Γιατί η Ρωσία απέρριψε την 4ημερη εκεχειρία στο Ντονμπάς - Τι θέλει να αποφύγει

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Γκουτέρες κάλεσε τη Ρωσία και την Ουκρανία σε τετραήμερη εκεχειρία την παραμονή του Πάσχα για ανθρωπιστική βοήθεια και αποχώρηση πολιτών. Προηγουμένως, όλες οι κοινές προσπάθειες για την εξασφάλιση ανθρωπιστικών διαδρόμων ματαιώθηκαν από την ουκρανική πλευρά, με αποτέλεσμα οι ρωσικές δυνάμεις να παρέχουν εκκένωση από τις κατεστραμμένες από τον πόλεμο πόλεις και χωριά με δικά τους μέσα.

Στις 21 Απριλίου, η ρωσική πλευρά απέρριψε την πρόταση για «πασχαλινή εκεχειρία» σε άλλη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο Ρώσος εκπρόσωπος είπε: «Οι εκκλήσεις για ειρήνη είναι ψευδείς και ανειλικρινείς. Η περίοδος ανάπαυσης θα δώσει χρόνο στους εθνικιστές του Κιέβου να ανασυνταχθούν, να αποκτήσουν νέα όπλα και να δημοσιεύσουν πλαστά στοιχεία για τις ενέργειες των Ρώσων στρατιωτών. Η Ρωσική Ομοσπονδία θα διαχωρίσει τις ψευδο-εκκλήσεις για ειρήνη από την ειλικρινή επιθυμία να βοηθήσει την Ουκρανία να λάβει τη μόνη σωστή απόφαση. Όσο πιο γρήγορα το κάνει η Ουκρανία, παρά την επιθυμία της ΕΕ να επωφεληθεί από τον πόλεμο, τόσο καλύτερα θα είναι για τη χώρα. Ως εκ τούτου, οι στόχοι μιας ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης για την απελευθέρωση του Ντονμπάς και την αποστρατιωτικοποίηση και αποναζιστοποίηση της Ουκρανίας και την εξάλειψη των απειλών της Ρωσίας θα εκπληρωθούν».

Οι ενεργοί και έμμεσοι παράγοντες στη σύγκρουση δε συμφωνούν σε ένα καθεστώς κατάπαυσης του πυρός. Οι ΗΠΑ συζητούν ενεργά τη μελλοντική προμήθεια της Ουκρανίας με όλο και περισσότερα όπλα, και νέες χώρες εμπλέκονται όλο και περισσότερο στη συζήτηση για τις προμήθειες όπλων.

Με τη σειρά του, ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ σχολίασε την ασυνέπεια της δυτικής ρητορικής:

«Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ προτείνει την κήρυξη τετραήμερης "πασχαλινής εκεχειρίας" στην Ουκρανία.

Μια ώρα αργότερα, ο γερμανός καγκελάριος σύντροφος Σουλτς ζητά να αυξηθεί η προμήθεια όπλων στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των βαρέων όπλων, έτσι ώστε η Ρωσία, όπως θέλουν να λένε, δεν θα κερδίσει ποτέ.

Μια πολύ συνεπής θέση της διεθνούς κοινότητας».
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail