Η Κίνα «δε θα ανεχθεί» την αυτονόμηση της Ταϊβάν - Προειδοποιεί ΗΠΑ κι Ιαπωνία

Zha Chunming / Xinhua μέσω του Global Look Press
Freepen.gr - Ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός της Κίνας δήλωσε ότι δεν έρχεται σε αντίθεση με τους ανθρώπους που ζουν στην Ταϊβάν, τους οποίους θεωρεί συμπατριώτες, αλλά είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει την ξένη ανάμειξη και τις προσπάθειες να ανακηρυχθεί το νησί ως ανεξάρτητο έθνος, δήλωσε ο εκπρόσωπός του την Τετάρτη.

«Όσο περισσότερο οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ιαπωνία εμπλέκονται στο ζήτημα της Ταϊβάν, τόσο πιο σκληρές ενέργειες θα λάβουμε για να διαφυλάξουμε την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού, Γου Κιάν, στα κινεζικά μέσα ενημέρωσης, αναφέρει το Russia Tοday.

Είπε πως ο στρατός υποστήριξε τον στόχο της ειρηνικής επανένωσης με το νησί, αλλά «δε θα ανεχθεί ποτέ οι αυτονομιστικές δυνάμεις της «ανεξαρτησίας της Ταϊβάν» να τη χωρίσουν τη μητέρα πατρίδα». Ο αξιωματούχος κατηγόρησε την ηγεσία της Ταϊβάν για τη συνεχιζόμενη κλιμάκωση της έντασης γύρω από αυτήν.

Η Ταϊβάν, η οποία ισχυρίζεται πως είναι ο νόμιμος εκπρόσωπος του κινεζικού λαού, έχει έρθει στο επίκεντρο τον τελευταίο καιρό λόγω της ρωσικής στρατιωτικής επίθεσης στην Ουκρανία. Εικάστηκε ότι το Πεκίνο μπορεί να ακολουθήσει το παράδειγμα της Μόσχας και να προσπαθήσει να καταλάβει την Ταϊβάν με τη βία. Το Πεκίνο θεωρεί το νησί μέρος της επικράτειάς του, αλλά δεν το κυβερνά εδώ και δεκαετίες από τότε που έγινε το τελευταίο προπύργιο των εθνικιστικών δυνάμεων κατά τη διάρκεια του κινεζικού εμφυλίου πολέμου.

Μιλώντας για το ενδεχόμενο μιας ένοπλης σύγκρουσης στην Ταϊβάν την Πέμπτη, ο υπουργός Άμυνας της χώρας Chiu Kuo-cheng προέβλεψε ότι μετά από έναν τέτοιο πόλεμο, «όλοι θα είναι άθλιοι, ακόμη και οι νικητές».

Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Wang Yi επανέλαβε τα σχέδια του Πεκίνου να επανενσωματώσει την Ταϊβάν ειρηνικά αντί να την κατακτήσει. Μιλώντας στα μέσα ενημέρωσης κατά τη διάρκεια μιας ετήσιας συνέντευξης Τύπου τη Δευτέρα, τόνισε ότι ως αναπόσπαστο μέρος της Κίνας, η Ταϊβάν είναι θεμελιωδώς διαφορετική από την Ουκρανία, ένα ανεξάρτητο έθνος.

«Το μέλλον της Ταϊβάν βρίσκεται στην ειρηνική ανάπτυξη στενών σχέσεων και στην υλοποίηση της εθνικής επανένωσης» ανέφερε συμπληρώνοντας πως «Η Ταϊβάν θα επιστρέψει τελικά στην αγκαλιά της πατρίδας».

Ο Yi επιτέθηκε στις ξένες δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, που ενθαρρύνουν την ηγεσία του νησιού να επιδιώξει επίσημη ανεξαρτησία από την Κίνα. Η προσέγγιση είναι μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας της Ουάσιγκτον να εφαρμόσει τη στρατηγική της στον Ινδο-Ειρηνικό, η οποία επιδιώκει να συγκρατήσει το Πεκίνο και να υπονομεύσει την οικονομική του ανάπτυξη, πιστεύει η Κίνα.

Ο σκοπός της πολιτικής των ΗΠΑ στην περιοχή είναι να «δημιουργηθεί μια Ινδο-Ειρηνική εκδοχή του ΝΑΤΟ», υποστήριξε ο Κινέζος υπουργός. Αντιβαίνει στην επιθυμία των περιφερειακών εθνών να «επιδιώξουν την ειρήνη, την ανάπτυξη, τη συνεργασία και τα κερδοφόρα αποτελέσματα» και θα σημάνει «μια καταστροφή που διαταράσσει την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα», προειδοποίησε ο Yi.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail