Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Βαρέων Βαρών – Αποκαλύπτοντας την υποκρισία της Ουκρανίας

Στη συνεχιζόμενη κάλυψη της ρωσικής στρατιωτικής επέμβασης στην Ουκρανία από τα κύρια μέσα ενημέρωσης, έχει δοθεί μεγάλη προσοχή στους πολυάριθμους Ουκρανούς πυγμάχους υψηλού προφίλ που έχουν επιστρέψει στη χώρα της Ανατολικής Ευρώπης για να υπηρετήσουν ως στρατιωτικοί έφεδροι για το Κίεβο.

Gavin O'Reilly - southfront.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής τριών βαρών Vasiliy Lomachenko, ο νυν ενιαίος πρωταθλητής βαρέων βαρών Oleksandr Usyk και οι πρώην παγκόσμιοι πρωταθλητές βαρέων βαρών αδέρφια, Wladimir και Vitali Klitschko – νυν Δήμαρχος του Κιέβου και με καθοριστικό ρόλο στις διαδηλώσεις της έγχρωμης επανάστασης του Euromaidan – έχουν εμφανιστεί έντονα στις αναφορές των δυτικών μέσων ενημέρωσης. Απεικονίζεται το ξεκάθαρο μήνυμα ότι παρά τον τεράστιο πλούτο και τη φήμη τους, όλοι επέστρεψαν γενναία στην Ουκρανία για να αντιμετωπίσουν τις δυνάμεις ενός Χιτλερικού Βλαντιμίρ Πούτιν.

Αυτή η κάλυψη έρχεται επίσης εν μέσω της εκτεταμένης μαύρης λίστας της Ρωσίας στον αθλητικό κόσμο μετά την έναρξη της τρέχουσας στρατιωτικής επιχείρησης τους τελευταίους μήνες, με τη FIFA να έχει αναστείλει τη συμμετοχή της Ρωσίας στο επερχόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο, όλους τους αγώνες πυγμαχίας παγκόσμιου τίτλου να αναστέλλονται στη Ρωσία και τη Formula 1 να ακυρώνει το Γκραν Πρι Ρωσίας του 2022.

Ως εκ τούτου, η ανακοίνωση της Δευτέρας πως ο Oleksandr Usyk θα αντιμετωπίσει τον Βρετανό Anthony Joshua σε μια επικερδή ρεβάνς στη Σαουδική Αραβία, έχοντας νικήσει τον Άγγλο στα σημεία μπροστά σε 65.000+ κόσμο στο στάδιο Tottenham Hotspur του Λονδίνου τον περασμένο Σεπτέμβριο, καταδεικνύει την κραυγαλέα υποκρισία του δυτικού κατεστημένου – με το Ριάντ να έχει ηγηθεί ενός επταετούς πολέμου στη γειτονική Υεμένη, που οδήγησε σε μαζική πείνα και σε εκτιμώμενους θανάτους 85.000 παιδιών.

Για να κατανοήσουμε αυτήν την πολύ διαφορετική προσέγγιση τόσο για τη Ρωσία όσο και για τη Σαουδική Αραβία από τον αθλητικό κόσμο, πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ευρύτεροι γεωπολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες που παίζουν στη σχέση της Δύσης με τη Μόσχα και το Ριάντ.

Ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, η Σαουδική Αραβία, διαδραματίζει επίσης βασικό ρόλο στη διατήρηση της ηγεμονίας ΗΠΑ-ΝΑΤΟ στη Μέση Ανατολή, ενεργώντας ως πολιτικό και στρατιωτικό προπύργιο κατά του Ιράν, με την Τεχεράνη να ήταν πρώην βασικός-δυτικός σύμμαχος μέχρι την Ισλαμική Επανάσταση του 1979 που είδε τον υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, Σάχη Παχλαβί να ανατρέπεται και να αντικαθίσταται από τον αντιδυτικό και αντισιωνιστή Αγιατολάχ Χομεϊνί.

Το Μάρτιο του 2015, μετά την κατάληψη της πρωτεύουσας της Υεμένης Σαναά από τους αντάρτες Χούτι -που κατηγορούνταν εδώ και καιρό ότι υποστηρίζονται από την Τεχεράνη- θα ξεκινούσε μια αεροπορική εκστρατεία της Σαουδικής Αραβίας προκειμένου να επαναφέρει στην εξουσία τον ευνοούμενο προεδρικό υποψήφιο του Ριάντ, Abdrabbah Mansur Hadi.

Χρησιμοποιώντας βόμβες που προμήθευσαν οι ΗΠΑ και η Βρετανία και με στρατιωτικούς συμβούλους και από τις δύο χώρες για να βοηθήσουν στην επιλογή των στόχων, η Βασιλική Αεροπορία της Σαουδικής Αεροπορίας θα συνεχίσει να στοχεύει τις γεωργικές, υγειονομικές και ιατρικές υποδομές της Υεμένης, οδηγώντας σε μαζική λιμοκτονία και το μεγαλύτερο καταγεγραμμένο ξέσπασμα χολέρας στην ιστορία, μια κατάσταση που επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο από τον αποκλεισμό της Σαουδικής Αραβίας που εμποδίζει την είσοδο τροφίμων και ιατρικών προμηθειών στη χώρα – κάτι που παραμένει σε ισχύ παρά την ανακοίνωση του Ριάντ για κατάπαυση του πυρός την Τρίτη.

Παρά αυτή την επταετή επίθεση που έλαβε ελάχιστη κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης, η παγκόσμια καταδίκη της Σαουδικής Αραβίας μετά τη δολοφονία του Σαουδάραβα αντιφρονούντα Τζαμάλ Κασόγκι τον Οκτώβριο του 2018, θα είχε ως αποτέλεσμα το Ριάντ να ακολουθήσει μια εκστρατεία «αθλητικού πλυσίματος» – μια τακτική στην οποία υψηλού επιπέδου αθλητικές εκδηλώσεις και εκδηλώσεις μέσων ενημέρωσης πραγματοποιούνται στο Βασίλειο του Κόλπου προκειμένου να εξυγιανθεί η εικόνα του παγκοσμίως.

Πράγματι, αυτό επισημάνθηκε μόλις την περασμένη Παρασκευή, όταν μια πυραυλική επίθεση των ενόπλων δυνάμεων της Υεμένης εναντίον ενός βασικού διυλιστηρίου πετρελαίου στη Τζέντα έθεσε υπό αμφισβήτηση τη φιλοξενία του Grand Prix της Σαουδικής Αραβίας της Formula 1, καθώς η πίστα απέχει μόλις δέκα μίλια από το σημείο της έκρηξης.

Ο επερχόμενος αντίπαλος του Usyk, ο πρώην ενιαίος παγκόσμιος πρωταθλητής βαρέων βαρών Anthony Joshua, έπαιξε επίσης μια ακόμη επικερδή ρεβάνς εναντίον του Αμερικανού Andy Ruiz. Jr στη σαουδαραβική πόλη Ντιρίγια τον Δεκέμβριο του 2019, τον πιο υψηλού προφίλ αγώνα πυγμαχίας που πραγματοποιήθηκε στο βασίλειο της ερήμου μέχρι σήμερα.

Ωστόσο, όταν πρόκειται για τη Ρωσία, έχοντας ξεκινήσει την τρέχουσα επιχείρηση στην Ουκρανία ως απάντηση σε σχεδόν εννέα χρόνια δυτικών προκλήσεων μετά την έγχρωμη επανάσταση του Euromaidan του 2014, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής βιο-όπλων στα σύνορά της, δεν παρουσιάζεται τέτοια ευκαιρία για τη διοργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων κύρους – σε αντίθεση με τη Σαουδική Αραβία, στην οποία επιτρέπεται να φιλοξενήσει το επερχόμενο παγκόσμιο πρωτάθλημα βαρέων βαρών, παρά το γεγονός ότι είναι υπεύθυνη για μια επταετή γενοκτονία στην Υεμένη.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail