Η Ρωσία έδωσε πλάνα από τα Su-35 της Αιγύπτου: Αυξάνεται η πίεση των ΗΠΑ για ακύρωση της συμφωνίας

Freepen.gr - Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν νέα πλάνα των υπό κατασκευή βαρέων μαχητικών Su-35 στα πλαίσια της παραγγελίας της Αιγυπτιακής Πολεμικής Αεροπορίας στα τέλη του 2018, επιβεβαιώνοντας ότι τουλάχιστον 21 από τα 24 κατ' εκτίμηση μαχητικά έχουν ολοκληρωθεί. 

Αυτό ακολουθεί ενδείξεις τον Ιούνιο του 2021 ότι 17 από τα μαχητικά είχαν ολοκληρωθεί για να ανταποκριθούν στις αιγυπτιακές παραγγελίες, με τα μαχητικά να κατασκευάζονται στο εργοστάσιο αεροσκαφών Komsomolsk-on-Amur στην Άπω Ανατολή της Ρωσίας. 

Οι εικόνες υπογραμμίζουν ότι η παραγωγή συνεχίζεται και ότι, σε αντίθεση με τους ευρέως διαδεδομένους ισχυρισμούς από δυτικές πηγές μέσων ενημέρωσης, η Αίγυπτος δεν έχει δώσει εντολή για τερματισμό της συμφωνίας - κάτι για το οποίο είναι πολύ αργά λαμβάνοντας υπόψη πόσο μακριά έχει προχωρήσει η παραγωγή. 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπάθησαν να αυξήσουν την πίεση στις χώρες σε όλο τον κόσμο για να μειώσουν τους δεσμούς με τη Ρωσία μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία και από το 2019, όταν ανακοινώθηκε για πρώτη φορά η συμφωνία, απείλησαν την Αίγυπτο με οικονομικές κυρώσεις εάν προχωρήσει στη σύμβασή της για εξαγορά ρωσικών μαχητικών. Η Αίγυπτος έχει αντισταθεί ιδιαίτερα σε αυτήν την πίεση, αν και η κλίμακα των αγορών ρωσικών όπλων της θεωρείται ότι έχει περιοριστεί από τις αμερικανικές απειλές.

Όπως αναφέρει το militarywatchmagazine.com, ανακοινώθηκε  στις 15 Μαρτίου από τον αρχηγό της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ, στρατηγό Frank McKenzie, ότι η Αίγυπτος είχε λάβει άδεια να αγοράσει τον πλησιέστερο δυτικό ανταγωνιστή του Su-35, το F-15 Eagle, σε μια προσπάθεια να πειστεί το Κάιρο να απομακρυνθεί από το Su-35, αν και το αιγυπτιακό ενδιαφέρον για το αμερικανικό μαχητικό δεν έχει επιβεβαιωθεί. 

Η δημοσίευση νέων εικόνων των υπό παραγωγή Su-35 εικάζεται ότι είναι μια απάντηση στην ανακοίνωση μιας πιθανής συμφωνίας για F-15. Η Αίγυπτος ήταν επιφυλακτική όσον αφορά την εξάρτηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες για την παροχή στρατιωτικού υλικού και ιδιαίτερα ευαίσθητων συστημάτων, όπως τα μαχητικά αεροσκάφη, με τις ΗΠΑ να έχουν επιβάλει εμπάργκο στη χώρα το 2013, γεγονός που υπονόμευσε σοβαρά την ικανότητά της να ξεκινήσει βασικές επιχειρήσεις κατά της εξέγερσης εναντίον ισλαμιστών μαχητών. 

Οι ΗΠΑ έχουν επίσης εδώ και δεκαετίες υποβαθμίσει σημαντικά το υλικό και ιδιαίτερα τα μαχητικά αεροσκάφη που πηγαίνουν στην Αίγυπτο και ελέγχεται αυστηρά ο τρόπος χρήσης των αεροσκαφών στην αιγυπτιακή υπηρεσία, συμπεριλαμβανομένων των αεροπορικών βάσεων στις οποίες μπορούν να αναπτυχθούν και πότε τους επιτρέπεται να πολεμούν. Ρωσικά αεροσκάφη όπως το Su-35 δεν έχουν τέτοιους περιορισμούς.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail