Οι ρωσικές δυνάμεις επιταχύνουν την προέλασή τους στη Μαριούπολη

Ο ρωσικός στρατός και οι ένοπλες δυνάμεις της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ (DPR) επιτάχυναν την προέλασή τους στη Μαριούπολη.

southfront.org - Παρουσίαση Freepen.gr

Στις 8 Απριλίου, οι ρωσικές δυνάμεις και οι δυνάμεις της DPR έκαναν μια σημαντική ανακάλυψη. Με ελάχιστη δύναμη πυρός, οι δυνάμεις κατάφεραν να εισβάλουν στο λιμάνι της Μαριούπολης, που ήταν ένα από τα βασικά προπύργια των ουκρανικών στρατευμάτων, των εθνικιστών του Αζόφ και των ξένων μισθοφόρων.

Αφού κατέλαβαν το μεγαλύτερο μέρος του λιμανιού, οι δυνάμεις της DPR άρχισαν να εκκενώνουν τα πληρώματα των πολιτικών σκαφών που είχαν κολλήσει εκεί. Από το Φεβρουάριο, ναύτες από διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένων πολιτών της Ουκρανίας, κρατήθηκαν όμηροι από τους εθνικιστές του Αζόφ και χρησιμοποιήθηκαν από τα ουκρανικά στρατεύματα ως ανθρώπινες ασπίδες.

Κατά την υποχώρηση από το λιμάνι, τα υπολείμματα των ουκρανικών στρατευμάτων και των εθνικιστών κατέλαβαν δύο ξένα πλοία. Κρατώντας ομήρους τα πληρώματα αυτών των σκαφών, οι εθνικιστές του Αζόφ άρχισαν να πυροβολούν από τα καταστρώματα με όλμους 120 mm, διάφορους τύπους χειροβομβίδων και φορητά όπλα.

Ενώ ορισμένα ουκρανικά στρατεύματα και εθνικιστές εξακολουθούν να προσπαθούν να κρατηθούν στο λιμάνι, άλλοι προσπαθούν να φύγουν δια θαλάσσης.

Στις 9 Απριλίου, ο ρωσικός στρατός απέτρεψε μια προσπάθεια των ουκρανικών στρατευμάτων να σπάσουν την πολιορκία της Μαριούπολης στο πλοίο ξηρού φορτίου Apache με σημαία Μάλτας. Η απόπειρα απέτυχε και το πλοίο συνελήφθη μαζί με το πλήρωμά του.

Οι πρόσφατες επιχειρήσεις των δυνάμεων της Ρωσίας και της DPR στη Μαριούπολη δεν περιορίστηκαν στο λιμάνι της πόλης. Από τις 11 Απριλίου, σχεδόν όλες οι κατοικημένες περιοχές της πόλης είχαν εκκαθαριστεί. Αρκετά hotspot της ουκρανικής αντίστασης έφυγαν στην περιοχή Primorskiy, όπου συνεχίζονται οι οδομαχίες κατά μήκος της κεντρικής λεωφόρου, και στις κεντρικές συνοικίες της πόλης.

Στις 10 Απριλίου, η σημαία της DPR υψώθηκε πάνω από το κτίριο διοίκησης της πόλης Μαριούπολη. Οι σημαίες της DPR κυματίζουν ήδη πάνω από τις συνοικίες Kalmius και Left-Bank της πόλης.

Επί του παρόντος, τα περισσότερα από τα εναπομείναντα ουκρανικά στρατεύματα, εθνικιστές του Αζόφ και ξένοι μισθοφόροι στη Μαριούπολη πολιορκούνται στο εργοστάσιο χάλυβα Azovstal και στο εργοστάσιο Ilyich.

Ενώ η Μαριούπολη παραμένει μια από τις πιο καυτές γραμμές του μετώπου στο Donbass, οι σφοδρές συγκρούσεις συνεχίζονται στα άλλα μέτωπα της περιοχής, ειδικά στις περιοχές Izium και Severodonetsk.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μονάδες της LPR (Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ) κατάφεραν να ελέγξουν τα χωριά Krimskoe και Prichepilovka, ενισχύοντας τη ζώνη ελέγχου κοντά στο χωριό Novotoshkovskoye. Μετά από ένα μαζικό βομβαρδισμό πυροβολικού του Σεβεροντόνετσκ, οι δυνάμεις της LPR επιχείρησαν να εισβάλουν στην πόλη. Οι μονάδες της AFU (Ενοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας) απέκρουσαν την επίθεση.

Εν τω μεταξύ, ο ρωσικός στρατός συνέχισε τις πυραυλικές του επιθέσεις σε στρατιωτικούς στόχους σε διάφορες περιοχές της Ουκρανίας.

Στις 10 Απριλίου, οι ρωσικοί πύραυλοι Kalibr κατέστρεψαν το τμήμα αντιαεροπορικών πυραύλων S-300 που ήταν κρυμμένο σε ένα υπόστεγο στα νότια προάστια της πόλης Dnepropetrovsk. Πρόσφατα παραδόθηκε στην Ουκρανία από μια ευρωπαϊκή χώρα, πιθανώς τη Σλοβακία. Τέσσερις εκτοξευτές S-300 και έως και 25 άτομα προσωπικό των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων εξουδετερώθηκαν.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ρωσικοί πύραυλοι κατέστρεψαν τη βάση επισκευής όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού των ουκρανικών δυνάμεων αεράμυνας κοντά στη Velikaya Novoselovka, συμπεριλαμβανομένων των αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων Buk-M1 και Osa-AKM.

Δύο αποθήκες πυρομαχικών καταστράφηκαν κοντά στο Nikolaev και στο Zhovtnevoye και ένα ραντάρ φωτισμού και καθοδήγησης του αντιαεροπορικού συστήματος πυραύλων S-300 καταστράφηκε στην περιοχή Uspenovka.

Ως αποτέλεσμα χτυπημάτων υψηλής ακρίβειας στις περιοχές των χωριών Vozdvizhenka-2 και Ivanovka της περιοχής του Ντόνετσκ, εννέα άρματα μάχης, πέντε αυτοκινούμενες εγκαταστάσεις πυροβολικού 2S3 «Acacia», πέντε εκτοξευτές πολλαπλών ρουκετών BM-21 «Grad» καταστράφηκαν και περισσότεροι από 60 εθνικιστές εξουδετερώθηκαν.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, δύο ουκρανικά αεροσκάφη Su-25 καταρρίφθηκαν κοντά στο χωριό Izyum.

Υποφέροντας μεγάλες απώλειες, οι Ουκρανοί εθνικιστές φέρεται να ετοιμάζονται να βελτιώσουν τις προπαγανδιστικές τακτικές τους.

Στις 10 Απριλίου, η Ρωσία αποκάλυψε ότι οι Ουκρανοί στρατιώτες είχαν εξορύξει δεξαμενές με χλώριο σε μια επιχείρηση ύδρευσης στην περιοχή Popyasnaya ως μέρος ενός σχεδίου για να τις ανατινάξουν όταν οι δυνάμεις της LPR θα πλησίαζαν την πόλη. Νωρίτερα, στις 5 Απριλίου, μια δεξαμενή οξέος στο 1ο εργαστήριο του εργοστασίου Zarya ανατινάχθηκε στην πόλη Rubezhnoye.

Η Ρωσία αποκάλυψε επίσης ότι με την υποστήριξη της Δύσης το Κίεβο σχεδιάζει περισσότερες προκλήσεις με σφαγές αμάχων στην LPR για να ρίξει την ευθύνη για αυτό στις ρωσικές δυνάμεις.

Η Δύση δεν φαίνεται να σχεδιάζει να μειώσει την υποστήριξή της στο καθεστώς του Κιέβου σύντομα. Στις 9 Απριλίου, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον πραγματοποίησε αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Κίεβο, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο Ζελένσκι. Μετά την επίσκεψη, το Ηνωμένο Βασίλειο υποσχέθηκε να προμηθεύσει τις δυνάμεις του Κιέβου με 120 τεθωρακισμένα οχήματα και πυραύλους κατά πλοίων.

Οι κραυγαλέες προσπάθειες της Δύσης να παρατείνει τον πόλεμο στην Ουκρανία με τις ελπίδες να «νικήσει» τη Ρωσία πιθανότατα θα συνεχιστούν σε βάρος του ουκρανικού λαού.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail