Το ΝΑΤΟ στοχεύει την Κίνα

Το Πεκίνο θέτει μια «συστημική πρόκληση για την ασφάλεια», σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Γενς Στόλτενμπεργκ

Το ΝΑΤΟ σχεδιάζει να εμβαθύνει τη συνεργασία του με εταίρους στην Ασία ως απάντηση σε μια αυξανόμενη «πρόκληση ασφαλείας» που προέρχεται από την Κίνα, η οποία αρνείται να καταδικάσει τη συνεχιζόμενη στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία, αποκάλυψε ο γενικός γραμματέας του μπλοκ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, Γενς Στόλτενμπεργκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για Τρίτη.

Ανακοίνωσε πως το μπλοκ θα φιλοξενήσει υπουργούς Εξωτερικών από κράτη μέλη καθώς και από τη Φινλανδία, τη Σουηδία, τη Γεωργία και την ΕΕ. Ωστόσο, ο νορβηγικής καταγωγής αξιωματούχος σημείωσε επίσης ότι οι εταίροι του από την Ασία-Ειρηνικό –όπως η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα– έχουν επίσης προσκληθεί, δηλώνοντας πως η τρέχουσα κρίση ασφαλείας έχει «παγκόσμιες επιπτώσεις».

Οι υπουργοί θα συζητήσουν νέες στρατηγικές έννοιες που θα εξηγήσουν την στρατιωτική σύγκρουση στην Ουκρανία, αλλά θα συμπεριλάβουν επίσης για πρώτη φορά το θέμα της «αυξανόμενης επιρροής και των πολιτικών καταναγκασμού της Κίνας στην παγκόσμια σκηνή που αποτελούν συστημική πρόκληση για την ασφάλειά μας και τις δημοκρατίες μας».

«Βλέπουμε ότι η Κίνα δεν ήταν πρόθυμη να καταδικάσει την επιθετικότητα της Ρωσίας και ενώθηκε με τη Μόσχα αμφισβητώντας το δικαίωμα των εθνών να επιλέγουν το δικό τους δρόμο», είπε ο Στόλτενμπεργκ, υποστηρίζοντας πως οι δημοκρατίες πρέπει να υπερασπιστούν τις αξίες τους ενάντια στις «αυταρχικές δυνάμεις».

Εξέφρασε την ελπίδα ότι το μπλοκ θα μπορέσει να εμβαθύνει τη συνεργασία του με τους εταίρους του στην Ασία-Ειρηνικό σε τομείς όπως ο «έλεγχος των όπλων, ο κυβερνοχώρος, τα υβριδικά και η τεχνολογία».


Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail