Ρωσία: Η ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα είχε σοβαρές στρατιωτικές, πολιτικές συνέπειες

Freepen.gr -
Η πιθανή ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα είχε σοβαρές στρατιωτικές και πολιτικές συνέπειες και θα απαιτούσε από τη Ρωσία να λάβει αντίποινα, δήλωσε ο διευθυντής του δεύτερου ευρωπαϊκού τμήματος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Σεργκέι Μπελιάγιεφ.

«Είναι προφανές ότι η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, που είναι καταρχήν ένας στρατιωτικός οργανισμός, θα είχε σοβαρές στρατιωτικές και πολιτικές συνέπειες που θα απαιτούσαν την αναθεώρηση ολόκληρου του φάσματος των σχέσεων με αυτές τις χώρες και τη λήψη μέτρων αντιποίνων», δήλωσε ο Μπελιάγιεφ σε συνέντευξη στο Interfax.

Είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για τη συγκεκριμένη φύση αυτών των μέτρων, είπε.

Η Μόσχα θεωρεί την παραδοσιακή πολιτική της Φινλανδίας και της Σουηδίας για μη ανάμειξη σε στρατιωτικά μπλοκ που είναι εδραιωμένη στα προγραμματικά έγγραφα των κυβερνήσεων αυτών των χωρών ως «σημαντικό παράγοντα για τη διασφάλιση της ασφάλειας και της σταθερότητας στη βόρεια Ευρώπη και την ευρωπαϊκή ήπειρο γενικότερα», τόνισε ο Μπελιάγιεφ.

«Αλλά δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την αυξανόμενη ένταση της πρακτικής αλληλεπίδρασης του Ελσίνκι και της Στοκχόλμης με το ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής σε στρατιωτικές ασκήσεις της συμμαχίας, της παροχής από τη Φινλανδία και τη Σουηδία της επικράτειάς της για τέτοιους ελιγμούς που διεξάγονται σε κοντινή απόσταση από τα ρωσικά σύνορα, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών. Μίμηση επιθέσεων από τα κράτη που χρησιμοποιούν πυρηνικά όπλα εναντίον του αποκαλούμενου «παρόμοιου εχθρού»», είπε ο Μπελιάγιεφ.

Ορισμένες χώρες του ΝΑΤΟ, πρώτον οι Ηνωμένες Πολιτείες, καταβάλλουν εσκεμμένες προσπάθειες για να προσελκύσουν αυτές τις δύο χώρες στο ΝΑΤΟ, μεταξύ άλλων μέσω της προπαγανδιστικής επιρροής στην κοινή γνώμη, ανέφερε ο Μπελιάγιεφ.

"Κατά την αξιολόγηση της συζήτησης για τις σχέσεις με το ΝΑΤΟ που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Φινλανδία και τη Σουηδία, πρέπει να προσέξουμε τις δηλώσεις των αρχών των χωρών και τις απόψεις στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων, παρά τις υστερίες στα μέσα ενημέρωσης. Και έχουν την ίδια άποψη πως δεν υπήρχε και δεν υπάρχει άμεση στρατιωτική απειλή για τη Φινλανδία και τη Σουηδία», είπε ο διπλωμάτης.

Το Ελσίνκι και η Στοκχόλμη γνωρίζουν τώρα καλά «γιατί οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ χρειάζονται Φινλανδούς και Σουηδούς στη συμμαχία», είπε.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail