Γιατί όλη η Ευρώπη τρέμει την 21η Απριλίου;

TheAndrasBarta / pixabay
Όχι δεν έχει σχέση με το πραξικόπημα των συνταγματαρχών. Στις 20 Απριλίου λήγει η προθεσμία πληρωμής των συμβολαίων με Ρούβλια. Ήδη οι απόπειρες να πληρώσουν κάποιοι με ευρώ και δολάρια απέβησαν άκαρπες. 

Του Ζαχαρία Μυτιληνιού

Τι μπορεί να γίνει σε πέντε μέρες; Να κλείσει ο Πούτιν την κανουλα σε πετρέλαιο και φυσικά αέριο.  Αυτό σημαίνει ότι η Γερμανία θα βρεθεί με 45% λιγότερο φυσικό αέριο. Η Ελλάδα με 37% λιγότερη ενέργεια (δεν ξέρουμε πόσο και από που βάζουμε αέριο στα οχήματα μας καθώς η μόνη αξιόπιστη πηγή ποσοτήτων είναι η ΡΑΕ που μας λέει ότι το 60% της ενέργειας προέρχεται από φυσικό αέριο που αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο ποσοστό εισάγεται από Ρωσία). 

Τι άλλο θα γίνει; 

Θα αφαιρεθούν βίαια από την Ευρωπαϊκή αγορά 3.000.000 βαρέλια πετρελαίου. Σε μια προσπάθεια να συγκρατηθούν οι τιμές αλλά και να απεξαρτητοποιηθεί η ΕΕ από τη Ρωσία η Αμερική και ακόμα 30 χώρες αποδεσμευσαν τεράστιο μέρος από τα στρατηγικά τους αποθέματα. Όμως και πάλι υπολείπονται περίπου 1.700.000 βαρέλια ημερησίως. 

Ποιος κερδίζει; Η Κινα φυσικά. Αγοράζει τσάμπα από τους Ρώσους και στοκάρει καύσιμα και αέριο δημιουργώντας νέες δεξαμενές τη μια πίσω από την άλλη. Ξέρει αυτή...

Υπάρχουν σκέψεις αλλά βρίσκουν τοίχο για απελευθέρωση των απαραίτητων ποσοτήτων από την Βενεζουέλα και το Ιράν, όμως και στις δύο χώρες έχουν επιβληθεί κυρώσεις ενώ ιδιαίτερα για το Ιράν ενίσταται το Ισραήλ. 

Επίσης υπάρχει η πρόθεση να βάλουν στον χώρο της αύξησης των εξορύξεων χώρες όπως η Γουιάνα, η Γκάνα και το Σουρινάμ, όμως και αυτές δεν επαρκούν για την άμεση κάλυψη των απαιτήσεων.

Τι θα γίνει; 

Πιθανόν για κάποιους μήνες να πληρώσουν οι "μη φιλικές χώρες" σε ρούβλι, (ουσιαστικά σε χρυσό) μέχρι οι προτεινόμενες λύσεις να φτάσουν στο σημείο να μπορούν να καλύψουν τις ελλείψεις.
Αλλιώς εάν δεν γίνει αυτό τότε από τις 20/4 και μετά θα μιλάμε για καταρχήν ευρωπαϊκό και στη συνέχεια για παγκόσμιο τσουνάμι που δε θα σταματήσει μέχρι να βρει μπροστά του τα Ιμαλάια.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail