Στενές σχέσεις με την Ινδία επιδιώκει η Κίνα - Τι απαιτεί το Νέο Δελχί

Freepen.gr - Ο πρεσβευτής της Κίνας στην Ινδία Sun Weidong είπε ότι η Ινδία και η Κίνα θα πρέπει να εργαστούν για να διατηρήσουν τους δεσμούς τους στον «σωστό δρόμο», αποβλέποντας μια «μακροπρόθεσμη προοπτική» των διμερών σχέσεων.

Ο πρέσβης μιλούσε με αφορμή την 72η επέτειο από τη σύναψη διπλωματικών δεσμών μεταξύ Κίνας και Ινδίας, αναφέρει το theprint.in.

«Σήμερα συμπληρώνονται 72 χρόνια από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Κίνας & Ινδίας. Ας μείνουμε στη μακροπρόθεσμη προοπτική, στη νοοτροπία κερδοφορίας και στην στάση συνεργασίας, να διατηρήσουμε την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων στη σωστή πορεία και να φέρουμε περισσότερα οφέλη στους λαούς μας», ανέφερε ο απεσταλμένος σε ένα tweet.

Ινδία-Κίνα σύναψαν διπλωματικούς δεσμούς τη δεκαετία του 1950, βασισμένες στις Πέντε Αρχές της Ειρηνικής Συνύπαρξης.

Οι δηλώσεις του Κινέζου απεσταλμένου έρχονται τη στιγμή που το Πεκίνο επιθυμεί να δει τον Πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι να επισκέπτεται την Κίνα για να συμμετάσχει στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής των BRICS.

 
Η παρουσία του Ινδού Πρωθυπουργού στη Σύνοδο Κορυφής των BRICS ήταν επίσης ένας από τους λόγους για τους οποίους ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών και σύμβουλος επικρατείας Wang Yi βρέθηκε στην Ινδία σε περιοδεία.

Κατά τη συνάντησή του με τον Γουάνγκ, ο υπουργός Εξωτερικών Σ. Τζαϊσανκάρ του είχε, ωστόσο, πει ότι αν δεν υπάρξει ειρήνη στις συνοριακές περιοχές, οι διμερείς δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών δεν μπορούν να επανέλθουν στην κανονικότητα.

Η Ινδία και η Κίνα έχουν εμπλακεί σε μια σκληρή συνοριακή αντιπαράθεση από τον Απρίλιο-Μάιο του 2020 στον ανατολικό τομέα του Λαντάκ, όπου σημειώθηκαν επίσης δολοφονίες 20 Ινδών στρατιωτών στην κοιλάδα Galwan τον Ιούνιο του 2020.

Έκτοτε έχουν πραγματοποιηθεί αρκετοί γύροι συνομιλιών σε επίπεδο στρατιωτικών διοικητών και διπλωματών, αλλά η διαδικασία αποδέσμευσης και αποκλιμάκωσης δεν πραγματοποιήθηκε με ταχύ τρόπο, καθώς μεγάλος αριθμός στρατευμάτων εξακολουθεί να παραμένει συγκεντρωμένος και στις δύο πλευρές των συνόρων.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail