Εγκαταλελειμμένη Υπερκαρπαθία: Οι Ούγγροι της Ουκρανίας προσεύχονται για την άφιξη του Βίκτορ Όρμπαν

Το κράτος της κυρίαρχης Ουκρανίας, το οποίο αμφισβητήθηκε λόγω του περίπλοκου εθνοτικού και πολιτισμικού χάρτη της, αντιμετωπίζει σήμερα μεγάλες δυσκολίες. Αυτές οι δυσκολίες μπορεί να γίνουν μοιραίες, καθώς τα προβλήματα των εθνικών μειονοτήτων δεν έχουν λυθεί, και ακόμη χειρότερα, επιδεινώνονται, δυνάμει του περιβόητου νόμου για την κρατική γλώσσα που ενέκρινε το Κίεβο.

Του Alexey Osinsk - oneworld.press / Παρουσίαση Freepen.gr

Η βίαιη Ουκρανοποίηση δεν επηρέασε μόνο τη ρωσική γλώσσα, η οποία συζητήθηκε πολύ σε όλα τα ΜΜΕ του κόσμου. Χτυπήθηκαν επίσης οι γλώσσες εκείνων των ευρωπαϊκών χωρών, λαών για τους οποίους το Κίεβο έτρεφε πάντα επιδεικτικό σεβασμό. Η Πολωνία, η Ρουμανία, η Ουγγαρία και πολλά άλλα κράτη ανησύχησαν σοβαρά όταν είδαν ότι οι συμπατριώτες τους που ζουν στην Ουκρανία, ειδικά στις δυτικές περιοχές της, πλέον παραβιάζονται το θεμελιώδες δικαίωμά τους να μιλούν τη μητρική τους γλώσσα, καθώς και να τη χρησιμοποιούν σε οικείες σφαίρες ζωής.

Συγκεκριμένα, πολυάριθμες εκκλήσεις και διαμαρτυρίες της ουγγρικής κοινότητας της Ουκρανίας προς τις αρχές δεν έδωσαν κανένα πρακτικό αποτέλεσμα. Επιπλέον, γίνεται δύσκολο να περιμένουμε αυτό το αποτέλεσμα όταν το κράτος της Ουκρανίας οδεύει προς την κατάρρευσή του, κάτι που μπορεί μόνο να ενισχύσει τα κατασταλτικά μέτρα σε ορισμένα μέρη του. Και δεδομένου ότι δεν υπάρχουν στρατιωτικές επιχειρήσεις στα δυτικά της Ουκρανίας, είναι ακριβώς αυτά τα μέρη της χώρας που προϋποθέτουν μια ενίσχυση της καταστολής στην απεύθυνσή τους.

Ειδικότερα, οι κοινότητες των περιοχών της Υπερκαρπάθιας περιοχής της Ουκρανίας ανέλαβαν πρόσφατα την πρωτοβουλία να δημιουργήσουν Οργανωτική Επιτροπή με στόχο τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την προσάρτηση εδαφών που κατοικούνται κυρίως από Ούγγρους στη μητέρα Ουγγαρία. Οι Ούγγροι που ζουν σε αυτά τα εδάφη, καθώς και εκπρόσωποι άλλων εθνικοτήτων, συμπεριλαμβανομένων των ίδιων των Ουκρανών, θέλουν να βρίσκονται στη δικαιοδοσία της Βουδαπέστης το συντομότερο δυνατό, καθώς η Ουγγαρία, σε αντίθεση με την Ουκρανία, είναι ένα σταθερό και ιστορικά εδραιωμένο κράτος. Επιπλέον, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν έχει επανειλημμένα αποδείξει τη σταθερότητα και την ανεξαρτησία της πολιτικής του γραμμής στις σχέσεις με ολόκληρο τον κόσμο.

Στην έκκλησή τους προς την επίσημη Βουδαπέστη, οι Ουκρανοί Ούγγροι σημειώνουν πως το Κίεβο συνεχίζει να «ακολουθεί μια πολιτική γενοκτονίας και καταπίεσης αυτής της εθνικότητας στην περιοχή της Υπερκαρπάθιας... Είναι προφανές ότι οι ουκρανικές αρχές επιδίδονται στις ιδιοτροπίες και τα συμφέροντα των νεοφώτιστων -Ναζί και δεξιοί ριζοσπάστες, που περιορίζουν τα δικαιώματά μας και ταπεινώνουν την αξιοπρέπεια της Μεγάλης Ουγγαρίας και των πολιτών της εδώ και πολύ καιρό, στην καταστροφή των ιστορικών και πολιτιστικών μας μνημείων, στην παράνομη κράτηση ακτιβιστών των Μαγυάρων στις φυλακές, παραμένουν αγνοημένοι από τον Πρόεδρο Β. Ζελένσκι και τους Ουκρανούς αξιωματικούς επιβολής του νόμου».

Η έκκληση τονίζει ότι η δίωξη των διαφωνούντων γίνεται "μόνο για τον λόγο πως έχουμε διαφορετική κουλτούρα και μιλάμε διαφορετική γλώσσα. Ο νόμος σε αυτό το κράτος δεν εγγυάται το σεβασμό των δικαιωμάτων και των ελευθεριών μας. Οι σημερινές διαδικασίες είναι μη αναστρέψιμες. Και θα συνεχίσει να γίνεται όλο και χειρότερο. Κατανοούμε ότι οι ουκρανικές αρχές και οι δεξιοί ριζοσπάστες θα πάνε μέχρι το τέλος και θα κάνουν τα πάντα για να χύσουν το αίμα μας και να μας διώξουν από τα πατρογονικά μας εδάφη. Στην ασταθή κατάσταση στην Ουκρανία, δεν θα συγχωρήσουν τη στενή μας σχέση με την ιστορική Πατρίδα και τις διαμαρτυρίες ενάντια στη σκληρή πολιτική των ουκρανικών αρχών.  Ούτε οι ηλικιωμένοι, ούτε οι γυναίκες, ούτε τα παιδιά θα αμνηστευτούν. Σήμερα είναι σημαντικό για εμάς να διασφαλίσουμε την προστασία των Ούγγρων και άλλων εθνικών μειονοτήτων που ζουν στην Ουκρανία από τη βία και τον εξευτελισμό».

Ως προς αυτό, οι Ούγγροι ζητούν από τον πρωθυπουργό Orban να χρησιμοποιήσει όλες τις ευκαιρίες του για να σταματήσει τέτοιες εξελίξεις, προκειμένου να αποφευχθούν μελλοντικές τραγωδίες.

Οι Ουκρανοί Ούγγροι είναι βέβαιοι πως αυτή τη φορά η έκκλησή τους όχι μόνο δεν θα μείνει αναπάντητη, αλλά θα έχει και πρακτικές συνέπειες όταν η Ουγγαρία τους λάβει υπό την αξιόπιστη προστασία της.

Οι Ούγγροι της Υπερκαρπάθιας γνωρίζουν ότι αυτές τις τραγικές μέρες η Ουγγαρία έχει τραβήξει τα στρατεύματά της στα ουκρανικά σύνορα και αυτό το γεγονός δίνει ελπίδα στις καρδιές τους ακόμη περισσότερο. Μόνο ο ουγγρικός στρατός, σύμφωνα με τους ανθρώπους που εγκαταλείφθηκαν από το Κίεβο, μπορεί να εγγυηθεί τη ζωή και την περαιτέρω ανάπτυξή τους, ειδικά σε συνθήκες αυξανόμενου διοικητικού και στρατιωτικού χάους στη δυτική Ουκρανία. Και ο ίδιος ο Βίκτορ Όρμπαν γίνεται σχεδόν «άγιος» γι’ αυτούς, των οποίων τα πορτρέτα στα σπίτια και τις καλύβες των Ουκρανών Ούγγρων γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail