Το αμφιλεγόμενο ρωσικό κατασκοπευτικό πλοίο Yantar απέπλευσε από τη βάση του

Το Yantar, το πλοίο της ειδικής αποστολής που φημίζεται ότι εμπλέκεται στην κατασκοπεία υποθαλάσσιων καλωδίων Διαδικτύου, απέπλευσε από τη βάση του. Το αμφιλεγόμενο πλοίο αναχώρησε από το Olenya Guba κοντά στη χερσόνησο Kola στον αρκτικό βορρά της Ρωσίας.

hisutton.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Η ανάλυση των δορυφορικών εικόνων Sentinel-2 από σήμερα δείχνει τη συνηθισμένη της προβλήτα άδεια. Ένα πλοίο που ταιριάζει με αυτήν φαίνεται επίσης στις εικόνες έξω στη θάλασσα.

Στις ρωσικές πηγές το Yantar περιγράφεται ως «πλοίο ειδικού σκοπού» ή «ωκεανογραφικό σκάφος». Στη Δύση, ωστόσο, θεωρείται κατασκοπευτικό πλοίο. Το φόρτε του είναι να μετράει υποθαλάσσια καλώδια και πιθανώς να τα χτυπά, να τα ξεγελά ή να τα σαμποτάρει.

Η Olenya Guba φιλοξενεί μεγάλο μέρος του στόλου της μυστικής ρωσικής GUGI (Κύρια Διεύθυνση Υποβρύχιας Έρευνας). Η «έρευνα» είναι ένας ευφημισμός για την κατασκοπεία σε αυτό το πλαίσιο. Άλλα πλοία που εδρεύουν εκεί περιλαμβάνουν το διάσημο κατασκοπευτικό υποβρύχιο Losharik, το οποίο υπέστη μοιραία πυρκαγιά την 1η Ιουλίου 2019. Το Losharik και άλλα υποβρύχια μικρού μεγέθους βαθιάς κατάδυσης σαν αυτήν μεταφέρονται στους στόχους τους από γιγάντια υποβρύχια υποδοχής. Πρόκειται για υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων DELTA-III / IV που έχουν μετατραπεί. Υπάρχει επίσης χώρος για εκπαιδευμένες φάλαινες Beluga. Αυτό πιθανώς να σχετίζεται με τη φάλαινα που εμφανίστηκε στα ανοιχτά της νορβηγικής ακτής τον Απρίλιο του 2019.



Το Yantar είναι εξοπλισμένο με το υποβρύχιο pr.16810 "Rus" (AS-37 Russia), το οποίο μπορεί να βουτήξει σε πάνω από 6.000 μέτρα (20.000 πόδια). Αυτό είναι πολύ βαθύτερο από τα βάθη των 100 μέτρων στα οποία αιωρείται αυτήν τη στιγμή. Το υποβρύχιο μεταφέρεται σε ένα μεγάλο υπόστεγο και εκτοξεύεται πάνω από τη δεξιά πλευρά (δεξιά).

Στην πρύμνη υπάρχουν δύο πλαίσια για την εκτόξευση μικρότερων υποβρυχίων και τηλεκατευθυνόμενων οχημάτων (ROV). Τα συστήματα πληρώματος μπορεί να περιλαμβάνουν το ARS-600 που είναι η ρωσική έκδοση του καναδικού υποβρυχίου Deep Worker.

Στηρίξτε την προσπάθειά μας στο Youtube με μια εγγραφή στο κανάλι μας (Μέση Γραμμή)
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail