Το Κίεβο δηλώνει έτοιμο να επιτεθεί στη Γέφυρα της Κριμαίας με την πρώτη ευκαιρία

Η ουκρανική κυβέρνηση φαίνεται να είναι πρόθυμη να αυξήσει περαιτέρω τις στρατιωτικές της ενέργειες μόνο και μόνο για να συνεχίσει μια σύγκρουση στην οποία δεν έχει καμία πιθανότητα να κερδίσει. Στις 21 Απριλίου, ένας αξιωματούχος του Κιέβου ανακοίνωσε ότι πρόκειται να βομβαρδίσουν και να καταστρέψουν τη γέφυρα της Κριμαίας.

Lucas Leiroz, ερευνητής στις Κοινωνικές Επιστήμες στο Rural Federal University του Ρίο ντε Τζανέιρο, γεωπολιτικός σύμβουλος - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Σε πρόσφατη ομιλία του, ο Γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας, Oleksiy Danilov, αποκάλυψε πως οι ένοπλες δυνάμεις του Κιέβου είναι έτοιμες να επιτεθούν στη γέφυρα ανά πάσα στιγμή, έχοντας σχέδια να δράσουν με την πρώτη δυνατή ευκαιρία. Τα λόγια του κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο Radio NV δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για τις προθέσεις της Ουκρανίας: "Αν είχαμε τη δυνατότητα να το κάνουμε, θα το είχαμε ήδη κάνει. Εάν υπάρχει ευκαιρία να το κάνουμε, σίγουρα θα το κάνουμε". Ο Ντανίλοφ σχολίασε επίσης τους λόγους πίσω από το σχέδιο, αναφέροντας την στρατηγική αξία της γέφυρας, η καταστροφή της οποίας θα εμπόδιζε σε μεγάλο βαθμό την κίνηση των ρωσικών στρατευμάτων.

Υπάρχουν πολλά προβλήματα με τη δήλωση Danilov. Στην πραγματικότητα, είναι δυνατόν να μιλάμε για «στρατηγική αξία» στην καταστροφή της γέφυρας της Κριμαίας, αλλά αυτό απέχει πολύ από το να συνεπάγεται καμία δικαιολογία. Πολλά αντιανθρωπιστικά μέτρα έχουν «στρατηγική αξία», αλλά πρέπει να αποφεύγονται απλώς και μόνο επειδή είναι νομικά και ηθικά εσφαλμένες διαδικασίες. Για παράδειγμα, ακριβώς για την αποφυγή αδικαιολόγητων απωλειών αμάχων και ζημιών στην ιστορική κληρονομιά, η Μόσχα απέχει από την υπερβολική χρήση της αεροπορίας κατά τη διάρκεια της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία. Αναμφίβολα θα είχε επίσης στρατηγική αξία η κλιμάκωση της χρήσης της αεροπορίας.

Η προσεκτική μέτρηση των πράξεών του για την αποφυγή μαζικών θυμάτων θα πρέπει να είναι η στάση οποιασδήποτε πλευράς κατά τη διάρκεια μιας σύγκρουσης. Και αυτό είναι που πρέπει να αναμένεται από το Κίεβο, δεδομένου πως η καταστροφή της γέφυρας θα προκαλούσε θύματα αμάχων, καθώς στην περιοχή εξακολουθούν να κυκλοφορούν μη στρατιωτικοί και θα εμπόδιζαν πλήρως τη ροή των εμπορευμάτων μεταξύ της Κριμαίας και της υπόλοιπης ρωσικής επικράτειας, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μεγάλα ελλείμματα προσφοράς και κοινωνικές κρίσεις.

Όμως, εκτός από το ανθρωπιστικό και ηθικό επιχείρημα, ο κύριος παράγοντας είναι άλλος: το Κίεβο ανακοινώνει στρατιωτικές επιθέσεις στο κυρίαρχο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Τόσο το Κερτς όσο και το Ταμάν, πόλεις που συνδέονται με τη γέφυρα, είναι μέρος της Ρωσίας, επομένως η επίθεση θα έπληττε μια μη συνοριακή ρωσική ζώνη και την αντίστοιχη θαλάσσια επικράτειά της, προκαλώντας μια σοβαρή πρόκληση. Ο κίνδυνος κλιμάκωσης της σύγκρουσης σε κυρίαρχο έδαφος της Ρωσίας μπορεί να είναι πολύ υψηλός για την ουκρανική πλευρά.

Τα λόγια του Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αντιπροέδρου του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, επιβεβαιώνουν αυτήν την πρόβλεψη αντίδρασης σε περίπτωση επίθεσης: «Ελπίζω ότι [ο Ολεξίι Ντανίλοφ] καταλαβαίνει τι θα στόχευε η Ρωσία ως αντίποινα». Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είχε ήδη ανακοινώσει ότι η Μόσχα θα ερμηνεύσει το βομβαρδισμό της γέφυρας ως τρομοκρατική επίθεση και ανακοίνωσε πως η Μόσχα ήδη ενεργεί για να αποτρέψει οποιαδήποτε ουκρανική ενέργεια σχετικά με αυτό: «Μια τέτοια δήλωση [σχετικά με τον πιθανό βομβαρδισμό της Γέφυρας της Κριμαίας] δεν είναι παρά μια ανακοίνωση μιας πιθανής τρομοκρατικής ενέργειας. αυτό είναι απαράδεκτο (...) Λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας και προφυλάξεις από την αρμόδια υπηρεσία γύρω από τη γέφυρα και όλες τις στρατηγικές εγκαταστάσεις».

Ωστόσο, είναι απαραίτητο να τονιστεί η παράλειψη δυτικών χωρών και διεθνών οργανισμών σε αυτή την περίπτωση. Το Κίεβο ανακοινώνει ότι οργανώνει τρομοκρατικές συμπεριφορές και η Μόσχα το καταδικάζει, αλλά χωρίς καμία δήλωση της υπόλοιπης διεθνούς κοινωνίας. Η αγνόηση των απειλών του Κιέβου φαίνεται να έχει γίνει τυπική, συνηθισμένη δράση τα τελευταία χρόνια, ενώ, από την άλλη, οι ενέργειες του ρωσικού στρατού καταδικάζονται αυτόματα.

Τέλος, το Κίεβο βρίσκεται στα πρόθυρα μιας κλιμάκωσης της σύγκρουσης της οποίας δε θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τις συνέπειες. Αν όντως υπάρχει σχέδιο για την καταστροφή της γέφυρας, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να το ματαιώσετε.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail