Ειδικοί φοβούνται ότι Κίνα και Ρωσία θέλουν πυρηνικά οπλισμένους υπερηχητικούς πυραύλους

Υπερηχητικός πύραυλος Tsirkon. Πίστωση εικόνας: Creative Commons.
Η Κίνα και η Ρωσία ενδέχεται να αναπτύσσουν υπερηχητικούς πυραύλους ικανούς να φέρουν πυρηνικές κεφαλές. Αλλά τα υπερηχητικά όπλα των ΗΠΑ σχεδιάζονται μόνο για να φέρουν συμβατικές κεφαλές. Μήπως αυτό θέτει την Αμερική σε μειονεκτική θέση στον παγκόσμιο αγώνα υπερηχητικών εξοπλισμών; Ή μήπως το υπάρχον πυρηνικό οπλοστάσιο των ΗΠΑ παρέχει επαρκή αποτρεπτικό παράγοντα;

Μάικλ Πεκ - 19fortyfive.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι οι πιο τρομεροί αντίπαλοι της Αμερικής επιδιώκουν επιθετικά υπερηχητικά όπλα, τα οποία ταξιδεύουν ταχύτερα από 5 Mach και επομένως είναι πιο δύσκολο να αναχαιτιστούν. Η Κίνα και η Ρωσία «έχουν και οι δύο μια σειρά από προγράμματα υπερηχητικών όπλων και πιθανότατα έχουν τοποθετήσει επιχειρησιακά υπερηχητικά ολισθηρά οχήματα — δυνητικά οπλισμένα με πυρηνικές κεφαλές», σύμφωνα με μια νέα έκθεση της Υπηρεσίας Ερευνών του Κογκρέσου . «Τα περισσότερα υπερηχητικά όπλα των ΗΠΑ, σε αντίθεση με αυτά στη Ρωσία και την Κίνα, δεν έχουν σχεδιαστεί για χρήση με πυρηνική κεφαλή. Ως αποτέλεσμα, τα υπερηχητικά όπλα των ΗΠΑ πιθανότατα θα απαιτούν μεγαλύτερη ακρίβεια και θα είναι τεχνικά πιο δύσκολο να αναπτυχθούν από τα πυρηνικά κινεζικά και ρωσικά συστήματα».

Το πιο διαβόητο, η Κίνα πέρυσι δοκίμασε ένα HGV - βασισμένο σε ένα Σοβιετικό Σύστημα Βομβαρδισμού Κλασματικής Τροχιάς της δεκαετίας του 1960 (FOBS) - το οποίο εκτέλεσε μια μερική τροχιά πριν κατέβει πάνω από το νότιο ημισφαίριο. Θεωρητικά, αυτό θα μπορούσε να αποτρέψει τα αμερικανικά ραντάρ αντιπυραυλικής άμυνας που βλέπουν προς τα βόρεια για να ανιχνεύσουν πυραύλους που έρχονται πάνω από τον Βόρειο Πόλο.

Οι ΗΠΑ ανταποκρίθηκαν καθυστερημένα με τουλάχιστον μισή ντουζίνα προγράμματα υπερηχητικών όπλων, με περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε ερευνητική χρηματοδότηση που ζητήθηκε για τον στρατιωτικό προϋπολογισμό του 2022. Αυτά περιλαμβάνουν ένα κοινό όχημα ολίσθησης ώθησης που μπορεί να τοποθετηθεί πάνω από πυραύλους του Πολεμικού Ναυτικού και του Στρατού που εκτοξεύονται από θάλασσα και ξηρά. Το πρόγραμμα υπερηχητικών όπλων μεγάλης εμβέλειας του Στρατού (LHRW) στοχεύει σε ένα όπλο με βεληνεκές τουλάχιστον 1.725 μίλια. Εν τω μεταξύ, η Πολεμική Αεροπορία αναπτύσσει το Air-Launched Rapid Response Weapon (ARRW) με βεληνεκές 1.000 μιλίων και πρόσφατα δοκίμασε τον πύραυλο scramjet που έχει σχεδιαστεί από την DARPA Hypersonic Air-breathing Weapon Concept (HAWC).

Αλλά κανένα από τα αμερικανικά όπλα δεν έχει σχεδιαστεί για να φέρει πυρηνική κεφαλή. Το ερώτημα είναι αν αυτό κάνει διαφορά στην πυρηνική ισορροπία του τρόμου.

Με την πρώτη ματιά, τα υπερηχητικά όπλα αποσταθεροποιούν. Σε αντίθεση με τους πυραύλους ICBM που ταξιδεύουν σε γρήγορες αλλά προβλέψιμες βαλλιστικές τροχιές, οι υπερηχητικοί πύραυλοι και τα ανεμόπτερα μπορούν να ελίσσονται με υψηλή ταχύτητα στην ατμόσφαιρα για να αποφύγουν τον εντοπισμό και την αναχαίτιση από συστήματα πυραυλικής άμυνας. Αυτό αυξάνει την πιθανότητα ενός υπερηχητικού πυρηνικού πρώτου χτυπήματος.

Επιπλέον, οι υπερηχητικές συσκευές περιπλέκουν τον έλεγχο των όπλων επειδή είναι δύσκολο να προσδιοριστεί εάν ένας εξαιρετικά γρήγορος πύραυλος φέρει συμβατική ή πυρηνική κεφαλή. Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο το Κογκρέσο απέρριψε μια ιδέα του Πολεμικού Ναυτικού για τοποθέτηση συμβατικών κεφαλών σε ICBM Trident το 2008.

Το πρόβλημα είναι ότι η πυρηνική αποτροπή είναι κάτι περισσότερο από ένα ζήτημα ταχέων πυραύλων. Για να «κερδίσετε» έναν πυρηνικό πόλεμο σημαίνει να εξαλείψετε εντελώς τα πυρηνικά όπλα ενός αντιπάλου προτού μπορέσουν να σας χτυπήσουν. Επομένως, η Κίνα ή η Ρωσία θα πρέπει να είναι απολύτως βέβαιες ότι ένα πρώτο χτύπημα θα εξάλειφε τα αμερικανικά ICBM. Και πώς τα υπερηχητικά ανεμόπτερα θα στόχευαν τα αμερικανικά υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων που ταξιδεύουν κάτω από τον ωκεανό;

Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να ξοδέψουν χρόνο και χρήμα για να προσθέσουν πυρηνικές κεφαλές στους υπερηχητικούς πυραύλους τους. Ή, πιο λογικά, θα μπορούσαν να εστιάσουν σε συμβατικά οπλισμένους υπερηχητικούς σε στόχους ευαίσθητους στο χρόνο που πρέπει να χτυπηθούν γρήγορα. Και να αφήσουν το υπάρχον πυρηνικό οπλοστάσιο της Αμερικής να χειριστεί την πυρηνική αποτροπή.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail