφατα η κυβέρνηση. Το ίδιο το Μεξικό είναι μεγάλος παραγωγός και εξαγωγέας πετρελαίου και η κυβέρνηση δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι σχεδιάζει να συνεχίσει να επιδοτεί τη βενζίνη στην αντλία χρησιμοποιώντας τα πρόσθετα έσοδα που εισπράττει από τις υψηλότερες τιμές στις εξαγωγές πετρελαίου. Ο υπουργός Οικονομικών Rogelio Ramirez δήλωσε πρόσφατα πως το Μεξικό θα είναι σε θέση να διατηρήσει το αυξανόμενο κόστος μέσω των επιδοτήσεων ακόμη και αν η τιμή του αργού πετρελαίου εκτιναχθεί στα 155 δολάρια το βαρέλι.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail