«Η Τουρκία να χρησιμοποιήσει ρωσικούς πυραύλους S-400 για να υπερασπιστεί την Ουκρανία»

Freepen.gr - Η Τουρκία θα πρέπει να παράσχει στην Ουκρανία ρωσικής κατασκευής αντιαεροπορικούς πυραύλους και να λάβει μαχητικά αεροσκάφη F-35 από τις Ηνωμένες Πολιτείες σε αντάλλαγμα, δήλωσε την Πέμπτη ο Paul Kolbe, διευθυντής του Intelligence Project στο Belfer Center for Science and International Affairs του Harvard Kennedy School.

Γράφοντας για την Wall Street Journal, ο πρώην ανώτερος αξιωματούχος της CIA υποστηρίζει πως το «τριπλό παιχνίδι» θα ενίσχυε τις προσπάθειες της Ουκρανίας να διατηρήσει τον έλεγχο των ουρανών της καθώς προσπαθεί να αποκρούσει τη ρωσική εισβολή, ενώ παράλληλα θα βοηθήσει στην αποκατάσταση των σπασμένων σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αφαίρεσαν την Τουρκία από τη συμπαραγωγή του μαχητικού αεροσκάφους F-35 επόμενης γενιάς αφού η Άγκυρα αγόρασε το πυραυλικό σύστημα εδάφους-αέρος S-400 από τη Ρωσία το 2019. 

Η ουκρανική κρίση δίνει την ευκαιρία στην Τουρκία να χρησιμοποιήσει τους S-400 για τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών, είπε ο Kolbe. Το Πεντάγωνο ήδη εξετάζει μια πρόταση για άλλες χώρες του ΝΑΤΟ, όπως η Βουλγαρία, η Ελλάδα και η Σλοβακία, να παράσχουν S-300, μια παλαιότερη έκδοση των πυραύλων στην Ουκρανία, είπε.

Ένα σχέδιο για την Πολωνία να παράσχει στην Ουκρανία τα μαχητικά αεροσκάφη MiG της σοβιετικής εποχής σε αντάλλαγμα για την παραλαβή F-16 από τις Ηνωμένες Πολιτείες απέτυχε εν μέσω ανησυχιών στην Ουάσιγκτον για τις πιθανές συνέπειες. Ωστόσο, ο Kolbe είπε ότι οι S-400 της Τουρκίας αποτελούν μια λιγότερο αμφιλεγόμενη επιλογή.

«Έχοντας παραδώσει τα όπλα στην Τουρκία εξαρχής, ο κ. Πούτιν δύσκολα μπορεί να παραπονεθεί όταν η Τουρκία τα στέλνει σε έναν φίλο και γείτονα για να αμυνθεί από την άσκοπη επιθετικότητα», είπε.

«Η χρήση ρωσικής κατασκευής S-400, που πωλήθηκαν στην Τουρκία με στόχο τη διαίρεση του ΝΑΤΟ, για την κατάρριψη ρωσικών αεροσκαφών που βομβαρδίζουν πόλεις της Ουκρανίας θα ήταν ποιητική δικαιοσύνη», πρόσθεσε.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail