ΕΝΦΙΑ: Πότε έρχονται τα νέα εκκαθαριστικά – Οι σημαντικές αλλαγές στο φόρο

Αύριο κατατίθεται το ν/σ στη Βουλή - Η εκκαθάριση των σημειωμάτων θα ολοκληρωθεί έως τα τέλη Απριλίου. Τι αλλάζει στον συμπληρωματικό φόρο

Από: sofokleousin.gr

Αδειάζει η κλεψύδρα για την αποκάλυψη του νέου λογαριασμού ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να καταβάλουν το 2022, περισσότεροι από 6 εκατ. ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας. Το «νερό έχει μπει στο αυλάκι», καθώς αύριο θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στο φόρο ακινήτων και μετά τη ψήφισή του, τα αρμόδια υπουργεία θα εκδώσουν τις απαραίτητες εγκυκλίους και διευκρινιστικές αποφάσεις για την εφαρμογή των νέων διατάξεων.

Παράλληλα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα θέσει σε λειτουργία τη διαδικασία έκδοσης των εκκαθαριστικών σημειωμάτων του ΕΝΦΙΑ 2022, ο οποίος θα πληρωθεί σε 10 δόσεις αρχής γενομένης από τον Μάιο του 2022, με την τελευταία δόση να καταβάλλεται τον Φεβρουάριο του 2023. Η εκκαθάριση αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος Απριλίου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, ο συνολικός βεβαιωμένος φόρος ακίνητης περιουσίας, από το 2022, θα είναι μειωμένος κατά 13% σε σχέση με το 2021. Ειδικότερα, βάσει πάντα των ανακοινώσεων του ΥΠΟΙΚ, ο φετινός λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ θα είναι μειωμένος για περίπου 5 εκατ. φορολογούμενους, που αντιστοιχεί σε περίπου το 80% του συνόλου των ιδιοκτητών ακινήτων.


Για το 14%, δηλαδή για περίπου 875.000 φορολογούμενους ο φόρος δεν θα έχει διαφοροποιήσεις και θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα, ενώ πρόσθετο φόρο θα πληρώσει το 6%, δηλαδή 375.000 ιδιοκτήτες ακινήτων. Από αυτούς οι μισοί, δηλαδή 187.500, θα έχουν επιβάρυνση έως 50 ευρώ.

Κεφαλαιώδης αλλαγή στο νέο ΕΝΦΙΑ αποτελεί η κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου, ο οποίος σήμερα εφαρμόζεται στη συνολική ακίνητη περιουσία, αξίας άνω των 250.000 ευρώ.  Ο νέος συμπληρωματικός φόρος θα εφαρμόζεται σε κάθε ακίνητο, η αντικειμενική αξία του οποίου υπερβαίνει το ποσό των 400.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει, όπως έχει σημειώσει σε παλαιότερο άρθρο του το Sin, πως αν ένας φορολογούμενος κατέχει 10 ακίνητα με αντικειμενική αξία 400.000 ευρώ έκαστο απαλλάσσεται. Δηλαδή, δίνεται η δυνατότητα σε πολύ-ιδιοκτήτες ή μεγαλοιδιοκτήτες ακινήτων να γλιτώσουν-απαλλαγούν από την υπερφορολόγηση.

Εκπτώσεις και φοροαπαλλαγές

Οι εκπτώσεις για τον ΕΝΦΙΑ στα φυσικά πρόσωπα θα υπολογίζονται με νέα κλίμακα. Το πρώτο κλιμάκιο της έκπτωσης του 30% διευρύνεται και θα καλύπτει την περιουσία έως τις 100.000 ευρώ αντί για 60.000 ευρώ που ισχύει μέχρι σήμερα. Για 733.000 φυσικά πρόσωπα, αυξάνεται το ποσοστό της έκπτωσης κατά 10%. Επίσης αυξάνεται από το 20% στο 25% η έκπτωση για περιουσίες από 101.000 ευρώ έως 150.000 ευρώ.

Αναφορικά με τις φοροαπαλλαγές, διατηρούνται οι εκπτώσεις 50% και 100% στον ΕΝΦΙΑ για τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες. Ο υπολογισμός των εκπτώσεων θα γίνει με βάση τα εισοδήματα του 2020 που δήλωσαν οι φορολογούμενοι στη φορολογική δήλωση που υπέβαλαν το 2021.

Επιπρόσθετα στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί αύριο στη  Βουλή, προβλέπονται και τα εξής:

  •     Μειώνονται οι συντελεστές βασικού φόρου κτισμάτων, με έμφαση στις ζώνες χαμηλότερης και μεσαίας αξίας, έτσι ώστε το 65% των παλαιών ζωνών να έχει μείωση, το 34% να μείνει σταθερό και μόλις το 1% να δει αύξηση.
  •     Μειώνονται οι συντελεστές του βασικού φόρου οικοπέδων, έτσι ώστε το 91% των παλαιών ζωνών να έχει μείωση, το 7% να μείνει σταθερό και μόλις το 2% να δει αύξηση. Η βεβαίωση επί του βασικού φόρου οικοπέδων μειώνεται, πλέον, μεσο-σταθμικά περίπου κατά 50%.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail