Πόσο στέρεες είναι οι εγγυήσεις των ΗΠΑ;

Zero Hedge, MAR 13, 2022 -

Authored by Pat Buchanan,

[Το παρόν άρθρο-ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια του ΝΑΤΟ, που υποσκάπτει την αξιοπιστία του άρθρου 5 του ιδρυτικού συμφώνου της συμμαχίας , συνεκτικού μαγνήτη που δίνει στη συμμαχία ελκυστικά χαρακτηριστικά συμβολαίου εθνικής ασφάλειας - με την κοινή δέσμευση όλων των μελών του να συστρατευθούν με εκείνο που θα υποστεί ξένη επίθεση- γράφτηκε από αμερικανική προσωπικότητα αδιαμφισβήτητης σοβαρότητας και αδιαφιλονίκητου κύρους. Ο συγγραφέας και πολιτικός αναλυτής Πάτρικ Μπιουκάναν, ο οποίος διετέλεσε σύμβουλος και λογογράφος του προέδρου Νίξον και τρις υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ, καλεί εδώ τον Νατοϊκό σύμμαχο αναγνώστη σε κάποιον προβληματισμό… ]

Μετάφραση: Μιχαήλ Στυλιανού

Όταν αρκετά έθνη του ΝΑΤΟ αποκάλυψαν ότι είχαν δεκάδες ρωσικής παραγωγής MiG-29, προέκυψε η ιδέα να τα στείλουν στην Ουκρανία και να τα παραδώσουν σε Ουκρανούς πιλότους που είναι εξοικειωμένοι με τα MiGs.

Η Αμερική θα παρείχε F-16 για να αντικαταστήσει τα Μιγκ.

Η Πολωνία είχε μια ακόμα καλύτερη ιδέα. Η Βαρσοβία θα πετούσε τα 27 μαχητικά αεροσκάφη MiG στην Αεροπορική Βάση Ραμστάιν των ΗΠΑ στη Γερμανία. Τα αεροπλάνα θα παραδίδονταν στους εκεί Αμερικανούς, θα ξαναβάφονταν και θα πέταγαν στην Ουκρανία.

Το πώς θα πέταγαν τα Μιγκ στους πιλότους της Ουκρανίας θα επαφίετο στους Αμερικανούς.

Τώρα, καθώς ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει δηλώσει ότι μια «ζώνη απαγόρευσης πτήσεων» του ΝΑΤΟ πάνω από την Ουκρανία θα ήταν πράξη πολέμου και η επέμβαση του ΝΑΤΟ θα μπορούσε να κλιμακωθεί σε πυρηνικό πόλεμο, πρόταση της Βαρσοβίας σήμανε αμερικανικούς συναγερμούς.

Οι Πολωνοί φαινόταν, με το παλιό κλισέ, να βάζουν τη μαϊμού στην πλάτη μας, έχοντας τους Αμερικανούς να παίρνουν το πρωταρχικό ρίσκο να αψηφήσουν μια συγκεκριμένη προειδοποίηση από τον Πούτιν.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κέρμπι έριξε κρύο νερό σε όλη την ιδέα των Πολωνών:

Η προοπτική των μαχητικών αεροσκαφών «στη διάθεση της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής που αναχωρούν από μια βάση ΗΠΑ/ΝΑΤΟ στη Γερμανία για να πετάξουν στον εναέριο χώρο που αμφισβητείται με τη Ρωσία για την Ουκρανία εγείρει σοβαρές ανησυχίες για ολόκληρη τη συμμαχία του ΝΑΤΟ.»

Σύμφωνα με την Washington Post, ο διευθυντής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς προειδοποιούσε ταυτόχρονα την επιτροπή πληροφοριών της Βουλής ότι η πυρηνική διαμάχη του Πούτιν προκαλεί ανησυχία, λόγω του στρατιωτικού δόγματος της Μόσχας για «κλιμάκωση της αποκλιμάκωσης» κατά τη διάρκεια περιφερειακής σύγκρουσης.

Η Ρωσία, δήλωσε ο Μπερνς, θα χρησιμοποιήσει τακτικά πυρηνικά πλήγματα σε έσχατη ανάγκη, εάν οι δυνάμεις της δεν καταφέρουν να κατευνάσουν την Ουκρανία και οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ συμμετάσχουν στον πόλεμο.

Ωστόσο, το , τώρα νεκρό, σχέδιο MiG των Πολωνώ είναι αποκαλυπτικό για το τι λέει για εμάς.

 Πρώτον, ενώ υποστηρίζουμε το Κίεβο στον δίκαιο πόλεμό του, υπάρχουν όρια σε αυτή την υποστήριξη. Δεν πρόκειται να διακινδυνεύσουμε τον πόλεμο με τη Ρωσία για την ανεξαρτησία ή την εδαφική ακεραιότητα, ή ακόμη και για τη συνεχιζόμενη ύπαρξη της Ουκρανίας.

 Δεύτερον, καθώς δεν είμαστε πρόθυμοι να στείλουμε Μιγκ στην Ουκρανία για να σταματήσουν τους ρωσικούς βομβαρδισμούς, για να μην εμπλακούμε σε πόλεμο με τη Ρωσία, τι μας αξίζει στην Ανατολική Ευρώπη ώστε να κηρύξουμε πραγματικά πόλεμο στη Ρωσία, έναν πόλεμο που θα μπορούσε να μας βλάψει φρικτά ή να μας καταστρέψει και τους δύο;

Όταν οι Ρώσοι χτύπησαν ένα μαιευτήριο στη Μαριούπολη, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατήγγειλε τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ:

«Πόσο ακόμα ο κόσμος θα είναι συνεργός αγνοώντας τον τρόμο; Κλείστε τον ουρανό τώρα!»

«Σταματήστε τους φόνους!» Ο Ζελένσκι βροντοφώναξε: «Έχεις δύναμη, αλλά φαίνεται να χάνεις την ανθρωπιά».

Το μήνυμα του Ζελένσκι προς τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, σχεδόν καθημερινά τώρα, είναι: «Μην είστε δειλοί. Ανδρωθείτε. Κάντε το καθήκον σας. Κλείστε τους ουρανούς πάνω από την Ουκρανία, ή στείλτε μας τα αεροπλάνα για να το κάνουμε μόνοι μας.»

Η απάντηση ΗΠΑ-ΝΑΤΟ: «Είμαστε μαζί σας μέχρι ενός σημείου. Αλλά δεν διακινδυνεύουμε τη δική μας ασφάλεια και επιβίωση, σε αυτό που δεν είναι δικός μας πόλεμος, για τον δικό σας».

Η φιλοδοξία του Πούτιν, ο στόχος του, το όνειρό του, φαίνονται διαφανείς — να φέρει πίσω στην οδύνη της Μητέρας Ρωσίας τους Ρώσους της διασποράς που άφησαν πίσω τους στις χαμένες 14 δημοκρατίες,όταν η ΕΣΣΔ κατακερματίστηκε και κατέρρευσε.

Αυτοί που στεγάζουν σημαντικές ρωσικές μειονότητες είναι η Ουκρανία, η Λευκορωσία, το Καζακστάν και οι δημοκρατίες της Βαλτικής Λετονίας και Εσθονίας.

Ερώτημα: Θα πηγαίναμε πραγματικά σε πόλεμο με τη Ρωσία εάν η Ρωσία εισέβαλε στη Εσθονία, σύμμαχό μας στο ΝΑΤΟ,

για να επαναπατρίσει τους ρωσικούς λαούς που έμειναν πίσω στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου;

Εάν η Ρωσία επιδιώξει να δημιουργήσει έναν χερσαίο διάδρομο μέσω της Λιθουανίας και της Πολωνίας στη διαχωρισμένη επαρχία του Καλίνινγκραντ στη Βαλτική, θα κηρύξουμε πόλεμο σε μια πυρηνικά οπλισμένη Ρωσία για να την αποτρέψουμε;

Η κυβέρνηση Μπάιντεν, με επικεφαλής τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, έχει δηλώσει επανειλημμένα τις τελευταίες δύο εβδομάδες ότι οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν «κάθε σπιθαμή» του εδάφους του ΝΑΤΟ.

Θα το κάνουμε; Γιατί είμαστε πραγματικά πρόθυμοι να πεθάνουμε και γιατί να είμαστε πρόθυμοι να πολεμήσουμε; Γιατί αυτό σημαίνει να θέσουμε σε κίνδυνο τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων μας και την καταστροφή της χώρας μας.

Στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, εμείς οι Αμερικανοί δεν πήγαμε σε πόλεμο με τη Γερμανία για τη Μεγάλη Βρετανία, όταν κήρυξε πόλεμο στη Γερμανία του Χίτλερ και στη συνέχεια ηττήθηκε στη Γαλλία. Πήγαμε σε πόλεμο με τη Γερμανία μόνο όταν ο Χίτλερ κήρυξε πόλεμο εναντίον μας, τέσσερις μέρες μετά το Περλ Χάρμπορ τον Δεκέμβριο του 1941.

Τα αμερικανικά ΜΜΕ είναι γεμάτα αναφορές για τη νέα «ενότητα» στο ΝΑΤΟ.

Αλλά ένα από τα θέματα για τα οποία οι Σύμμαχοι φαίνεται να είναι πιο ενωμένοι είναι ότι ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας δεν είναι δικός μας για να πολεμήσουμε και πρέπει να αποτρέψουμε την εξάπλωσή του σε κανένα από τα 30 έθνη του ΝΑΤΟ.

Στα εθνικά μέσα ενημέρωσης, ακούει κανείς επίσης ενθουσιασμό για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Αλλά η Φινλανδία έχει το μέγεθος της Γερμανίας και έχει σύνορα 833 μιλίων με τη Ρωσία, που θα ήταν

Τα μεγαλύτερα του ΝΑΤΟ. Μπορεί πραγματικά να πιστέψει κανείς

ότι οι ΗΠΑ θα κηρύξουν πόλεμο ή θα πάνε σε πόλεμο με τη Ρωσία για να εξασφαλίσουν τα σύνορα της Φινλανδίας;

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail